Skocz do zawartości

Grzybobranie


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

A te rydze....

 

Jeżeli się nie mylę to te na dole zdjęcia to rydze . Może autor zdjęcia się wypowie , względnie osoba która je rozpozna na 100% ze zdjęcia . :smile:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=152811#152811

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127048
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Rydze to 3/4 zielonego koszyczka zbliżenia niestety nie zrobiłem

 

http://img63.imageshack.us/img63/240/201009grzybkijeszczewle.jpg

 

Tak lepiej widac :

 

http://img822.imageshack.us/img822/9089/rydze.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127065
Udostępnij na innych stronach

A ja dzisiaj z teściową zrobiłem przygotowane wczoraj zebrane opieńki :lol: :lol: Muszę tylko pochwalić się przepisem zasłyszanym wczoraj. Myślę, że koleżanka się nie obrazi a i za pewne forumowicze mogli się z nim spotkać. W każdym bądź razie smak jest rewelacyjny.

przepis z pamięci :lol:

1 durszlak gotowanych opieniek

0,5kg cebuli

szklanka oleju

szklanka wody

300ml koncentratu pomidorowego (może być więcej)

3 łyżki stołowe octu

3 łyżki stołowe cukru

sól i pieprz do smaku.

 

Cebule przesmażyć na oleju do zeszklenia, następnie dołożyć przegotowane grzybki. Poddusić chwilę następnie dodać wodę koncentrat, ocet cukier i pozostałe przyprawy. Dusić z 20 min. Potem w słoiczki i pasteryzacja :grin:

A tak wygląda efekt :thumbsup: :thumbsup:

 

Po prawej grzybki z przepisu, po lewej w occie z dodatkiem cebulki i papryczki chili :thumbsup:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127133
Udostępnij na innych stronach

Dobra jest taka sałatka ja robię w bardzo podobny sposób rydze właśnie ...... ;) nadają sie też opieńki , panienki czy gąski .... ;)

Zawsze robię to na patelni i na "oko" słodko kwaśne ma być ;)

Nie daję wody i dużo mniej oleju a zamiast koncentratu mozna dać ketchup jest jeszcze lepsze

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127134
Udostępnij na innych stronach

Ketchupu nie daję bo ciężko trafić w dobry, a one są aromatyzowane na różne sposoby i nie zawsze dobre.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127135
Udostępnij na innych stronach

Witajcie! Czy ktoś zna jakiś fajny przepis na 'zieleniatki' :rolleyes: ? Nie chcę ich marynować ,a znam tylko przepis na zupkę-taką na rosole :sad: Podpowiedzcie coś :blush: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127351
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś zna jakiś fajny przepis na 'zieleniatki'

Jeśli masz na myśli gąskę zieloną :grin:

 

"...Znaczenie

Grzyb jadalny: delikatny grzyb jadalny, nadaje się do zup lub jako dodatek do dań mięsnych, znany grzyb spożywczy i rynkowy;

jednak we Francji w 2001 r. odnotowano przypadek śmiertelnego zatrucia[1]."

http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%85ska_zielonka

 

Ja bym takich grzybów nie jadł

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127353
Udostępnij na innych stronach

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127355
Udostępnij na innych stronach

No dzięki Darino , ale poocieszyłes !!! :shock: Kupiłam je na targu, a przeca jak 18 zł za kg., to chyba by trucizny nie sprzedawali :rolleyes: ''nie od grzybiarza tylko na stoisku warzywnym''-znają mnie tam od lat. PS. A Henio żyje... :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127356
Udostępnij na innych stronach

A Henio żyje...

_________________

Żyje , żyje , a zjadł tych grzybków ooo i jeszcze trochę . Jak dla mnie są to najsmaczniejsze grzyby . Są jeszcze podobne w smaku siwe (szare) gąski i na te trzeba uważać przy zbieraniu bo są bardzo podobne "odmieńce" . Jednak wprawiony zbieracz potrafi je odróżnić z daleka. Gąski siwe są w smaku podobne , a jedyną ich wadą jest łamliwość i nie są tak twarde jak zielonki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127357
Udostępnij na innych stronach

Racja, racja ! Z braku zieleniatek zbieralismy z ojcem gąski szare i z tego względu taką zupkę znam :grin: Do tego duużo natki pietruszki i śmietana 30% :thumbsup: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127361
Udostępnij na innych stronach

No dzięki Darino , ale poocieszyłes !!!

Kol. Einshel nie chciałem Ci zepsuć obiadu :blush:

ale jest jak jest i trzeba być się temu świadomy.

Co dalej z tym zrobisz to już jest Twoja sprawa. :grin:

 

Ja dzisiaj na spacerku po pracy nazbierałem to

Jak widać nowy wysyp, mam nadzieję że bedzię więcej

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127367
Udostępnij na innych stronach

Spoko Darino :grin: ' jeszcze' się nic nie stało :cool: Świadomośc mam (tyle się o tym słyszy ostatnio, że głowa mała...) Myślę,że będzie ok ! Twój plon-elegancki :clap: Na sosik będzie :thumbsup: Pozdrawiam !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127372
Udostępnij na innych stronach

 

Dzisiejsze rydze :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127379
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze rydze

W jakim lesie (nie chodzi o namiar) należy szukać takich skarbów :question:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127380
Udostępnij na innych stronach

W jakim lesie (nie chodzi o namiar) należy szukać takich skarbów :question:

Te są z Gorców. Rosły w igliwiu i suchych trawach.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127381
Udostępnij na innych stronach

Rosły w igliwiu i suchych trawach.

Gleba raczej piaszczysta tak :question:

W moim rejonie ciężko znaleść rydza choć mleczje występują.

Nasza gleba to glina i kamień łupkowy :sad:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127383
Udostępnij na innych stronach

Gleba zdecydowanie lekka , a przymrozki jak widać tak bardzo nie szkodzą. U nas od kilku dni rano przymrozki.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127384
Udostępnij na innych stronach

A teraz to już chyba po sezonie grzybowym bo trzecią noc z rzędu przymrozki.

Czyli sezon na ''kurki'' :grin:

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127425
Udostępnij na innych stronach

Twój plon-elegancki

Tak wygląda w talerzu

Grzybki w śmietanie

:thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127426
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

To już chyba mój ostatni w tym sezonie :wink: .

Jest jeszcze sporo opieńków. Trochę zebraliśmy. Będą marynowane :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-129087
Udostępnij na innych stronach

Ale te podróby "członków" można odróżnić po takim "stęchłym" zapachu.Coraz częściej można znaleźć rosnące prawie razem - dobre i podróby.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-129092
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.