Skocz do zawartości

Grzybobranie


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Na południu dłuuuuuuuuugo nic nie było, ale ruszyło i to obficie

To może i w centralnej też ruszy :D piękne zbiory :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449380
Udostępnij na innych stronach

U mnie już grzybów nie będzie ponieważ ostatnie dni obfitowały w nocne przymrozki, no i w lasach jest bardzo sucho.

Ale nazbierałem bardzo dużo prawdziwków także będzie co jeść zimą :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449460
Udostępnij na innych stronach

Moje wczorajsze zbiory:

 

post-49682-0-58474800-1444586416_thumb.jpgpost-49682-0-63904800-1444586417_thumb.jpgpost-49682-0-63168600-1444586418_thumb.jpg


attachicon.gifDSCN8676.JPGCzy ktos wie co to za grzyby?, mam ich dosc sporo w ogrodzie pod i obok lododendrona.

 

Na 100% są to opieńki :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449504
Udostępnij na innych stronach

 

Na 100% są to opieńki

....sa jadalne te grzyby ?

 

Oczywiście :) przepyszne marynowane ... a jako farsz do pierogów z kapustą ... nie mają sobie równych. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449524
Udostępnij na innych stronach

A da się przechować opieńki na "zaś" do pierogów? Np. mrożenie? Macie jakiś sposób?

Moczę opieńki w wodzie ... obgotowuję je z dodatkiem soli .. 1 łyżka na garnek .. na sitko, odsączam i można mrozić. Przed mrożeniem można przepuścić przez maszynkę do mięsa i dopiero do zamrażalki. Jak kto woli :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449552
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja ostatnio już nie zbierałem bo u mnie opieńki tylko marynowane słoikach.

Dodam jeszcze, że do wody, w której gotuję grzyby .. a trwa to mniej więcej około 10 minut ( i jak na razie żyję) ;) dodaję zawsze 1 łyżkę octu .. tak robiła moja Babcia. Twierdziła, ze są wtedy ładniejsze i nie tracą koloru. Chyba miała rację :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449557
Udostępnij na innych stronach

https://images.tapatalk-cdn.com/15/10/10/c2c219d43836cc618411bcdc3ad2cdb7.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/10/10/b077755eccac4701962481a40cc087ca.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/10/10/fae3d9e860e9314e21658d75a3b76ddc.jpg grzybki na moich zdjeciach to opienki.

 

Wysłane z mojego LG-D280 przy użyciu Tapatalka

 

Piękne zbiory kaszubka33 !!! Uwielbiam Opieńki, zwłaszcza w occie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449576
Udostępnij na innych stronach

Anus ja tez bardzo lubie opienki ,, jak jestem u mamy to klade w sloiki na " sucho" i kierowca mi je przywozi , uzywam je smazone z cebula do pizzy :D , swiadziu piekny zbior , az Ci zazdroszcze :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449593
Udostępnij na innych stronach

 

 

, jak jestem u mamy to klade w sloiki na " sucho"

Eli .. jak na ''sucho'?' przetrzymają taka długą podróż ?  .. pytam bo one takie delikatne i ''kruche'' ..

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449594
Udostępnij na innych stronach

Anus na "sucho"w moim domu , tp zagotowane w osolonej wodzie pare minut , odcedzone i przeplukane goraca woda i do sloikow i zagotowane przez godzine , nastepnego dnia znowu godzine i grzybki gotowe, przetrwaja nawet kilka lat :thumbsup:


Ja jeszcze bardzo lubie listopadowki ,sa jeszcze moze lepsze od opieniek , a Ty znasz te grzybki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449597
Udostępnij na innych stronach

Może głupie pytanie ale czy opieńki można suszyć? Pytam ponieważ jedni twierdzą że tak, inni że nie..... w sumie suszę tylko prawdziwki ale może kiedyś skuszę się i na zbiory opieniek których widzę w lasach bardzo dużo.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449602
Udostępnij na innych stronach

Anus na "sucho"w moim domu , tp zagotowane w osolonej wodzie pare minut , odcedzone i przeplukane goraca woda i do sloikow i zagotowane przez godzine , nastepnego dnia znowu godzine i grzybki gotowe, przetrwaja nawet kilka lat :thumbsup:

Ja jeszcze bardzo lubie listopadowki ,sa jeszcze moze lepsze od opieniek , a Ty znasz te grzybki?

Taki sposób to ja znam :) u mnie ten proces trwał o jeden dzień dłużej. 

Natomiast listopadówek nie znam. Nie uważam się się, za wielką znawczynie grzybów. :D Zbieram popularne gatunki. Kanie lubię bardzo, ale sama nigdy do domu nie przyniosłam.. zawsze mam opory. ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449617
Udostępnij na innych stronach

Anus ja tez kiedys nie znalam listopadowek  to sa takie niepozormamale grzybki  ciemne na wierzchu i zoltawe pod kapeluszem, ale sa pyszne , ja je wole nawet bardziej od opieniek, a kanie moja mama to nawet suszy , ale tylko kapelusz ,"nogi" nidy nie uzywa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449622
Udostępnij na innych stronach

Aniu @eli55 pisze zapewne o gąskach (zielonkach)  a te już chyba znasz ;)

 

http://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/011/367/11367539_800.0.jpg/gaski.jpg

 

http://swinki3.blox.pl/resource/gaskazielona.jpg

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449634
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu @eli55 pisze zapewne o gąskach (zielonkach) a te już chyba znasz

Pewnie, ze znam...  :) tylko w moich okolicach te grzyby nazywają się'' pecłonki ''  :D krupnik gotowany na wywarze z pecłonek ... hmmm .. miodzio  :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449646
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.