cedro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Października 2009 Namroziłem w tym roku sporo kurek wczoraj żona wyciągnęła pierwszą porcję i udusiła, ale grzybki mają gorzkawy posmak, czy to normalny objaw :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3014-mro%C5%BCone-kurki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Października 2009 Witam.Teraz to już po ptakach :sad: Ten sam błąd popełniło kilku zadymiaczy, łącznie ze mną :blush: kilka sesonów temu.Była mowa już o tym.Kurki są jednymi z nielicznych grzybów, które przed zamrożeniem trzeba zblanszować, inaczej będą właśnie gorzkie.My teraz podsamażamy i po ostygnięciu do zamrażary. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3014-mro%C5%BCone-kurki/#findComment-82965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Października 2009 .Kurki są jednymi z nielicznych grzybów, które przed zamrożeniem trzeba zblanszować, inaczej będą właśnie gorzkie.Uważam, że przed mrożeniem lepiej jest zblanszować wszystkie gatunki grzybów. Mój śp. Ojciec, który był doświadczonym grzybierzem przestrzegał był mnie, że w niesprzyjających okolicznościach środowiskowych lub w trakcie transportu i przechowywania, nawet jadalne gatunki grzybów mogą zawierać pewne ilości toksyn. Grzyby blanszuję z cebulą, która potem wyrzucam. Odsączone grzybki idą do mrożenia. Kurki dobrze jest jeszcze (w drugim kroku) obsmażyć na klarowanym maśle. Wtedy mrozimy kureczki razem z masłem i są przepyszne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3014-mro%C5%BCone-kurki/#findComment-82996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 4 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Października 2009 Jest jakiś sposób na odzysk takich grzybków :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3014-mro%C5%BCone-kurki/#findComment-83128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Października 2009 Kurki są jednymi z nielicznych grzybów, które przed zamrożeniem trzeba zblanszować, I ja wszystkie grzyby blanszuję przed mrożeniem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3014-mro%C5%BCone-kurki/#findComment-83146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Października 2009 Jest jakiś sposób na odzysk takich grzybków :question: Ja niestety nie słyszałem :sad: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3014-mro%C5%BCone-kurki/#findComment-83152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Października 2009 Kiedyś kupiłem całą torbę mrożonych kurek w Makro , zgadnij cedro jaki miały smak ? :devil: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3014-mro%C5%BCone-kurki/#findComment-83173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 5 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Października 2009 Pewnie takie jak moje. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3014-mro%C5%BCone-kurki/#findComment-83197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Października 2009 Hej a ja mam nieco inne zdanie na temat mrożenia.Kiedyś blanszowałem,ale znajoma przekonała mnie do zamrażania świeżych grzybków.Zaczynałem od prawdziwków i podgrzybków,teraz mrożę i kurki.Piękne młode kapelusze zamrażam na tacce,każdy osobno,żeby się nie sklejały.Po zamrożeniu są zsypywane do woreczka i się świetnie przechowują.Podobnie kurki,wstępnie zamrażam na tacce do lodu i zsypuję do woreczka.Zimą można wyjmować takie ilości jakie są potrzebne do potrawy.A na wigilię smażone"świeże prawdziwki"są takie,że palce lizać.Nigdy nie były gorzkie,kurek nie wyłączjąc.Pozdrawiam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3014-mro%C5%BCone-kurki/#findComment-83208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Października 2009 Kto wie jak dlugo mozna przechowywac mrozone podgrzybki?Mam z tamtego roku jeszcze zamrozone a chcialbym dodac je dzisiaj do poledwiczki .niejestem pewny czy sa jeszcze ,,jadalne"? Moze ktos juz testowal na sobie roczne mrozonki grzybowe i moze odpisac i jesli odpisze potraktuje to za odpowiedz ,,mozna" :grin: Pozdrawiam i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3014-mro%C5%BCone-kurki/#findComment-85350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Października 2009 Spokojnie możesz je dodać też mam roczne bo w tym roku niestety nic nie nazbierałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3014-mro%C5%BCone-kurki/#findComment-85353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.