marcinb3 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Września 2009 Witam serdecznie.Od dłuższego czasu dręczy mnie pytanie o stosowanie alkoholu w czasie peklowania mięska. Poczytałem i znalazłem informacje na temat stosowania piwa i wina, ale co z silniejszymi alkoholami. Czy mozna do zalewy stosować np. wódkę? a jesli tak to na co powinienem zwócić uwagę?Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i informacje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2869-peklowanie-mi%C4%99ska-i-alkohol/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Września 2009 Coś mi się zdaje, że podobne pytanie niedawno czytałem i chyba Abratek jako odpowiedź podał http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=52Pzdr. Ps. Proponuję scalić lub skasować temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2869-peklowanie-mi%C4%99ska-i-alkohol/#findComment-78408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Września 2009 o stosowanie alkoholu w czasie peklowania mięska. Podczas peklowania często używam alkoholu, piwko stoi w lodówce i czeka kiedy otworzę i wypiję, czy to podczas peklowania, mieszania czy wędzenia. Do tych czynności nie używam mocniejszych alkoholi, ale przepisy na wędliny ze Stanów często zawierają dodatek whisky, rumu czy winka czerwonego. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2869-peklowanie-mi%C4%99ska-i-alkohol/#findComment-78421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb3 Opublikowano 2 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Września 2009 Dzięki za wszelkie sugestie, ale nid do końca o to mi chodziło .No ale liczą się intencje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2869-peklowanie-mi%C4%99ska-i-alkohol/#findComment-78520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Września 2009 Ja podczas wędzenia węgorzy na statku brałem karton piwa od armatora, i jedną butelkę używałem do umycia rybek po wyjęciu z solanki .Następna służyła do tłumienia ognia .A reszta (18 szt.) była uroczyście konsumowana z kolegą podczas wędzenia :wink: Tak to planowaliśmy by ojciec armatora mógł w Kanale Kilońskim zabrać część gorących rybek dla siebie.Wszak przy ognisku , to nie o suchym pysku. Wszystkie strony były zadowolone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2869-peklowanie-mi%C4%99ska-i-alkohol/#findComment-78705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.