Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie w którym momencie i w jakiej postaci dodać czosnek do tego typu sera.Pzdr.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/
Udostępnij na innych stronach

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964 a ten przepisik.I do tego serka chciałem dodać czosneczku tylko nie wiem w którym momencie.Czy do mleka czy do skrzepu.Czy czosnek granukowany ,czy świerzy.Minął cały dzień i nic :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-79373
Udostępnij na innych stronach

No to zagadkę zadałeś ....

W sumie nie mam pomysłu, bo czosnek ma sporo związków czynnych i może któryś z nich zepsułby skrzep w przypadku dodania do mleka?

Myślę że dobrze byłoby zrobić próbę, (ja bym kombinował z dodaniem granulatu do odsączonej gęstwy serowej), na małej ilości bo szkoda zmarnować cały przerób jak coś nie zagra.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-79405
Udostępnij na innych stronach

No to jednak muszę poeksperymentować.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-79442
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Najbliższ próba prawdopodobnie za tydzień.Proszę o cierpliwość.Muszę kupić mleko na targu w sobotę i do dzieła.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80504
Udostępnij na innych stronach

A może ktoś próbował ten ser zamrażać celem przechowania.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80669
Udostępnij na innych stronach

Mam kiepskie doświadczenia z mrożeniem sera typu osypek.

Po rozmrożeniu staje się kruchy.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80782
Udostępnij na innych stronach

Przypominam sobie, że kiedyś od jakiegoś serowara słyszałem, że takie serki mozna przechowywać w oleju. Nie wiem ile w tym prawdy i jak się to sprawdza w praktyce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80785
Udostępnij na innych stronach

Mam kiepskie doświadczenia z mrożeniem sera typu osypek.

Ja mój mrożę , jednak serki wykonuję z mleka pełnotłustego i nie ma znaczącej różnicy . W tym roku dowiedziałem się że serek typu oscypek ma być przechowywany w lodówce byle go tylko nie zamrozić bo będzie kruchy .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80787
Udostępnij na innych stronach

że takie serki mozna przechowywać w oleju

Z pewnością!

Zresztą sam sprawdziłem, że ser w takiej postaci:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1442

 

może być dłuuugo przechowywany w lodówce.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80799
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Kilka razy już wędziłem oscypek ("krowi") po 24-godzinnym moczeniu w solance z dodatkiem kilku dużych, rozgniecionych ząbków czosnku - dodatkowo dokładam mu do towarzystwa półtłusty biały ser ze sklepu (raczej twaróg) i wędzę potem długim kanałem przez noc zimnym, mam nadzieję, dymem; nie mam jeszcze wmontowanego termometru - wkładam do paleniska olchę i trochę dębu.

Oscypek ma wtedy bardzo dobry smak, czosnek nie jest zbyt nachalny.

Dzisiaj jeden biały ser dodatkowo obsypałem ostrą papryką, a drugi papryką + mieszanką ziół prowansalskich - jutro zobaczę co wyjdzie. Poszły w pończochy.

Trochę przesoliłem solankę, ale ogólnie lubię słone, da się zjeść :smile: .

Do zrobionego z pozostałej po oscypkach serwatki serka ricotta też dodałem zioła prowansalskie - efekt bardzo dobry.

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80909
Udostępnij na innych stronach

No i poeksperymentowałem.Do małej ilości skrzepu na próbę dodałem szczyptę granulowanego czosnku i się udało.Ser wyraźnie czuć czosnkiem.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81002
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Mój eksperyment również udany.

Żona zachwycona czosnkowym oscypkiem (ja mniej, ale całkiem dobry), twarogi baaardzo smaczne, oba.

Ciekawe, że oscypek nie jest wcale zbyt słony (a pływał w solance), twarogi słone - jak dla mnie akurat idealne. Są dużo mniej ścisłe, więc "wzięły" więcej soli niż oscypek.

Dodatkowo, "brzuszki" łososia przyniesione wczoraj przypadkowo przez mojego Staruszka - ekstra, choć nie było czasu na moczenie w solance i zostały po prostu posolone przed położeniem na siatkę :smile: .

Nie wiem nawet, ile czasu się wszystko wędziło, bo zacząłem około 19:00, podłożyłem potem na noc i przymknąłem mocno dzwiczki paleniska. Rano było jeszcze trochę ciepłe.

 

Dzisiaj kolega przyniósł mi kilka linów, takich po 70dkg, "wyszczotkowałem", wypatroszyłem - moczą się w solance - znowu wędzenie. Ciekawe, jak długo sąsiedzi wytrzymają :wink: .

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81008
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kolega przyniósł mi kilka linów, takich po 70dkg, "wyszczotkowałem",

Może bliżej wyjaśnisz wyszczotkowałem

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81015
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Przepraszam za rozpoczęcie OT :blush: :

Lin ma drobną łuskę, która niełatwo daje się usunąć nożem.

Za radą kolegi używam do tego stalowej szczotki :smile:, po wcześniejszym usunięciu śluzu z pomocą soli.

Gdzieś czytałem, że można też sparzyć lina przez kilka sekund i wtedy łuska dużo lepiej schodzi, ale gotować 5l wody, żeby oskrobać trzy ryby i wylać? Nie warto...

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81025
Udostępnij na innych stronach

a ja ostatnio robiłam oscypki i jednego po wyjęciu z solanki pokroiłam w kostkę i do słoika z oliwa z oliwek - 1 z ziołami prowansalskimi + czosnek kolorowy granulowany, drugi słoik z papryką słodką , ostrą w proszku oraz pieprzem cayen. stały w tej oliwie przez 2 tygodnie i wczoraj na grillu zostały "pożarte " przez gości i jak się okazało były hitem tego wieczoru
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81029
Udostępnij na innych stronach

Astemio, taki OT na temat linów: słyszałem, że łuski linów w czasie smażenia spiekają się tak, że nie są wyczuwalne w spożywaniu. Może więc nie warto się z nimi męczyć. Katorga z nimi jest rzeczywiście nieziemska! Niechaj jakiś znawca mnie poprawi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81366
Udostępnij na innych stronach

Witam, jak OT, to OT:

@andy, racja, tak właśnie jest - tylko że ja ich przecież nie smażyłem... :grin:

Trochę przegrzałem na początku, za długo były uchylone drzwiczki paleniska, ale mam długi, ponad 3,2m kanał, więc wyszło mimo tego super, te rybki wcale nie miały drobnych ości.

I dobrze, że oskrobałem łuskę - czysta, uwędzona skórka lina okazała się prawdziwym rarytasem!

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81372
Udostępnij na innych stronach

Astemio, taki OT na temat linów: słyszałem, że łuski linów w czasie smażenia spiekają się tak, że nie są wyczuwalne w spożywaniu. Może więc nie warto się z nimi męczyć. Katorga z nimi jest rzeczywiście nieziemska! Niechaj jakiś znawca mnie poprawi.

Dokładnie - podobnie jest z pstrągiem

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81375
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.