Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

W ubiegłym tygoniu przerabiałem dzika i zrobiłem kiełbaskę wg. przepisu ChefPaula

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=745

 

Skład i przyprawy dokładnie wg przepisu.

Wędzenie jeden dzień ok 6h i parzenie.

 

Przepis bardzo dobry i prosty do wykonania. Trochę jak na mój smak kiełbasa jest pieprzna.

 

Foto relacja:

 

Surowce do produkcji (od lewej II, I i III z dzika):

 

Zmielone składniki I (szarpak), II (6mm), III(3mm):

 

Wymieszana masa mięsna:

 

Osadzanie kiełbasy 1,5h:

 

sudszenie kiełbasy w temp. ok 40stopni 1 h:

 

Po wędzeniu:

 

Efekt końcowy:

 

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3020-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-chefa/
Udostępnij na innych stronach

Super! z daleka jak lisiecka i smakuje na pewno tez dobrze (czy nie jest deczko za sucha ?) tak tylko pytam bo w przybliżeniu tak trochę widać.
Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3020-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-chefa/#findComment-83500
Udostępnij na innych stronach

(czy nie jest deczko za sucha ?) tak tylko pytam bo w przybliżeniu tak trochę widać

Sucha nie jest. Nie ma w niej dodatku wieprzowiny. Cały tłuszcz jest z dzika, a że dzik nie był za tłusty, co widać po boczku w innym poście ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4135 ) to kiełbasa tłuszczem nie grzeszy, ale nie jest sucha. Bardzo smaczna, poza tym, że trochę pieprzowa jak pisałem. Następnym razem zmniejszę ilość pieprzu.

 

Robiłem też wiejską wg własnego przepisu z dodatkiem boczku wieprzowego, ale z małą ilością tłuszczu dzika:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1458&postdays=0&postorder=asc&start=15

ta jest mniej krucha.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3020-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-chefa/#findComment-83522
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.