blazej Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Listopada 2009 Niedawno jeszcze odgrażałem się na forum, że zrobię wędzarkę na działce, ale z powodu braku czasu nic z tego nie wyszło :sad: Teraz pogoda na tego typu prace raczej nie za bardzo. Zaczęłam myśleć o rozwiązaniach zastępczych i przypomniał mi się nasz grill ogrodowy. Jest to grill z dużą komorą (ma dwa rzędy - jedno pod drugim kratek). Od dołu tego grilla jest dołączony pojemnik do, którego zmiata się spalony węgiel. I teraz tak (powiedzcie czy dobrze rozumuję). Na ziemi robię prowizoryczne palenisko z kilku cegieł, blachy czy czegokolwiek. U góry paleniska wychodzi elastyczna rura (taka jak w np. z piecyków gazowych w mieszkaniach), podłączam ją od spodu grilla (zamiast pojemnika na spalony węgiel) i wio. Pytanie zasadnicze, czy nieocieplona rura zawieszona w powietrzu nie będzie sprawiała problemów. Myślicie, że to może zadziałać? Druga opcja jest z użyciem wiórków, ale też nie wiem czy je trzeba by wrzucić do węgla, czy węgiel, na to folia aluminiowa i na folię wiórki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Listopada 2009 blazej,Skontaktuj się na PW z Wacławem - WDW - on ma wędzarnie z gryla ogrodowego i ładnie przerobiony. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-86452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazej Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Listopada 2009 Ok, skontaktuje się, ale piszesz, że WDW przerobił grilla. Mi chodzi o szybkie podłączenie rury i po wędzeniu jej odłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-86457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Listopada 2009 Nie wiem czy zda egzamin elastyczna rura ..Reszta tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-86459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazej Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Listopada 2009 W jakim sensie nie zda egzaminu? Nie wiem niestety z jakiego materiału jest zrobiona. Zgięć poważnych by nie było także dym nie zabłądzi raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-86464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Listopada 2009 No właśnie , jest tam sporo aluminiowej folii i może to bardzo zaszkodzić Twoim wyrobom . Temperaturę pewnie wytrzyma , bo mam takie połączenie piecyka gazowego , ale gdy dłużej go używam , to wyczuwam jakiś dziwny zapach od tej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-86465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Listopada 2009 A nie lepiej w ten pojemnik na popiół wstawić jakąś grzałke na to miskę ze zrębkami i do przodu? Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-86466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Listopada 2009 W odpowiedzi na kilka monitów wstwiam moją grilo-wędzarkę. Jako grill może służyć w tej wersji. suszarko-grillo-wędzarka Dodam tylko, że jest to gotowy zestaw, z lekką modyfikacją i sprawdza się doskonale. Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-86470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Listopada 2009 Jeden z Braci przy budowie wędzarni taką rurę zastosował i ...żyje . :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1644 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-86473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazej Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Listopada 2009 No o takiej rurze myślałem jak użył Tomaszko A nie lepiej w ten pojemnik na popiół wstawić jakąś grzałke na to miskę ze zrębkami i do przodu? O tym też myślałem i to by było najwygodniejsze rozwiązanie i najniższe koszty. Tylko zamiast grzałki po prostu napalić mini ogień w tym pojemniku ( jeżeli nie zgaśnie). Z drugiej strony grzałka nie zgaśnie i nie trzeba dokładać ciągle. Postaram się wygospodarować sobie ze dwa dni wolne, pojechać na działkę i tam popróbować, bo teoria teorią, ale jak sprawdzę to będę wiedział najlepiej. Odnośnie grillo-wędzarki wdw. Nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Wdw ma murowaną grillo-wędzarkę. Ja chcę uwędzić coś w grillu blaszanym z marketu :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-86488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazej Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Kolejny miesiąc zleciał. W tą sobotę wybiorę się na działkę i spróbuję uwędzić w komorze grillowej. Prośba o poradę. 1. Czy przy temperaturze -1 (taka ma być w sobotę) utrzymam w blaszanym grillu temperaturę 45-55 stopni? 2. Lepiej doprowadzić rurę i palić drzewem czy kombinować z kuchenką elektryczną i zrąbkami? Generalnie ma to być moje pierwsze wędzenie niskim nakładem kosztów. Mam dwa wyjścia. Podłączyć rurę, napalić i odymić, albo zrobić to samo tylko kupić dodatkowo: grzałkę, termoregulator, termometr i zadziałać zgodnie z prawidłami. Piszcie co robić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-91185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Generalnie ma to być moje pierwsze wędzenie niskim nakładem kosztów. Mam dwa wyjścia. Myślę że już sobie odpowiedziałeś . Kombinuj tak żeby było jak najlepiej , najważniejsze to jest to , by to co będziesz wędził było dobrze osuszone . