Skocz do zawartości

Currywurst Berliner Spezialität (kielbasa curry)


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i chciałbym podać przepis na tę kiełbasę.

Currywurst jest bardzo słynny i lubiany w Niemczech, podaje się go zazwyczaj z frytkami i sosem Curry.

Wykonanie proste i szybkie .

 

300g wieprzowego mięsa mielonego

100g śmietany 30% takiej jak na bita śmietanę (schlagsahne)

1 łyżeczka curry (daje 1,5 ponieważ posiadala w składzie kurkumę, której nie mam)

1 łyżeczka przecieru paprykowego (niedawam )

1 łyżeczka kurkumy (Przyprawa curry posiada w składzie kurkumę)

pieprz i sol (ja daje 4-5 g) do smaku.

Około 60 cm Jelita na kiełbasy.

 

Mięso razem ze śmietana i przyprawami krótko miksujemy na piure.

Nadziewamy w jelita i parzymy 3 minuty w wodzie o temperaturze 70 stopni.

Zostawiamy do ostygnięcia i dzielimy delikatnie na sztuki, przed podanie smażymy na patelni.

 

Pozdrawiam i życzę smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/
Udostępnij na innych stronach

dzielimy delikatnie na sztuki poczym pieczemy

Witaj :smile:

Jak długo i w jakiej temp. pieczesz??

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86869
Udostępnij na innych stronach

Można dodać od razu musztardy albo ketchupu :grin: - żartuję :grin:

Swoją drogą żeby mięso 3:1 ze śmietaną :rolleyes: :shock: Może kiedyś wybróbuję :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86870
Udostępnij na innych stronach

Najtłustsza śmietana dostępna na polskim rynku ma 36 %.

Trzeba dodać osiemnastki i będzie w sam raz :grin: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86873
Udostępnij na innych stronach

Pieczemy normalnie jak kielbase czasu niemierze i termometrow do patelni niewkladam :wink:

Gonzo wyprubuj niejest to nic strasznego a kielbaska bdobra oczywiscie kto co lubi.

Mam jeszcze pare ciekawych przepisow ktöre chce wypröbowac np.Kielbasy z mlekiem z serem z bialym chlebem ,jelita moczone w soku pomaranczowym cytrynie itp.

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Sob Lis 07, 2009 16:37 ]

 

Najtłustsza śmietana dostępna na polskim rynku ma 36 %.

Trzeba dodać osiemnastki i będzie w sam raz :grin: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Przepraszam wkradl sie byk SMIETANA 30 %

juz poprawilem dzieki za spostrzezenie.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86874
Udostępnij na innych stronach

Trzeba dodać osiemnastki i będzie w sam raz

Dobrrreeee :grin: :grin:

 

termometrow do patelni niewkladam

Znaczy się smażysz nie pieczesz oki dzięki :smile: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86877
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pare ciekawych przepisow ktöre chce wypröbowac np.Kielbasy z mlekiem z serem z bialym chlebem ,jelita moczone w soku pomaranczowym cytrynie itp.

Jeśli można poprosić, to wklej przepisy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86879
Udostępnij na innych stronach

Curry wurst podaje się w plasterkach ..bardzo lubię Berliner curry wurst..właśnie plasterki kiełbaski +sos curry ..rewelacja

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86922
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Małgoś - a smaży się w całości i kroi dopiero przed podaniem, czy najpierw w plasterki, a później na patelnię?

Pytam, bo "kupne" kiełbachy kroję już przed wrzuceniem na patelnię, natentomiast nie wiem, czy curry-wurst własnej produkcji nie rozleci się podczas krojenia i nie zmieni na patelni w hackfleisch ;)

 

PS - podczas stosunkowo krótkiego pobytu zarobkowego na wyspach, kiedy to każdy grosz i pens się liczył, kupowaliśmy z kolegą kiełbaski białe w supermarkecie; 900g za funta. Cena odpowiadała smakowi, natomiast tam akurat pożądane było wybebeszenie mięska z osłonek/jelit. Można je było wtedy baaardzo doprawić, zrobić niesamowicie tanie mielone i po długotrwałym smażeniu, zalane musztardą nie było aż tak podłe... Brrr...

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-90025
Udostępnij na innych stronach

Golaszm

Ło matko! Litości. :shock:

Nie wiem, jak tę wypowiedź interpretować. Jeśli odnosi się do tego, co jadłem, ile kosztowało i jakiej jakości było - zgadzam się - MatkoICórko, litości.

Jeśli tego, czy currywurst nadaje się do pokrojenia przed smażeniem - serio serio chciałbym poznać odpowiedź osób, które zrobiły to cudo i wiedzą co i jak.

Jak już pisałem - jestem zwolennikiem smażenia pokrojonej kiełbaski, ale boję się, że ten konkretny wynalazek może się rozpaść.

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-90170
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.