arkadiusz Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Września 2009 Witam.Mam pytanie w którym momencie i w jakiej postaci dodać czosnek do tego typu sera.Pzdr. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Września 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964 a ten przepisik.I do tego serka chciałem dodać czosneczku tylko nie wiem w którym momencie.Czy do mleka czy do skrzepu.Czy czosnek granukowany ,czy świerzy.Minął cały dzień i nic :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-79373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Września 2009 No to zagadkę zadałeś ....W sumie nie mam pomysłu, bo czosnek ma sporo związków czynnych i może któryś z nich zepsułby skrzep w przypadku dodania do mleka?Myślę że dobrze byłoby zrobić próbę, (ja bym kombinował z dodaniem granulatu do odsączonej gęstwy serowej), na małej ilości bo szkoda zmarnować cały przerób jak coś nie zagra. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-79405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Września 2009 No to jednak muszę poeksperymentować.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-79442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Września 2009 Witam.I jak udały się próby z serkami czosnkowymi?Jestem ciekawy efektu... Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Września 2009 Najbliższ próba prawdopodobnie za tydzień.Proszę o cierpliwość.Muszę kupić mleko na targu w sobotę i do dzieła.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Września 2009 A może ktoś próbował ten ser zamrażać celem przechowania.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Września 2009 Mam kiepskie doświadczenia z mrożeniem sera typu osypek.Po rozmrożeniu staje się kruchy. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Września 2009 Przypominam sobie, że kiedyś od jakiegoś serowara słyszałem, że takie serki mozna przechowywać w oleju. Nie wiem ile w tym prawdy i jak się to sprawdza w praktyce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Września 2009 Mam kiepskie doświadczenia z mrożeniem sera typu osypek. Ja mój mrożę , jednak serki wykonuję z mleka pełnotłustego i nie ma znaczącej różnicy . W tym roku dowiedziałem się że serek typu oscypek ma być przechowywany w lodówce byle go tylko nie zamrozić bo będzie kruchy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Września 2009 że takie serki mozna przechowywać w olejuZ pewnością! Zresztą sam sprawdziłem, że ser w takiej postaci: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1442 może być dłuuugo przechowywany w lodówce. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Września 2009 Witam!Kilka razy już wędziłem oscypek ("krowi") po 24-godzinnym moczeniu w solance z dodatkiem kilku dużych, rozgniecionych ząbków czosnku - dodatkowo dokładam mu do towarzystwa półtłusty biały ser ze sklepu (raczej twaróg) i wędzę potem długim kanałem przez noc zimnym, mam nadzieję, dymem; nie mam jeszcze wmontowanego termometru - wkładam do paleniska olchę i trochę dębu.Oscypek ma wtedy bardzo dobry smak, czosnek nie jest zbyt nachalny.Dzisiaj jeden biały ser dodatkowo obsypałem ostrą papryką, a drugi papryką + mieszanką ziół prowansalskich - jutro zobaczę co wyjdzie. Poszły w pończochy.Trochę przesoliłem solankę, ale ogólnie lubię słone, da się zjeść :smile: .Do zrobionego z pozostałej po oscypkach serwatki serka ricotta też dodałem zioła prowansalskie - efekt bardzo dobry. Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-80909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Września 2009 No i poeksperymentowałem.Do małej ilości skrzepu na próbę dodałem szczyptę granulowanego czosnku i się udało.Ser wyraźnie czuć czosnkiem.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Września 2009 Witam!Mój eksperyment również udany.Żona zachwycona czosnkowym oscypkiem (ja mniej, ale całkiem dobry), twarogi baaardzo smaczne, oba.Ciekawe, że oscypek nie jest wcale zbyt słony (a pływał w solance), twarogi słone - jak dla mnie akurat idealne. Są dużo mniej ścisłe, więc "wzięły" więcej soli niż oscypek.Dodatkowo, "brzuszki" łososia przyniesione wczoraj przypadkowo przez mojego Staruszka - ekstra, choć nie było czasu na moczenie w solance i zostały po prostu posolone przed położeniem na siatkę :smile: .Nie wiem nawet, ile czasu się wszystko wędziło, bo zacząłem około 19:00, podłożyłem potem na noc i przymknąłem mocno dzwiczki paleniska. Rano było jeszcze trochę ciepłe. Dzisiaj kolega przyniósł mi kilka linów, takich po 70dkg, "wyszczotkowałem", wypatroszyłem - moczą się w solance - znowu wędzenie. Ciekawe, jak długo sąsiedzi wytrzymają :wink: . Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Września 2009 Dzisiaj kolega przyniósł mi kilka linów, takich po 70dkg, "wyszczotkowałem", Może bliżej wyjaśnisz wyszczotkowałem Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Września 2009 Witam!Przepraszam za rozpoczęcie OT :blush: :Lin ma drobną łuskę, która niełatwo daje się usunąć nożem.Za radą kolegi używam do tego stalowej szczotki :smile:, po wcześniejszym usunięciu śluzu z pomocą soli. Gdzieś czytałem, że można też sparzyć lina przez kilka sekund i wtedy łuska dużo lepiej schodzi, ale gotować 5l wody, żeby oskrobać trzy ryby i wylać? Nie warto... Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Września 2009 a ja ostatnio robiłam oscypki i jednego po wyjęciu z solanki pokroiłam w kostkę i do słoika z oliwa z oliwek - 1 z ziołami prowansalskimi + czosnek kolorowy granulowany, drugi słoik z papryką słodką , ostrą w proszku oraz pieprzem cayen. stały w tej oliwie przez 2 tygodnie i wczoraj na grillu zostały "pożarte " przez gości i jak się okazało były hitem tego wieczoru Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Września 2009 Astemio . Dzięki . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Września 2009 Astemio, taki OT na temat linów: słyszałem, że łuski linów w czasie smażenia spiekają się tak, że nie są wyczuwalne w spożywaniu. Może więc nie warto się z nimi męczyć. Katorga z nimi jest rzeczywiście nieziemska! Niechaj jakiś znawca mnie poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Września 2009 Andy nie ma co poprawiać wyjaśniłeś to tak jak trzeba :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Września 2009 Witam, jak OT, to OT:@andy, racja, tak właśnie jest - tylko że ja ich przecież nie smażyłem... :grin: Trochę przegrzałem na początku, za długo były uchylone drzwiczki paleniska, ale mam długi, ponad 3,2m kanał, więc wyszło mimo tego super, te rybki wcale nie miały drobnych ości.I dobrze, że oskrobałem łuskę - czysta, uwędzona skórka lina okazała się prawdziwym rarytasem! Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Września 2009 Astemio, taki OT na temat linów: słyszałem, że łuski linów w czasie smażenia spiekają się tak, że nie są wyczuwalne w spożywaniu. Może więc nie warto się z nimi męczyć. Katorga z nimi jest rzeczywiście nieziemska! Niechaj jakiś znawca mnie poprawi. Dokładnie - podobnie jest z pstrągiem pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2900-ser-typu-oscypek-z-czosnkiem/#findComment-81375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.