Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

A może coś na osłodę?

Krążki do tortów na tortownicę 24 cm średnicy

MAKOWY

3 jaja szczypta soli

8 dkg cukru pudru

12 dkg maku

1 łyżeczka miodu

2 dkg bułki tartej, otarta skórka z cytryny

1 łyżeczka kawowa proszku do pieczenia

zapach migdałowy

Mak sparzyć, zemleć 2-3x na bardzo drobnym sitku.

Ubić pianę z białek, dodać żółtka, cukier, miód i ubijać na pulchną masę.

Dodać mak, bułkę, skórkę cytrynową, proszek, zapach. Delikatnie wymieszać, wlać do tortownicy ( spód wyłożony papierem), piec ~20 min w temperaturze 160-170 st. C.

ORZECHOWY

3 jaja szczypta soli

8 dkg cukru pudru

10 dkg mielonych orzechów włoskich

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka bułki tartej

1 łyżeczka kawowa proszku

trochę cukru waniliowego

Postępować tak jak przy krążku makowym.

KOKOSOWY

5 białek szczypta soli

22,5 dkg cukru

12,5 dkg wiórek kokosowych

2-3 łyżki bułki tartej( do konsystencji)

sok z 0,5 cytryny

1 łyżeczka kawowa proszku

Postępować tak jak przy krążku makowym.

MIGDAŁOWY

3 jaja szczypta soli

12,5 dkg mielonych migdałów bez łupiny

1,5 dkg mąki ziemniaczanej

1,2 łyżki bułki tartej ( do konsystencji)

1 łyżeczka kawowa proszku

Postępować tak jak przy krążku makowym.

MASA CYTRYNOWA

3 kostki masła ( ważne)

5 jaj , szczypta soli

1,5 – 2 szklanek cukru

4-6 cytryn ( zależy od wielkości)

Masło rozetrzeć w makutrze na pianę.

Jaja ubić z cukrem na parze

Cytryny sparzyć i bardzo dobrze umyć otrzeć na tarce tylko żółtą skórkę ( z białym będzie gorzkie) i wycisnąć sok.

Do utartego masła dodawać wystudzone jajka, skórkę i ucierać na pulchną masę, po wrobieniu jaj, bardzo powoli dodawać sok każdą porcję dokładnie wrobić. Masa ma być wyraźnie kwaśna i silnie pachnąca cytryną i lekko żółta . Nie należy dodawać aromatu cytrynowego.

PONCZ 1 szklanka

Woda+cukier+sok z cytryny+spirytus+ szczypta soli wszystko skomponowane do smaku

 

PRZYKŁADOWY TORT

1 KRĄŻEK KOKOSOWY –KRĄŻEK ORZECHOWY- KRĄŻEK KOKOSOWY PRZEŁOŻENIE MASĄ CYTRYNOWĄ. KRĄŻEK ORZECHOWY NAPONCZOWANY, A KRĄŻKI KOKOSOWE MINI MINIMALNIE NAJLEPIEJ PĘDZELKIEM.

2 KRĄŻEK MAKOWY-MIGDAŁOWY-ORZECHOWY NAPONCZOWANE

MASA KAWOWA – ROBI SIĘ JAK CYTRYNOWĄ TYLKO ZAMIAST CYTRYN DODAJE SIĘ BARDZO MOCNY NAPAR Z DOBREJ KAWY I SPIRYTUS DO SMAKU

W ten sposób można komponować torty wszystko zależy od inwencji i chęci. Masy mogą być czekoladowe, marcepanowe, kawowe, pomarańczowe, z czarnej porzeczki. Zasada doboru ,jeżeli tort jest słodki masa musi być bardziej wytrawna.

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3030-ciastatorty/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.