kafelek Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2001 Opublikowano 10 Października 2015 piękne zdjęcie opieńków dla mnie najlepsze pierogi z tymi grzybkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2002 Opublikowano 10 Października 2015 piękne zdjęcie opieńków Które ? Kaszubki czy OlkaP ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2003 Opublikowano 10 Października 2015 (edytowane) Na południu dłuuuuuuuuugo nic nie było, ale ruszyło i to obficie Edytowane 10 Października 2015 przez naginajka Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2004 Opublikowano 11 Października 2015 Na południu dłuuuuuuuuugo nic nie było, ale ruszyło i to obficie To może i w centralnej też ruszy piękne zbiory Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz51 Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2005 Opublikowano 11 Października 2015 Na południu dłuuuuuuuuugo nic nie było, ale ruszyło i to obficieTo może i w centralnej też ruszy piękne zbiory Witaj no to mnie pobiłeś w zbiorach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2006 Opublikowano 11 Października 2015 U mnie już grzybów nie będzie ponieważ ostatnie dni obfitowały w nocne przymrozki, no i w lasach jest bardzo sucho.Ale nazbierałem bardzo dużo prawdziwków także będzie co jeść zimą Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2007 Opublikowano 11 Października 2015 Moje wczorajsze zbiory: DSCN8676.JPGCzy ktos wie co to za grzyby?, mam ich dosc sporo w ogrodzie pod i obok lododendrona. Na 100% są to opieńki Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2008 Opublikowano 11 Października 2015 Grzesiu Ciebie to chyba nikt nie pobije w zbieraniu grzybów Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2009 Opublikowano 11 Października 2015 Na 100% są to opieńki ....sa jadalne te grzyby ? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2010 Opublikowano 11 Października 2015 Na 100% są to opieńki....sa jadalne te grzyby ? Oczywiście przepyszne marynowane ... a jako farsz do pierogów z kapustą ... nie mają sobie równych. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2011 Opublikowano 11 Października 2015 Tak jak Anuś napisała, są to grzyby jadalne i przepyszne Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2012 Opublikowano 11 Października 2015 A da się przechować opieńki na "zaś" do pierogów? Np. mrożenie? Macie jakiś sposób? Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2013 Opublikowano 11 Października 2015 A da się przechować opieńki na "zaś" do pierogów? Np. mrożenie? Macie jakiś sposób?Moczę opieńki w wodzie ... obgotowuję je z dodatkiem soli .. 1 łyżka na garnek .. na sitko, odsączam i można mrozić. Przed mrożeniem można przepuścić przez maszynkę do mięsa i dopiero do zamrażalki. Jak kto woli Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2014 Opublikowano 11 Października 2015 Dzięki Anuś. A ja ostatnio już nie zbierałem bo u mnie opieńki tylko marynowane słoikach. Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2015 Opublikowano 11 Października 2015 A ja ostatnio już nie zbierałem bo u mnie opieńki tylko marynowane słoikach. Dodam jeszcze, że do wody, w której gotuję grzyby .. a trwa to mniej więcej około 10 minut ( i jak na razie żyję) dodaję zawsze 1 łyżkę octu .. tak robiła moja Babcia. Twierdziła, ze są wtedy ładniejsze i nie tracą koloru. Chyba miała rację Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2016 Opublikowano 11 Października 2015 https://images.tapatalk-cdn.com/15/10/10/c2c219d43836cc618411bcdc3ad2cdb7.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/10/10/b077755eccac4701962481a40cc087ca.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/10/10/fae3d9e860e9314e21658d75a3b76ddc.jpg grzybki na moich zdjeciach to opienki. Wysłane z mojego LG-D280 przy użyciu Tapatalka Piękne zbiory kaszubka33 !!! Uwielbiam Opieńki, zwłaszcza w occie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2017 Opublikowano 12 Października 2015 A to zbiory z niedzieli - 300 prawdziwków: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2018 Opublikowano 12 Października 2015 Anus ja tez bardzo lubie opienki ,, jak jestem u mamy to klade w sloiki na " sucho" i kierowca mi je przywozi , uzywam je smazone z cebula do pizzy , swiadziu piekny zbior , az Ci zazdroszcze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2019 Opublikowano 12 Października 2015 , jak jestem u mamy to klade w sloiki na " sucho" Eli .. jak na ''sucho'?' przetrzymają taka długą podróż ? .. pytam bo one takie delikatne i ''kruche'' .. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2020 Opublikowano 12 Października 2015 Anus na "sucho"w moim domu , tp zagotowane w osolonej wodzie pare minut , odcedzone i przeplukane goraca woda i do sloikow i zagotowane przez godzine , nastepnego dnia znowu godzine i grzybki gotowe, przetrwaja nawet kilka lat Ja jeszcze bardzo lubie listopadowki ,sa jeszcze moze lepsze od opieniek , a Ty znasz te grzybki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2021 Opublikowano 12 Października 2015 Może głupie pytanie ale czy opieńki można suszyć? Pytam ponieważ jedni twierdzą że tak, inni że nie..... w sumie suszę tylko prawdziwki ale może kiedyś skuszę się i na zbiory opieniek których widzę w lasach bardzo dużo. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2022 Opublikowano 12 Października 2015 Anus na "sucho"w moim domu , tp zagotowane w osolonej wodzie pare minut , odcedzone i przeplukane goraca woda i do sloikow i zagotowane przez godzine , nastepnego dnia znowu godzine i grzybki gotowe, przetrwaja nawet kilka lat Ja jeszcze bardzo lubie listopadowki ,sa jeszcze moze lepsze od opieniek , a Ty znasz te grzybki?Taki sposób to ja znam u mnie ten proces trwał o jeden dzień dłużej. Natomiast listopadówek nie znam. Nie uważam się się, za wielką znawczynie grzybów. Zbieram popularne gatunki. Kanie lubię bardzo, ale sama nigdy do domu nie przyniosłam.. zawsze mam opory. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2023 Opublikowano 12 Października 2015 Anus ja tez kiedys nie znalam listopadowek to sa takie niepozormamale grzybki ciemne na wierzchu i zoltawe pod kapeluszem, ale sa pyszne , ja je wole nawet bardziej od opieniek, a kanie moja mama to nawet suszy , ale tylko kapelusz ,"nogi" nidy nie uzywa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2024 Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Aniu @eli55 pisze zapewne o gąskach (zielonkach) a te już chyba znasz http://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/011/367/11367539_800.0.jpg/gaski.jpg http://swinki3.blox.pl/resource/gaskazielona.jpg Edytowane 12 Października 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2025 Opublikowano 12 Października 2015 Aniu @eli55 pisze zapewne o gąskach (zielonkach) a te już chyba znasz Pewnie, ze znam... tylko w moich okolicach te grzyby nazywają się'' pecłonki '' krupnik gotowany na wywarze z pecłonek ... hmmm .. miodzio Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/81/#findComment-449646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.