Andyandy Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Lutego 2010 wader, Bierz poprawkę na te przepisy. Ilości przypraw to można strawić, ale mięso peklowane 6 kg i ćwierć kg soli + 0.5 kg słoniny w tym szklanka spirytusu!!!! a jeszcze 7 gr saletry. Kiełbasa z dzika podobnie "kilogram mięsa z dzika, pół kg wieprzowiny, pół kilograma słoniny, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka saletry, po 15 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 5 ziaren jałowca, 2 goździki, szczypta majeranku, szczypta gałki muszkatołowej, 3 ł soli, szklanka przegotowanej wody," 2.5 kg wsadu i szklanka wody i łyżka saletry!!! Dziczyzna nie wymaga takich ilości saletry. Może ktoś zrobi zgodnie z przepisem. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/page/2/#findComment-101011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Lutego 2010 A przecież my mamy prawdziwy rarytas jesli chodzi o kuchnię myśliwską. Sa tam sprawdzone przez autorów (myśliwych i zadymiaczy) przepisy i porady. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/page/2/#findComment-101014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Lutego 2010 Maxell, Wyroby z dziczyzna troszkę się różnią od tych tradycyjnych i w przyprawach i ilości soli. Bardzo łatwo przesolić, ja daję max 14 do 15 gr na kilko dziczyzny ( farszu ) o składzie 40 % peklosoli i 60% soli kamiennej, jak robię z dodatkiem wieprzowiny. I tak są problemy po wysuszeniu, że za słone. Co do wędzenia to zimnym dymem i pod koniec około 25 min temperaturą 85 st bez parzenia. Co do koloru to wystarczy o drobinę cukru i minimalna ilość peklosoli. Dziczyzna też nie wymaga takich ilości przypraw, a małe ilości są bardzo wyczuwalne. Jeżeli już chodzi o wyroby z dziczyzny to jest sztuką dobrze zrobić i pomiary na szczypty i łyżeczki są tylko dla wprawionych w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/page/2/#findComment-101019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Lutego 2010 Pisałem o książce naszych Kolegów, dotyczącej tylko i wyłącznie zbioru przepisów na różnego rodzaju frykasy z dziczyzny, a którą możesz pobrać w dziale Ksiązki i Filmy. :wink:Książka nosi tytuł " Najstarsza Kuchnia Świata"PS.O dziczyźnie co nieco wiem, gdyż mam w najbliszej rodzinie kilkunastu myśliwych od paru pokoleń. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3128-z-forum-%C5%82owieckiego-kie%C5%82basy-z-dziczyzny/page/2/#findComment-101021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.