beiot Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Października 2009 Witam W ubiegłym tygoniu przerabiałem dzika i zrobiłem kiełbaskę wg. przepisu ChefPaula http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=745 Skład i przyprawy dokładnie wg przepisu. Wędzenie jeden dzień ok 6h i parzenie. Przepis bardzo dobry i prosty do wykonania. Trochę jak na mój smak kiełbasa jest pieprzna. Foto relacja: Surowce do produkcji (od lewej II, I i III z dzika): Zmielone składniki I (szarpak), II (6mm), III(3mm): Wymieszana masa mięsna: Osadzanie kiełbasy 1,5h: sudszenie kiełbasy w temp. ok 40stopni 1 h: Po wędzeniu: Efekt końcowy: Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3020-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-chefa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Października 2009 Wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3020-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-chefa/#findComment-83143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masorz 75 Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Października 2009 Super! z daleka jak lisiecka i smakuje na pewno tez dobrze (czy nie jest deczko za sucha ?) tak tylko pytam bo w przybliżeniu tak trochę widać. Cytuj Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3020-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-chefa/#findComment-83500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 7 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Października 2009 (czy nie jest deczko za sucha ?) tak tylko pytam bo w przybliżeniu tak trochę widaćSucha nie jest. Nie ma w niej dodatku wieprzowiny. Cały tłuszcz jest z dzika, a że dzik nie był za tłusty, co widać po boczku w innym poście ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4135 ) to kiełbasa tłuszczem nie grzeszy, ale nie jest sucha. Bardzo smaczna, poza tym, że trochę pieprzowa jak pisałem. Następnym razem zmniejszę ilość pieprzu. Robiłem też wiejską wg własnego przepisu z dodatkiem boczku wieprzowego, ale z małą ilością tłuszczu dzika: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1458&postdays=0&postorder=asc&start=15 ta jest mniej krucha. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3020-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-chefa/#findComment-83522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.