Raulo Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Września 2006 Na wstępie chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich pozytywnie zakręconych Mam na imię Rafał i mieszkam w małej miescowości Września w wielkopolsce.Bardzo lubię jeść, jeździć rowerem i rozmawiać przez CB-radio Od chyba 3 dni jak tutaj trafiłem non stop czytam wszystkie artykuły i poradniki.Ta strona zauroczyła mnie od pierwszego wejścia. Jestem smakoszem wyrobów wędzonych i sam troszeczkę (hobbistycznie) wędzę w beczce.Niestety super doświadczenia nie mam ale dziękuję Wam koledzy za tak wspaniałą stronę WWW. Na prawdę wiele się tutaj dowiedziałem.Niestety mam kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi - lub też źle szukałem 1. Ponieważ chcę wędzić cały rok to teraz pytanie czy jest sens inwestować w podwójny mur a w środek dać np. styropian czy też wystarczy pojedyncza ściana z cegły klinkierowej ? Chodzi o utrzymanie ciepła zimą. 2. Czy zwykły okrągły termometr ze szpikulcem powinien być zamontowany cały w murze czy tylko sama jego ostra część ? Chodzi mi o przekłamania od nagrzanego muru wędzarni. Czy ciepło muru w takim przypadku nie ogrzewa obudowy termometru i fałszuje wynik. 3. Jaka jest uniwersalna długość rury między paleniskiem a samą wendzarnią ? Chodzi mi o to aby móc z powodzeniem wędzić ciepłum dymem i gorącym. Wędzenie na zimno nie wchodzi w grę z powodu braku czasu. Powiem, że chcę zamontować rurę o długości od 1,5 do 2 m 4. Czy "pocenie" się samej rury między paleniskiem a wędzarnią ma jakies większe znaczenie na samo wędzenie ? Czytałem, że to nie wskazane. Czy lepiej taką rurę ocieplić dodatkowo lub obmurować aby się nie "pociła" podczas zmian temperatur ? 5. Czy rura od paleniska lepiej będzie jak będzie od spodu wędzarni czy z boku - chodzi mi o rozmieszczenie równomierne dymu oraz temperatur. Pytania moje wywodzą się z tego, ze na zdjęciach Waszych wędzarni widać wiele technik i sposobów budowy. Problem mój polega na tym, że nie wiem czy to wynika z tego, ze jedna osoba woli tak a druga tak ? Czy jedna osoba może coś zrobić a druga nie ma technicznych możliwości ? Itp.Chciałbym sobie tym pytanie rozwiać kilka wątpliwości i ułożyć sobie jakiś najbardziej uniwersalny, odpowiedni schemat budowy uwzględniając Waszą pomoc. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Września 2006 Raulo, Miło powitać nowego "pozytywnie zakręconego :)" Nie jestem aż tak wielkim fachowcem jak dużo ludzi tutaj ale może moje doświadczenia Ci się przydadzą: 1. chyba nie trzeba ocieplać muru bo nie wędzisz przecież całą zimę tylko sporadycznie. Ja cały rok używam beczki metalowej a zimą trzeba spalić trochę więcej drewna. 2. nie wiem ale czuję że wyczerpująco odpowie Ci niezastąpiona skarbnica wiedzy: kolega "Dymek" 3. uniwersalnej długości nie ma-1,5 chyba wystarczy, a temperaturę regulujesz ilością ognia 4. rura poci się w czasie rozgrzewania wędzarni, później już jest sucha a wędzenie rozpoczyna się w nagrzanej wędzarni 5. wydaje mi się że lepiej jest doprowadzić dym od spodu (rozkłada się równomiernie) Jeżeli doprowadzenie jest z boku to najkrótszą drogą dym idzie w komin i przeciwna strona może być niedowędzona Życzę wiele sukcesów :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Września 2006 Cześć Raulo.Serdecznie witam na naszym forum i stronce.Co do pytań:1. Wskazane jest, by różnice temperatur były jak najmniejsze. Studiując to forum i dział na stronce pt. Budowa wedzarni, dowiesz się, iż niektórzy ocieplają mury specjalną, termoodporna płytą izolacyjną wykonaną, o ile pamietam, z włókna szklanego, inni zaś nie stosują ocieplenia wogóle. Możesz spokojnie wykonac mur grubości cegły, tym bardziej, iż wędzenie będzie ciepłe i gorące. Pamiętać jednak musisz, by przed wedzeniem wygrzać dobrze komorę, co zapobiegnie powstawaniu rosy, i temeraturę zadana utrzymywać podczas całego procesu wędzenia.Spotkasz sie tutaj ze sposobami ocieplania np. beczek metalowych (jak wędzarnia MirkaB), które mają za zadanie utrzymać stałą temperaturę, podczas wędzenia zimnego, także w okresie letnim.2. Termometr, jeden lub dwa, w zalezności od wysokości komory, zamontuj w metalowych drzwiach wędzarni (góra i dół), gdyż ciężko Ci bedzie kupić termometr o tak dłgiej sondzie.3. Długośc rury jaką przewidujesz, do wędzenia ciepłego i gorącego, jest dobra - ok. 150 cm.4. Nie wiem jak