marcus Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Listopada 2009 Witam wszystkich i chciałbym podać przepis na tę kiełbasę. Currywurst jest bardzo słynny i lubiany w Niemczech, podaje się go zazwyczaj z frytkami i sosem Curry. Wykonanie proste i szybkie . 300g wieprzowego mięsa mielonego 100g śmietany 30% takiej jak na bita śmietanę (schlagsahne) 1 łyżeczka curry (daje 1,5 ponieważ posiadala w składzie kurkumę, której nie mam) 1 łyżeczka przecieru paprykowego (niedawam ) 1 łyżeczka kurkumy (Przyprawa curry posiada w składzie kurkumę) pieprz i sol (ja daje 4-5 g) do smaku. Około 60 cm Jelita na kiełbasy. Mięso razem ze śmietana i przyprawami krótko miksujemy na piure. Nadziewamy w jelita i parzymy 3 minuty w wodzie o temperaturze 70 stopni. Zostawiamy do ostygnięcia i dzielimy delikatnie na sztuki, przed podanie smażymy na patelni. Pozdrawiam i życzę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Listopada 2009 dzielimy delikatnie na sztuki poczym pieczemy Witaj :smile: Jak długo i w jakiej temp. pieczesz?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Listopada 2009 Można dodać od razu musztardy albo ketchupu :grin: - żartuję :grin: Swoją drogą żeby mięso 3:1 ze śmietaną :rolleyes: :shock: Może kiedyś wybróbuję :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Listopada 2009 100g smietany 50% takiej jak na bita smietane (schlagsahne) Najtłustsza śmietana dostępna na polskim rynku ma 36 %. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2009 Najtłustsza śmietana dostępna na polskim rynku ma 36 %. Trzeba dodać osiemnastki i będzie w sam raz :grin: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Listopada 2009 Pieczemy normalnie jak kielbase czasu niemierze i termometrow do patelni niewkladam :wink: Gonzo wyprubuj niejest to nic strasznego a kielbaska bdobra oczywiscie kto co lubi. Mam jeszcze pare ciekawych przepisow ktöre chce wypröbowac np.Kielbasy z mlekiem z serem z bialym chlebem ,jelita moczone w soku pomaranczowym cytrynie itp. Pozdrawiam [ Dodano: Sob Lis 07, 2009 16:37 ] Najtłustsza śmietana dostępna na polskim rynku ma 36 %.Trzeba dodać osiemnastki i będzie w sam raz :grin: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink:Przepraszam wkradl sie byk SMIETANA 30 % juz poprawilem dzieki za spostrzezenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Listopada 2009 Trzeba dodać osiemnastki i będzie w sam raz Dobrrreeee :grin: :grin: termometrow do patelni niewkladam Znaczy się smażysz nie pieczesz oki dzięki :smile: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Listopada 2009 Mam jeszcze pare ciekawych przepisow ktöre chce wypröbowac np.Kielbasy z mlekiem z serem z bialym chlebem ,jelita moczone w soku pomaranczowym cytrynie itp. Jeśli można poprosić, to wklej przepisy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Listopada 2009 Curry wurst podaje się w plasterkach ..bardzo lubię Berliner curry wurst..właśnie plasterki kiełbaski +sos curry ..rewelacja Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-86922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Listopada 2009 Małgoś - a smaży się w całości i kroi dopiero przed podaniem, czy najpierw w plasterki, a później na patelnię?Pytam, bo "kupne" kiełbachy kroję już przed wrzuceniem na patelnię, natentomiast nie wiem, czy curry-wurst własnej produkcji nie rozleci się podczas krojenia i nie zmieni na patelni w hackfleisch PS - podczas stosunkowo krótkiego pobytu zarobkowego na wyspach, kiedy to każdy grosz i pens się liczył, kupowaliśmy z kolegą kiełbaski białe w supermarkecie; 900g za funta. Cena odpowiadała smakowi, natomiast tam akurat pożądane było wybebeszenie mięska z osłonek/jelit. Można je było wtedy baaardzo doprawić, zrobić niesamowicie tanie mielone i po długotrwałym smażeniu, zalane musztardą nie było aż tak podłe... Brrr... Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-90025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Listopada 2009 GolaszmŁo matko! Litości. :shock: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-90148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Golaszm Ło matko! Litości. :shock: Nie wiem, jak tę wypowiedź interpretować. Jeśli odnosi się do tego, co jadłem, ile kosztowało i jakiej jakości było - zgadzam się - MatkoICórko, litości. Jeśli tego, czy currywurst nadaje się do pokrojenia przed smażeniem - serio serio chciałbym poznać odpowiedź osób, które zrobiły to cudo i wiedzą co i jak. Jak już pisałem - jestem zwolennikiem smażenia pokrojonej kiełbaski, ale boję się, że ten konkretny wynalazek może się rozpaść. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3195-currywurst-berliner-spezialit%C3%A4t-kielbasa-curry/#findComment-90170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.