Skocz do zawartości

Wolnowar (albo Slow-cooker)


Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie ta pojemność mnie stopuje... chyba poszukam na znanym portalu aukcyjnym takiego 6-6,5 litra.

 

No właśnie .Ten garnek naprawdę jest mały.  Lepiej dołożyć troszkę pieniędzy i kupić coś konkretniejszego.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337463
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

No właśnie ta pojemność mnie stopuje... chyba poszukam na znanym portalu aukcyjnym takiego 6-6,5 litra.

 

No właśnie .Ten garnek naprawdę jest mały.  Lepiej dołożyć troszkę pieniędzy i kupić coś konkretniejszego.

 

 Mam od kilku dni ten wolnowar. Pojemność wystarczająca na zrobienie jednogarnkowej potrawy dla 4 bardzo głodnych osób. Robiłam karkówkę z warzywami, filety z dorsza z warzywami i ziemniakami. Doskonały smak i aromat potraw, zero kontroli gotowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337481
Udostępnij na innych stronach

Afryka...  jasne,że da się zrobić potrawę dla 4 osób na "raz" :) . Jednak wolę szukać czegoś większego . ;)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337482
Udostępnij na innych stronach

A tak niejako na marginesie - rozumiem że mięsko jest z takiego gara mięciutkie itp. A jak z warzywami? Nie rozgotowują się po tylu godzinach?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337483
Udostępnij na innych stronach

Potrawy z wolnowara należy zjadać bezpośrednio. Jeśli chcemy je później przechowywać w lodówce to mięso musi być wcześniej podsmażone ok.4 minuty a to już jest utrudnienie, które dodaje nam kolejny czas na przygotowanie a i jeszcze patelnia do mycia;) Mięso gotowane bez podsmażania jest delikatniejsze. Warzywa podczas tak długiego gotowania (u mnie 7-9 godzin) są odpowiedniej twardości, nie rozpadają się.

Aha, jeszcze jedno: garnek należy napełniać maksymalnie do ok1cm poniżej rantu pokrywki. Ostatnią potrawę robiłam "pod pokrywkę" wiedząc, że wszystko opadnie ale warzywa na górze jeszcze "nie doszły" podczas gdy te głębiej już były miętkawe. Przemieszałam i było ok.

Edytowane przez Afryka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337488
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli chcemy je później przechowywać w lodówce to mięso musi być wcześniej podsmażone ok.4 minuty
A możesz wytłumaczyć dlaczego to? 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337489
Udostępnij na innych stronach

mięso kładziemy na dnie, gdzie jest cieplej, a warzywka na górę

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337491
Udostępnij na innych stronach

 

Jeśli chcemy je później przechowywać w lodówce to mięso musi być wcześniej podsmażone ok.4 minuty
A możesz wytłumaczyć dlaczego to? 

 

 

Bo gotujemy w temperaturze max.70stC. Wyższej temperatury nie uzyskamy w tym garnku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337493
Udostępnij na innych stronach

mięso kładziemy na dnie, gdzie jest cieplej, a warzywka na górę

Aaaaa, na to bym nie wpadł  :laugh: czyli nie robimy miszungu jak w guljaszu tylko układamy warstwami a ewentualnie potem mieszamy? 

 

Afryka: powyżej napisano że temp osiąga 96`C ???? To jak to w końcu jest?

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337494
Udostępnij na innych stronach

marchewkę i cebulę chyba można spokojnie zmieszać z mięsem, ale taki kalafiorek albo brokuł to chyba jednak lepiej na wierzchu

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337496
Udostępnij na innych stronach

 

mięso kładziemy na dnie, gdzie jest cieplej, a warzywka na górę

Aaaaa, na to bym nie wpadł  :laugh: czyli nie robimy miszungu jak w guljaszu tylko układamy warstwami a ewentualnie potem mieszamy? 

 

Afryka: powyżej napisano że temp osiąga 96`C ???? To jak to w końcu jest?

 

 Temperatura garnka może chwilowo osiągnąć wyższą temperaturę ale temperatura potrawy będzie dużo niższa. Zresztą cała idea wolnowara polega na gotowaniu w temperaturze do ok.70stC, podobnie jak sous vide.

Edytowane przez Małgoś
sous vide brzmi poprawnie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337500
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo gotujemy w temperaturze max.70stC. Wyższej temperatury nie uzyskamy w tym garnku.

 

Albo Twój termometr oszukuje, albo masz garnek uszkodzony. Tak jak pisałem, w moim tempka dochodzi do 96 stopni.