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-91189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazej Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Coś pokombinuję. Jeszcze jedno pytanie. Czy to, że kiełbasy będą leżały na kratce od grilla zamiast wisieć na kijach może mieć negatywny wpływ na ich smak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-91192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Będą w kratkę , albo w paski :wink: a smak taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-91193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazej Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Będą w kratkę , albo w paski :wink: a smak taki sam. A to jakoś przeżyję :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-91195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazej Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Pytanie techniczne dla fizyków :tongue: komora grilla ma kształt "położonego walca" Otwiera się na pół na zawiasach. po lewe i prawej stronie (podstawach walca) ma szybry. Górny i dolny po lewej stronie i górny i dolny po prawej, łącznie 4. Jak mam je ustawić, żeby mieć ciąć i dym swobodnie uciekał? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-91584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazej Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Grudnia 2009 No i byłem w sobotę na działce i wędziłem, Moje pierwsze samodzielne wędzenie odbyło się w ekstremalnych warunkach. Po pierwsze w grillu po drugie było strasznie zimno. Pierwsze podejście: pod pojemnik ze zrębkami postawiłem płynne paliwo od fondue, ale za słaba moc (a może się potrzebowało dłużej czasu na rozgrzanie?) Drugie podejście: Wsadzam do komory ze zrębkami grzałkę taką do podgrzewania wody w szklance. Zaczyna się palić i topić. Trzecie podejście: Wrzucam do pojemnika drobno porąbane drewno. Ten sposób już się prawie sprawdził, ale zrobiłem błąd i dałem za duży ogień i podpaliłem kiełbasę. Czwarte podejście: Wrzucam brykiet i do żarzącego dorzucam zrębki i trochę grubsze drzewo. Tutaj trzeba było kontrolować czy nie nastąpił zapłon drzewa. Reasumując. Wędzenie dosyć uciążliwe. Trzeba ciągle dorzucać drzewa, żeby nie przygasło, a jednocześnie, żeby się nie rozpaliło. Szczególnie w zimę jest to uciążliwe. Przy kolejnym wędzeniu wproszę się do kogoś z forumowiczów :grin: Poniżej zamieszczam fotki. Kiełbasa może nie wygląda zbyt apetycznie, ale w smaku jest boska :grin: (mogę sam zachwalać swoje wyroby? ) Polędwica też dobra chociaż trochę sucha, a szynka wyszła twarda. http://img132.imageshack.us/img132/9409/img0415lo.jpg http://img694.imageshack.us/img694/8528/img0419b.jpg http://img694.imageshack.us/img694/5199/img0426h.jpg http://img694.imageshack.us/img694/4820/img0437q.jpg http://img192.imageshack.us/img192/5100/img0442t.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-92721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Moje pierwsze samodzielne wędzenie odbyło się w ekstremalnych warunkach. Teraz to tylko udoskonalać wędzenie i będzie dobrze , najważniejsze że chęci i samozaparcie jest . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-92744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Moje pierwsze samodzielne wędzenie odbyło się w ekstremalnych warunkach. Teraz to tylko udoskonalać wędzenie i będzie dobrze , najważniejsze że chęci i samozaparcie jest . :smile: PozdrawiamTrening czyni mistrza-tez to przeszedlem :lol: Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-93098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Grudnia 2009 To było dwa w jednym : wędzenie z pieczeniem jednocześnie :shock: .Ale najważniejsze ,że smakuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-93107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazej Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Pieczenie było niezamierzone. Przy odpowiednim nadzorze temperaturę możn a było trzymać 40-55 stopni. Fakt, że się podpiekło trochę. Mi kiełbasa bardzo smakuje, ale może dlatego, że nie jadłem kiełbas robionych przez doświadczonych zadymiaczy. Jak tylko się ociepli będą kolejne próby, bo kiełbasa już zjedzona. Było raptem 5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-93171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Mi kiełbasa bardzo smakuje,I to jest sedno sprawy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3184-w%C4%99dzenie-z-wykorzystaniem-komory-grilla/#findComment-93189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.