Skocz do zawartości

Grzybobranie


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam Szanowne Grono Zadymiaczy i Grzybiarzy :grin:

W sobotę kiedy Wy świetnie bawiliście się na zlocie ( ja niestety nie mogłam przyjechać :sad: ) wybrałam się na grzybki . Efekt to micha prawdziwków , micha turków i po mniejszej misce kurek i rydzów!!. A to wszystko zebrane w Puszczy Knyszyńskiej

Zdjęcie przesyłam do ChefPaula bo sama nie umiem go tu zamieścić :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-2928
Udostępnij na innych stronach

Małgoś to gdzie twój teść chodzi na grzyby?przeciesz mamy do siebie niedaleko.Dzisiaj ide do lasu z aparatem ktoś zna może adres ChefPaul"a wysle mu kilka zdjeć to moze zamieści
zwierzak myśleć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-2938
Udostępnij na innych stronach

... zwierzaka "grzybowe figle" :lol:

 

http://www.chefpaul.net/grzybyWD/zwierz01.jpg

 

http://www.chefpaul.net/grzybyWD/zwierz02.jpg

 

http://www.chefpaul.net/grzybyWD/zwierz03.jpg

 

http://www.chefpaul.net/grzybyWD/zwierz04.jpg

 

http://www.chefpaul.net/grzybyWD/zwierz05.jpg

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-2978
Udostępnij na innych stronach

szperając w przepisach znalazłam tento czekawy przepis. Narazie nie mam czasu, ale tez go napewno wypróbuje.

 

Grzybki inaczej

2kg ugotowanych grzybów

75dag cebuli i 1 kg papryki- podusić na 1/4 szkl.oliwy

potem dodać 25 dag cukru

3 łyzki soli

1/4 l octu

20g pieprzu

1 łyzka ziela angielskiego i 1 łyzka goździków- zmielone

i na dno każdego słoja 1 listek laurowy

wszystko razem wymieszać,

włozyc do słoików pasteryzujemy 15-20minut temperatura 80 stopni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-3204
Udostępnij na innych stronach

Moje grzybki- już od kilku lat tak robione są dobrym sposobem na przechowywanie.Wszystkie grzyby barwiące wodę na ciemny kolor zagotowuję. Wylewam tą wodę, grzyby płuczę ,zalewam nową wodą dodaję sól do smaku i po ugotowaniu, z tą wodą razem do słoji tak żeby nie były w nich upchane.Gotuję 1godz. po dwóch dniach pół godziny wszystko od momentu zagotowania się wody.Można jeszcze po następnych 2 dniach powtórzyć 20min Po dwukrotnym takim gotowaniu z tamtego roku zostało mi jeszcze 15 l i wszystkie są dobre A zimą z tych grzybów można ugotować zupę , zrobić w occie, udusić w śmietanie itd Część grzybów oczywiście suszę jest w tej chwili duży wysyp maślaków Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-3205
Udostępnij na innych stronach

Majka

Mam propozycję.

Na naszym forum jest dział "Przepisy z różnych stron świata" - wstaw temat np. " Przepisy Majki".

Będziesz tam wstawiała ciekawe przepisy rodem z Czech. A warto, bo są naprawdę ciekawe. Przy okazji forumowicze będą się pytać o szczegóły, meldować o problemach :blush: , a Ty będziesz nam wyjaśniać ( oczywiście jak będziesz miała ochotę) :???:

Dokładnie 18 lat temu pracowałem w Czechosłowacji ( miasto Pisek) na tzw. "eksporcie" 1,5 roku i miałem okazję poznać kuchnię czeską - b.mile wspominam :grin:

Mając na forum tak wspaniałą koleżankę - zadymiaczkę rodem z Czech mamy okazję rozszerzyć swoją wiedzę. :grin:

Pozdrowionka

fentel

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-3206
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje że przyniose troche pozytku na tym forum.

Uważam, że czeka Cię ciężka praca na tej stronce :grin: . Dasz sobie radę!.

Powodzenia. :grin: :grin: :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-3211
Udostępnij na innych stronach

ChefPaul, moja Ania nie lubi Cię za te zdjęcia :devil: mówi że wyciąłeś z gazet :tongue: myślę,że może to być zwykła zawiść ludzka :wink:

... nie przejmuj się :wink: ... ja lubię Anię :lol:

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-3233
Udostępnij na innych stronach

Andy - Jeżeli stół na tle Jego wędzarni był w gazecie to i tak na jedno wychodzi. Grzybek był w strefie zamieszkania ChefPaula :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

... :lol: ... grzybki ze strefy "0" ... albo jak kto woli "po drugiej stronie wędzarni" :lol:

 

http://www.chefpaul.net/pictures/strefa0_01.jpg

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-3235
Udostępnij na innych stronach

Wcale się nie dziwię.

Jak jest wysyp grzybów to grzybki rosną wszędzie.

np. u mnie na placu w trawniku wyrosły piękne pieczarki "łąkowe".

u kolegi przed samym domem ,prawie na asfalcie - kozaki !

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-3236
Udostępnij na innych stronach

A ja jutro jadę raniuśko na grzyby..tylko z jakim skutkiem..nie wiem... :mellow: :sad: ???

P.S.

Chef Paul pokaz robi po to,aby inni "poszli do lasu" :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-3245
Udostępnij na innych stronach

.............

Chef Paul pokaz robi po to,aby inni "poszli do lasu" :lol:

... i być może spotkali Czerwonego Kapturka :lol:

... kiedyś ją spotkałem i chcąc ją nieco nastraszyć powiedziałem: "pocałuję Cię tam gdzie nikt Cię jeszcze nie pocałował" ... na co usłyszałem następującą odpowiedź: "chyba w koszyczek" :sad: :rolleyes: :sad:

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-3246
Udostępnij na innych stronach

"pocałuję Cię tam gdzie nikt Cię jeszcze nie pocałował" ... na co usłyszałem następującą odpowiedź: "chyba w koszyczek"

Jutro rano idę na grzybki.

Jak spotkam Czerwonego Kapturka to go (ją) pocałuję w buteleczkę wina, co to ma niby donieść do babci :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-3249
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze takiego określenia „na to” nie słyszałem :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: .

... to jest przeciwdziałanie, odnośnie tej nowej ustawy o mediach, co to Miłościwie Nam Panujący chcą nam zafundować ... wiele określeń ulegnie zmianie :rolleyes: :wink: :lol:

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/4/#findComment-3250
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.