Na stronie crockpot.pl można przeczytać:

 

Ile zazwyczaj trwa gotowanie w wolnowarze Crock-Pot?®

Dojście do temperatury gotowania (100°C) zajmuje :
Low: 7-8 godzin w niskiej temperaturze
High: 3-4 godziny w temperaturze wysokiej


I sprzedam wam jeszcze cenną informację, która kosztowała mnie całe 59zł :facepalm:

 

nie wkładać misy z pokrywą do piekarnika bo szkło pęknie

 

Włożyłem na 150 stopni z termoobiegiem, żeby szybko podgrzać zawartość. Myślałem, że taka temperatura jest bezpieczna, co najwyżej obawiałem się swądu przegrzanego plastiku z uchwytu, ale po chwili usłyszałem brzdęk i szkło pokryło się siateczką spękań jak zbita szyba samochodowa.

 

Teraz mam dwa naczynia ceramiczne i zestaw części zamiennych :D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337504
Udostępnij na innych stronach

dobrze ze szkielka nie bylo w potrawie bo i z obiadu by klapa byla

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337512
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dojście do temperatury gotowania (100°C) zajmuje :

 

No cóż, ja czytałam inne informacje;) Następnym razem włożę sondę do potrawy i napiszę ile było stopni. Gdyby było 100stC to widać byłoby bulgotanie albo intensywne parowanie a czegoś takiego nie zauważyłam.

 

 

 

nie wkładać misy z pokrywą do piekarnika bo szkło pęknie

Bo przed użyciem należy przeczytać instrukcję :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337514
Udostępnij na innych stronach

Nie wpadłem na to że wsadzisz ceramikę z pokrywką :(

MAAD ma rachę temperatura oscyluje między 90-96st jak gar się w pełni rozbuja.

 

Ps

Sławek warzywa nawet po 10h się nie rozpadają ;)

Jedynie brokuły, kalafiora i cukinię daję mniej więcej w polowie gotowania.

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337527
Udostępnij na innych stronach

prawdziwy mężczyzna nigdy nie czyta instrukcji obsługi :tongue:;):D


Roger, bez pokrywki chciałem zgrillować w 230 stopniach. Z pokrywką tylko podgrzać w bezpiecznej jak mi się wydawało temperaturze 150 stopni.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337529
Udostępnij na innych stronach

 

 

prawdziwy mężczyzna nigdy nie czyta instrukcji obsługi

 

I nie słucha rad mądrych kobiet? :)

 

 

 

bez pokrywki chciałem zgrillować w 230 stopniach

 

Ja odradzam ale spróbować możesz bez takiej rady :tongue:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337536
Udostępnij na innych stronach

No tak, przeczytałem instrukcję i stoi jak byk - strona  6: nie należy wkładać garnka ani pokrywki do piekarnika, zamrażarki, mikrofali, ani stawiać na kuchni gazowej lub elektrycznej.

 

Ale to w sumie trochę dziwne, bo jeżeli ceramika była wypalana, to powinna te głupie 200 stopni wytrzymać.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-337538
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sorry, że pierwszy post w sprawie wolnowara - ale Google mnie tu skierował a potem już  trzeba było się tu zarejestrować, no i jestem.

Mam pytanie do doświadczonych koleżanek i kolegów - jak przyrządzić w wolnowarze mięso (wołowina, wieprzowina, drób) w warzywach mrożonych.

Miałyby to być dania typu eintopf, jeśli dobrze piszę.

Chciałabym wykorzystywać różne mrożonki, także zupy, teraz na przedwiośniu i przednówku. Jestem początkująca w kuchni, ale mam ambicję szybko się nauczyć,

tylko proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339499
Udostępnij na innych stronach

Ale nie bardzo wiem na czym polega Twój problem ... :(

Wal do gara raz z mięsem i przyprawi na 6h !!! ... A potem modyfikuj w funkcji własnych preferencji ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339501
Udostępnij na innych stronach

W biedronce są wolnowary, co o nich myślicie, warto upić taki "biedronkowy"

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339505
Udostępnij na innych stronach

Przymierzam się do kupna wolnowara  ale jak weszłam na stronę i zgłupiałam a więc jeśli można, proszę o podpowiedź nr 2 (telefon do przyjaciela) :D

Może na podstawie własnych obserwacji pomożecie mi podjąć decyzję co do marki i wzoru.Myślę o pojemności 3-4 litry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339508
Udostępnij na innych stronach

Hmm wybieraj coś w okolicy 6-6,5l ;)

To rada przyjaciela ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339510
Udostępnij na innych stronach

za te pieniądze nic lepszego się nie kupi, no i mamy gwarancję i możliwość obejrzenia towaru przed zakupem pod kątem wad fabrycznych

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/11/#findComment-339512
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.