andrzej k Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 6 Października 2010 A te rydze.... Jeżeli się nie mylę to te na dole zdjęcia to rydze . Może autor zdjęcia się wypowie , względnie osoba która je rozpozna na 100% ze zdjęcia . :smile: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=152811#152811 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 6 Października 2010 Jeżeli się nie mylę to te na dole zdjęcia to rydze Rydze, rydze :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 6 Października 2010 Rydze to 3/4 zielonego koszyczka zbliżenia niestety nie zrobiłem http://img63.imageshack.us/img63/240/201009grzybkijeszczewle.jpg Tak lepiej widac : http://img822.imageshack.us/img822/9089/rydze.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 6 Października 2010 A ja dzisiaj z teściową zrobiłem przygotowane wczoraj zebrane opieńki :lol: :lol: Muszę tylko pochwalić się przepisem zasłyszanym wczoraj. Myślę, że koleżanka się nie obrazi a i za pewne forumowicze mogli się z nim spotkać. W każdym bądź razie smak jest rewelacyjny. przepis z pamięci :lol: 1 durszlak gotowanych opieniek 0,5kg cebuli szklanka oleju szklanka wody 300ml koncentratu pomidorowego (może być więcej) 3 łyżki stołowe octu 3 łyżki stołowe cukru sól i pieprz do smaku. Cebule przesmażyć na oleju do zeszklenia, następnie dołożyć przegotowane grzybki. Poddusić chwilę następnie dodać wodę koncentrat, ocet cukier i pozostałe przyprawy. Dusić z 20 min. Potem w słoiczki i pasteryzacja :grin: A tak wygląda efekt :thumbsup: :thumbsup: Po prawej grzybki z przepisu, po lewej w occie z dodatkiem cebulki i papryczki chili :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 6 Października 2010 Dobra jest taka sałatka ja robię w bardzo podobny sposób rydze właśnie ...... nadają sie też opieńki , panienki czy gąski .... Zawsze robię to na patelni i na "oko" słodko kwaśne ma być Nie daję wody i dużo mniej oleju a zamiast koncentratu mozna dać ketchup jest jeszcze lepsze Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 6 Października 2010 Ketchupu nie daję bo ciężko trafić w dobry, a one są aromatyzowane na różne sposoby i nie zawsze dobre. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 9 Października 2010 Witajcie! Czy ktoś zna jakiś fajny przepis na 'zieleniatki' :rolleyes: ? Nie chcę ich marynować ,a znam tylko przepis na zupkę-taką na rosole :sad: Podpowiedzcie coś :blush: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 9 Października 2010 Czy ktoś zna jakiś fajny przepis na 'zieleniatki'Jeśli masz na myśli gąskę zieloną :grin: "...Znaczenie Grzyb jadalny: delikatny grzyb jadalny, nadaje się do zup lub jako dodatek do dań mięsnych, znany grzyb spożywczy i rynkowy; jednak we Francji w 2001 r. odnotowano przypadek śmiertelnego zatrucia[1]." http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%85ska_zielonka Ja bym takich grzybów nie jadł Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 9 Października 2010 W domu rodzinnym zielonki gotowało się z rosołem i mlekiem . Bardzo mi to smakowało z ziemniakami gotowanymi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 9 Października 2010 Troche info ze stronki na grzybyhttp://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=news&artmid=content&id=3720 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 9 Października 2010 No dzięki Darino , ale poocieszyłes !!! :shock: Kupiłam je na targu, a przeca jak 18 zł za kg., to chyba by trucizny nie sprzedawali :rolleyes: ''nie od grzybiarza tylko na stoisku warzywnym''-znają mnie tam od lat. PS. A Henio żyje... :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 9 Października 2010 A Henio żyje... _________________ Żyje , żyje , a zjadł tych grzybków ooo i jeszcze trochę . Jak dla mnie są to najsmaczniejsze grzyby . Są jeszcze podobne w smaku siwe (szare) gąski i na te trzeba uważać przy zbieraniu bo są bardzo podobne "odmieńce" . Jednak wprawiony zbieracz potrafi je odróżnić z daleka. Gąski siwe są w smaku podobne , a jedyną ich wadą jest łamliwość i nie są tak twarde jak zielonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 9 Października 2010 Racja, racja ! Z braku zieleniatek zbieralismy z ojcem gąski szare i z tego względu taką zupkę znam :grin: Do tego duużo natki pietruszki i śmietana 30% :thumbsup: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 9 Października 2010 No dzięki Darino , ale poocieszyłes !!!Kol. Einshel nie chciałem Ci zepsuć obiadu :blush: ale jest jak jest i trzeba być się temu świadomy. Co dalej z tym zrobisz to już jest Twoja sprawa. :grin: Ja dzisiaj na spacerku po pracy nazbierałem to Jak widać nowy wysyp, mam nadzieję że bedzię więcej Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 9 Października 2010 Spoko Darino :grin: ' jeszcze' się nic nie stało Świadomośc mam (tyle się o tym słyszy ostatnio, że głowa mała...) Myślę,że będzie ok ! Twój plon-elegancki :clap: Na sosik będzie :thumbsup: Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 9 Października 2010 omphalotus illudens jadalny tylko raz:) Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 9 Października 2010 Dzisiejsze rydze :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 9 Października 2010 Dzisiejsze rydzeW jakim lesie (nie chodzi o namiar) należy szukać takich skarbów :question: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 9 Października 2010 W jakim lesie (nie chodzi o namiar) należy szukać takich skarbów :question:Te są z Gorców. Rosły w igliwiu i suchych trawach. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 9 Października 2010 Rosły w igliwiu i suchych trawach.Gleba raczej piaszczysta tak :question: W moim rejonie ciężko znaleść rydza choć mleczje występują. Nasza gleba to glina i kamień łupkowy :sad: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 9 Października 2010 Gleba zdecydowanie lekka , a przymrozki jak widać tak bardzo nie szkodzą. U nas od kilku dni rano przymrozki. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 9 Października 2010 A teraz to już chyba po sezonie grzybowym bo trzecią noc z rzędu przymrozki. Czyli sezon na ''kurki'' :grin: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 9 Października 2010 Twój plon-eleganckiTak wygląda w talerzu Grzybki w śmietanie :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-127426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 23 Października 2010 To już chyba mój ostatni w tym sezonie :wink: . Jest jeszcze sporo opieńków. Trochę zebraliśmy. Będą marynowane :thumbsup: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-129087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 23 Października 2010 Troche info ze stronki na grzyby http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=news&artmid=content&id=3720 :grin: Ale te podróby "członków" można odróżnić po takim "stęchłym" zapachu.Coraz częściej można znaleźć rosnące prawie razem - dobre i podróby. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/38/#findComment-129092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.