Małgoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 28 Lutego 2014 No właśnie ta pojemność mnie stopuje... chyba poszukam na znanym portalu aukcyjnym takiego 6-6,5 litra. No właśnie .Ten garnek naprawdę jest mały. Lepiej dołożyć troszkę pieniędzy i kupić coś konkretniejszego. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 28 Lutego 2014 No właśnie ta pojemność mnie stopuje... chyba poszukam na znanym portalu aukcyjnym takiego 6-6,5 litra. No właśnie .Ten garnek naprawdę jest mały. Lepiej dołożyć troszkę pieniędzy i kupić coś konkretniejszego. Mam od kilku dni ten wolnowar. Pojemność wystarczająca na zrobienie jednogarnkowej potrawy dla 4 bardzo głodnych osób. Robiłam karkówkę z warzywami, filety z dorsza z warzywami i ziemniakami. Doskonały smak i aromat potraw, zero kontroli gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 28 Lutego 2014 Afryka... jasne,że da się zrobić potrawę dla 4 osób na "raz" . Jednak wolę szukać czegoś większego . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 28 Lutego 2014 A tak niejako na marginesie - rozumiem że mięsko jest z takiego gara mięciutkie itp. A jak z warzywami? Nie rozgotowują się po tylu godzinach? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Potrawy z wolnowara należy zjadać bezpośrednio. Jeśli chcemy je później przechowywać w lodówce to mięso musi być wcześniej podsmażone ok.4 minuty a to już jest utrudnienie, które dodaje nam kolejny czas na przygotowanie a i jeszcze patelnia do mycia;) Mięso gotowane bez podsmażania jest delikatniejsze. Warzywa podczas tak długiego gotowania (u mnie 7-9 godzin) są odpowiedniej twardości, nie rozpadają się.Aha, jeszcze jedno: garnek należy napełniać maksymalnie do ok1cm poniżej rantu pokrywki. Ostatnią potrawę robiłam "pod pokrywkę" wiedząc, że wszystko opadnie ale warzywa na górze jeszcze "nie doszły" podczas gdy te głębiej już były miętkawe. Przemieszałam i było ok. Edytowane 28 Lutego 2014 przez Afryka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 28 Lutego 2014 Jeśli chcemy je później przechowywać w lodówce to mięso musi być wcześniej podsmażone ok.4 minuty A możesz wytłumaczyć dlaczego to? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 28 Lutego 2014 mięso kładziemy na dnie, gdzie jest cieplej, a warzywka na górę Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 28 Lutego 2014 Jeśli chcemy je później przechowywać w lodówce to mięso musi być wcześniej podsmażone ok.4 minutyA możesz wytłumaczyć dlaczego to? Bo gotujemy w temperaturze max.70stC. Wyższej temperatury nie uzyskamy w tym garnku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) mięso kładziemy na dnie, gdzie jest cieplej, a warzywka na góręAaaaa, na to bym nie wpadł czyli nie robimy miszungu jak w guljaszu tylko układamy warstwami a ewentualnie potem mieszamy? Afryka: powyżej napisano że temp osiąga 96`C ???? To jak to w końcu jest? Edytowane 28 Lutego 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 28 Lutego 2014 mięso kładziemy na dnie, gdzie jest cieplej, a warzywka na góręJa robię 2 warstwy i każda warstwa jest równo ugotowana. Oczywiście ostatnia warstwa to warzywka;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 28 Lutego 2014 marchewkę i cebulę chyba można spokojnie zmieszać z mięsem, ale taki kalafiorek albo brokuł to chyba jednak lepiej na wierzchu Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) mięso kładziemy na dnie, gdzie jest cieplej, a warzywka na góręAaaaa, na to bym nie wpadł czyli nie robimy miszungu jak w guljaszu tylko układamy warstwami a ewentualnie potem mieszamy? Afryka: powyżej napisano że temp osiąga 96`C ???? To jak to w końcu jest? Temperatura garnka może chwilowo osiągnąć wyższą temperaturę ale temperatura potrawy będzie dużo niższa. Zresztą cała idea wolnowara polega na gotowaniu w temperaturze do ok.70stC, podobnie jak sous vide. Edytowane 28 Lutego 2014 przez Małgoś sous vide brzmi poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 28 Lutego 2014 Bo gotujemy w temperaturze max.70stC. Wyższej temperatury nie uzyskamy w tym garnku. Albo Twój termometr oszukuje, albo masz garnek uszkodzony. Tak jak pisałem, w moim tempka dochodzi do 96 stopni.Na stronie crockpot.pl można przeczytać: Ile zazwyczaj trwa gotowanie w wolnowarze Crock-Pot?