chcesz rozwiązać sprawę paleniska i rury doprowadzającej dym. mam na mysli, czy Twoja komora wędzarnicza będzie umieszczona nad gruntem, czy też równo z nim. Jesli nad, to możesz rure ocieplić. Jesli zaś będzie przebiegała w ziemi, możesz ja ocieplić i obmurować, ewentualnie wymurować kanał dymowy z cegły o przekroju ok. 25-30x25-30 cm.5. Rura paleniska powinna być zakończona wylotem umieszczonym na środku podłogi komory wedzarniczej. Powoduje to najbardziej optymalne rozporowadzenie dymu wewnatrz komory.Poczytaj sobie na spokojnie informacje zamieszczone w podanych wyżej miejscach i na pewno znajdziesz "złoty środek".Przypominam jeszcze o ociepleniu komina oraz dobrym wygrzaniu wedzarni przed wedzeniem.Pozdrawiam i polecam uwagi, których nie poskąpi Ci na pewno nasz specjalista od budowy wedzarni i chłodni - Dymek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Września 2006 Mnie się bardzo podoba: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1099 chociaż zrobiłbym zdecydowanie większą komorę wędzarniczą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 18 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Września 2006 Dziękuję koledzy za wstępne porady. Jako baza do mojego projektu posłuży wędzarnia Andrzeja Szelegedy . Z tym, że tak jak radzicie wlot dymu do samej wędzarni zrobię od spodu a nie z boku. Na palenisko zastosuję oczywiście szamotkę. A co do komina Maxell mówisz aby go ocieplić. Jak przeglądam większość projektów to prawie wszędzie jest goła rura nad wędzarnią. W tym projekcie, o którym piszę i który ma mi posłużyć za wzór jest tak samo. Czy dobrze rozumiem, że to właśnie ten komin należy ocieplić ? Teraz jeszcze pytanie bardziej dla murarzy Czy na ten projekt wystarczy jedna paleta cegieł czy raczej nie ? Chodzi mi o odpowiedź taką (pi razy oko) wiadomo bowiem, że nie da się chyba odpowiedzieć dokładnie. Moja wędzarnia ma mieć: szerokość 100 cm długość 80 cm wysokość 180cm - z tego 60 cm to podstawa z wlotem rury a 120 cm sama komora. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Września 2006 Pisałem o ociepleniu przewodu spalinowego dlatego, iż tutaj własnie nastepuje, niedoceniany przez budowniczych, punkt najwiekszych róznic temperaturowych, którego efektem, szczególnie przy niskiej temperaturze i wilgotnej aurze (podczas wedzenia ciepłego i zimnego), jest skraplanie sie pary wodnej i skapywanie jej do wnętrza komory. Skutkuje to jak wiadomo nadaniem kwaśnego posmaku wędzonym produktom (kwas octowy).Dlatego też, jesli możesz, dokonaj ocieplenia komina. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 18 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Września 2006 ewentualnie wymurować kanał dymowy z cegły o przekroju ok. 25-30x25-30 cm.A może w takim razie lepiej byłoby zrobić z tej cegły komin ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Września 2006 Możesz zrobić. Tylko jeszcze raz przypominam Ci o wygrzewaniu wedzarni (połączone z jej osuszaniem) przed wedzeniem. Bardzo ważne. To samo dotyczy produktów, które będziesz wedził. Muszą być osuszone. Mozna to zrobić na zewnątrz wędzarni w przewiewnym miejscu, lub wewnatrz, przy otwartych wszystkich szybrach i dosyć wysokiej temperaturze powietrza.Sucha wedzarnia, suchy produkt, a także suche drewno lub trociny czy zrebki, przestrzeganie reżimów technologicznych, gwarantują uzyskanie wysokiej jakości wyrobów.Pozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 18 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Września 2006 Tak, tak to mam to już zakodowane na stałe w głowie Teraz tylko pozostaje wykonać projekt i poszukać wykonawcy Jeszcze tylko żebym wiedział ile mniej więcej mam kupić cegieł na tą "Budowę" to juz byłbym w siódmym niebie Maxell póki co, moja sygnaturka sama mówi za siebie Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Września 2006 Raulo, po prostu sobie oblicz: planowana powierzchnia ścian wedzarni + komin dzielona przez powierzchnię boczna cegły (tutaj dojdzie jeszcze powierzchnia czołowa cegły, jesli będziesz wiązał mur. Jesli będzie z pojedynczej "na zakładkę" to tylko boczna) + mała rezerwa na uszkodzenia cegły. Jesli mur bedzie sie składał z 2 warstw, to po prostu razy 2 (matematycznie - praktycznie w wewnetrznej warstwie będzie nieco mniej cegieł).Najlepiej to sobie rozrysuj w skali i od razu wszystko stanie się jasne.Nie zapomnij o grubości i ilości spoin. Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Września 2006 Raulo -nie wiem za co dziękujesz ale w kwesti budowy wędzarni nie wypowiadam się bo mam inną wędzarnię , wiem z doświadczenia że rady mogą być szczere ale całkiem nietrafne i zamiast pomóc można zaszkodzić . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 18 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Września 2006 Moze wyjaśnię te podziękowania w takim razie W sygnaturce zastosowałem mały skrypcik pokazujący w dnej chwili osobę zalogowaną na forum. Każdy kto jest na forum widzi swój nick w moim podpisie. Napisałem podziękowania z grzeczności dlatego, że póki co jestem początkujący i zapewne więcej będę pytał niż pomagał. Jest5 on trochę zapobiegawco napisany, ponieważ nigdy nie wiem kto mi pomoże w danym momencie Ale jeśli xhcecie to zmienię sygnaturkę skoro wprowadza ona tyle zamieszania Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Września 2006 Witam wszystkich!Ale numer, Raulo, z tą sygnarurką (sam byłem zdziwiony) Zawsze możesz na mnie liczyć, myślę że jak już coś w przyszłości Ci podpowiem to podpowiedź napewno będzie "trafna" i oparta na wielu wskazówkach wędzarniczej braci.Pozdrawiam Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 18 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Września 2006 Żeby nie robić zbytniego zamieszania zmieniłęm sygnaturkę na bardziej standardową A teraz koniec OT bo zaraz dostanę po uszach od Admina lub Moderatora Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Września 2006 W sygnaturce zastosowałem mały skrypcik pokazujący w dnej chwili osobę zalogowaną na forum. Każdy kto jest na forum widzi swój nick w moim podpisie. Napisałem podziękowania z grzeczności dlatego, że póki co jestem początkujący i zapewne więcej będę pytał niż pomagał. Jest5 on trochę zapobiegawco napisany, ponieważ nigdy nie wiem kto mi pomoże w danym momencie A ja bidna sierota drapię się od kilku godzin po łepetynie w czym pomogłem Raulowi :lol: Nawet zacząłem przeglądać własne posty :shock: Wiem, że mam sklerozę, ale że tak zaawansowaną ? :blush: W końcu wytłumaczyłem sobie tak. - Pewnie Raul był na zlocie w Napoleonowie a ja poratowałem go "porannym klinikiem" :devil: :grin: Dobry numer z ta sygnaturką chłe chłe :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Września 2006 Raulo – krótko bo jestem trochę zajęty1. Ocieplanie murowanej wędzarni nie jest bezwzględnie wymagane, ale powiedzmy wskazane tym bardziej jak ktoś mieszka w zimnych rejonach Polski. Murujesz na 12 cm potem wełna mineralna i znów 12 cm lub ewentualnie na 6 cm możesz od biedy dać płytę i obłożyć ją płytkami pseudo klinkierowymi.Izolacja z wełny mineralnej 6 – 10 cm, styropian wchodzi w reakcje z kwasami które powstają z dymu i wody (wilgoci)2. Nie wiem co u ciebie jest zwykły termometr, rozumiem że jest to kątowy lub prosty z bańką spirytusową. Nie jest zły ale dobry to on też nie jest. Bańka ze spirytusem powinna być jak najmocniej w wędzarni z dala od ściany żeby temperatura ściany nie wpływała (nie fałszowała) wyniku. W sumie lepiej kupić elektronika z sądom na kabelku, jak mierzysz temperaturę w wędzarni to wieszasz go na kijach pomiędzy kiełbasy, a jak pieczesz to możesz go wbić w wędzonkę. To przemawia nad elektronkiem.3. 1,2 – 1,5 m rura ma „zgasić” płomień z paleniska żeby nie dostawał się do wędzarni.4. Każde pocenie w wędzarni, w róże czy w kominie nie jest wskazane podczas procesu, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeżeli masz możliwość i kasę ociepl wszystko łącznie z kominem.5. Tu znów sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, ma być tak wprowadzona żeby dym równomiernie się rozprowadzał po całej wędzarni, ja wprowadziłem rurę blaszaną z boku przez całą wędzarnie, ponacinałem otwory, a dla wyrównania ciśnienia zgniatałem ją młotkiem czym dalej tym mocniej zgnieciona.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 18 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Września 2006 Wow Wielkie dzięki za odpowiedzi kolego.Wszystkim Wam bardzo dziękuję za ciepłe przyjęcie oraz pomoc w mojej sprawie. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/316-chc%C4%99-wymurowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99/#findComment-3571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.