lilliwashere Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Witam,Pytanie moje dotyczy konkretnie wina czerwonego.Jako że robie szynkowarową wersję chorizo - mięso już się pekluje 2 dzień - mam pytanie czy praktykował ktoś dodanie (w niewielkiej ilości) czerwonego wina do masy ?Moje dotychczasowe doświadczenia kulinarne wskazują, że wino jest OK, ale wymaga odparowania (jak np. w wołowinie po burgundzku), atk aby jego aromat nie zdominował potrawy.Zastanawiam się nad dodaniem wina do mojej masy miesnej przed włożeniem do szynkowara. Macie może państwo jakies doświadczenia w tym zakresie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2831-r%C3%B3zne-dodatki-do-wyrob%C3%B3w-szynkowarowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Andyandy dodawał czerwone wino (kadarka) do solanki, przeznaczonej do peklowania wędzonek. Dodatek czerwonego wina przewidziany jest do kiełbas surowych wędzonych.Ogólnie nie znalazło zastosowania do wyrobów mięsnych ze względu na pozostający w wyrobie mięsnym winno-alkoholowy posmak. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2831-r%C3%B3zne-dodatki-do-wyrob%C3%B3w-szynkowarowych/#findComment-77074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.