®Dojście do temperatury gotowania (100°C) zajmuje :Low: 7-8 godzin w niskiej temperaturzeHigh: 3-4 godziny w temperaturze wysokiejI sprzedam wam jeszcze cenną informację, która kosztowała mnie całe 59zł nie wkładać misy z pokrywą do piekarnika bo szkło pęknie Włożyłem na 150 stopni z termoobiegiem, żeby szybko podgrzać zawartość. Myślałem, że taka temperatura jest bezpieczna, co najwyżej obawiałem się swądu przegrzanego plastiku z uchwytu, ale po chwili usłyszałem brzdęk i szkło pokryło się siateczką spękań jak zbita szyba samochodowa. Teraz mam dwa naczynia ceramiczne i zestaw części zamiennych Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 28 Lutego 2014 dobrze ze szkielka nie bylo w potrawie bo i z obiadu by klapa byla Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 28 Lutego 2014 Dojście do temperatury gotowania (100°C) zajmuje : No cóż, ja czytałam inne informacje;) Następnym razem włożę sondę do potrawy i napiszę ile było stopni. Gdyby było 100stC to widać byłoby bulgotanie albo intensywne parowanie a czegoś takiego nie zauważyłam. nie wkładać misy z pokrywą do piekarnika bo szkło pęknie Bo przed użyciem należy przeczytać instrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 28 Lutego 2014 Nie wpadłem na to że wsadzisz ceramikę z pokrywką MAAD ma rachę temperatura oscyluje między 90-96st jak gar się w pełni rozbuja. Ps Sławek warzywa nawet po 10h się nie rozpadają Jedynie brokuły, kalafiora i cukinię daję mniej więcej w polowie gotowania. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 28 Lutego 2014 prawdziwy mężczyzna nigdy nie czyta instrukcji obsługi Roger, bez pokrywki chciałem zgrillować w 230 stopniach. Z pokrywką tylko podgrzać w bezpiecznej jak mi się wydawało temperaturze 150 stopni. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 28 Lutego 2014 prawdziwy mężczyzna nigdy nie czyta instrukcji obsługi I nie słucha rad mądrych kobiet? bez pokrywki chciałem zgrillować w 230 stopniach Ja odradzam ale spróbować możesz bez takiej rady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 28 Lutego 2014 No tak, przeczytałem instrukcję i stoi jak byk - strona 6: nie należy wkładać garnka ani pokrywki do piekarnika, zamrażarki, mikrofali, ani stawiać na kuchni gazowej lub elektrycznej. Ale to w sumie trochę dziwne, bo jeżeli ceramika była wypalana, to powinna te głupie 200 stopni wytrzymać. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alabama Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 8 Marca 2014 Sorry, że pierwszy post w sprawie wolnowara - ale Google mnie tu skierował a potem już trzeba było się tu zarejestrować, no i jestem.Mam pytanie do doświadczonych koleżanek i kolegów - jak przyrządzić w wolnowarze mięso (wołowina, wieprzowina, drób) w warzywach mrożonych.Miałyby to być dania typu eintopf, jeśli dobrze piszę.Chciałabym wykorzystywać różne mrożonki, także zupy, teraz na przedwiośniu i przednówku. Jestem początkująca w kuchni, ale mam ambicję szybko się nauczyć,tylko proszę o wyrozumiałość.Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 8 Marca 2014 Ale nie bardzo wiem na czym polega Twój problem ... Wal do gara raz z mięsem i przyprawi na 6h !!! ... A potem modyfikuj w funkcji własnych preferencji Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 8 Marca 2014 W biedronce są wolnowary, co o nich myślicie, warto upić taki "biedronkowy" Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 8 Marca 2014 Przymierzam się do kupna wolnowara ale jak weszłam na stronę i zgłupiałam a więc jeśli można, proszę o podpowiedź nr 2 (telefon do przyjaciela) Może na podstawie własnych obserwacji pomożecie mi podjąć decyzję co do marki i wzoru.Myślę o pojemności 3-4 litry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 8 Marca 2014 Hmm wybieraj coś w okolicy 6-6,5l To rada przyjaciela Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 8 Marca 2014 za te pieniądze nic lepszego się nie kupi, no i mamy gwarancję i możliwość obejrzenia towaru przed zakupem pod kątem wad fabrycznych Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.