Skocz do zawartości

Z FORUM ŁOWIECKIEGO - KIEŁBASY Z DZICZYZNY


Rekomendowane odpowiedzi

wader, Bierz poprawkę na te przepisy. Ilości przypraw to można strawić, ale mięso peklowane 6 kg i ćwierć kg soli + 0.5 kg słoniny w tym szklanka spirytusu!!!! a jeszcze 7 gr saletry. Kiełbasa z dzika podobnie "kilogram mięsa z dzika, pół kg wieprzowiny, pół kilograma słoniny, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka saletry, po 15 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 5 ziaren jałowca, 2 goździki, szczypta majeranku, szczypta gałki muszkatołowej, 3 ł soli, szklanka przegotowanej wody," 2.5 kg wsadu i szklanka wody i łyżka saletry!!! Dziczyzna nie wymaga takich ilości saletry. Może ktoś zrobi zgodnie z przepisem. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/page/2/#findComment-101011
Udostępnij na innych stronach

A przecież my mamy prawdziwy rarytas jesli chodzi o kuchnię myśliwską. Sa tam sprawdzone przez autorów (myśliwych i zadymiaczy) przepisy i porady. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/page/2/#findComment-101014
Udostępnij na innych stronach

Maxell, Wyroby z dziczyzna troszkę się różnią od tych tradycyjnych i w przyprawach i ilości soli. Bardzo łatwo przesolić, ja daję max 14 do 15 gr na kilko dziczyzny ( farszu ) o składzie 40 % peklosoli i 60% soli kamiennej, jak robię z dodatkiem wieprzowiny. I tak są problemy po wysuszeniu, że za słone. Co do wędzenia to zimnym dymem i pod koniec około 25 min temperaturą 85 st bez parzenia. Co do koloru to wystarczy o drobinę cukru i minimalna ilość peklosoli. Dziczyzna też nie wymaga takich ilości przypraw, a małe ilości są bardzo wyczuwalne. Jeżeli już chodzi o wyroby z dziczyzny to jest sztuką dobrze zrobić i pomiary na szczypty i łyżeczki są tylko dla wprawionych w tym temacie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/page/2/#findComment-101019
Udostępnij na innych stronach

Pisałem o książce naszych Kolegów, dotyczącej tylko i wyłącznie zbioru przepisów na różnego rodzaju frykasy z dziczyzny, a którą możesz pobrać w dziale Ksiązki i Filmy. :wink:

Książka nosi tytuł " Najstarsza Kuchnia Świata"

PS.

O dziczyźnie co nieco wiem, gdyż mam w najbliszej rodzinie kilkunastu myśliwych od paru pokoleń. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/page/2/#findComment-101021
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.