chudziak Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Lutego 2013 Potem pokażę jak z ciemnego robi się jasny, zważę też, bo dziś nie było czasu. Pis'u, tak jak pisałam, odnoszę się to koloru tego żoładka przed obróbką - popatrz tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=313337#313337 też pokazałam jak zrobił się jasny i ile stracił na wadze :grin: Ponieważ to był "mój pierwszy żołądek" to dlatego zdziwił mnie kolor "Twojego". Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-265904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Lutego 2013 Swego czasu gdzieś tu na forum wyczytałem że nie wszystkie z 4 części żołądka wołowego wykorzystuje się do spożycia.Trzy części ( przedżołądki) to, żwacz, czepiec i księgi. Właściwy żołądek to: trawieniec. Bardzo nie duży przypominający grube wołowe jelito. Na zdjęciu u Pis`a, żwacz i czepiec. Kolor zależy od paszy jaką spożywa zwierzę. W przypadku spożywania świeżej trawy, przedżołądki będą zielonkawe. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-265961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Lutego 2013 Czyściłem dziś żołądek, jak zwykle ostatni raz. Z 7,8kg wagi początkowej zostało 4,5kg. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-266106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Lutego 2013 Pis czekaliśmy na to że nam pokażesz jak się czyści.Dzwonkiem czy jeszcze czymś się czyści Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-266109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Lutego 2013 czekaliśmy na to że nam pokażesz jak się czyści.Dzwonkiem czy jeszcze czymś się czyści Chyba nie będziesz czyścić? Dziś ciąłem na paski, myłem w ciepłej wodzie i na minutę do parzenia do wody o temp.80 stopni, następnie dzwonek(gloka) i lekko idzie lub mniej lekko. Zajęcia nie polecam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-266113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Lutego 2013 pis67, efekt jest , ale pracy jak widac też , ciekaw jestem jak to robia w ubojniach , dzwoniłem do jednej z nich na opolszczyżnie, chciałem kupic zółądki wieprzowe i wołowe , ale powiedzieli mi ze nie czyszcza -wyrzucaja tylko ubój i sprzedaja póltusze .Aż sie zdziwiłem , pewenie ilosc pracy włozona w czyszczenie nie pokrywa się z ceną uzyskana w sprzedaży .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-266128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Lutego 2013 Dziś szlamowałem i czyściłem jelita cienkie wołowe, 6m na godzinę, katastrofa czasowa. Pozostaje satysfakcja, na szczęście nie jadą jak wieprzowe.Z powodu niskiej temperatury i szybkiego opróżnienia jelita z treści pokarmowej. Współczuję Ci wykonywania tej czynności w okresie letnim. Chyba, że byłyby przechowywane w temp. bliskiej zera. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-266317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Lutego 2013 Współczuję Ci wykonywania tej czynności w okresie letnim. U nas zima, tak że spoko. :grin: Chyba, że byłyby przechowywane w temp. bliskiej zera. Po wycięciu były przelane zimną wodą, pozbawione treści, cały czas stoją w chłodzie - obecnie temperatura jelit 1 stopień. A dalej to biorę partię, wrzucam do ciepłej wody - 40 stopni, czekam aż się ogrzeją, a wtedy po odzyskaniu elastyczności szlamowanie idzie dobrze, natomiast wcześniejsze usuwanie złogów naczyniowo tłuszczowych to masakra. Może jest lepszy sposób? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-266322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Lutego 2013 wcześniejsze usuwanie złogów naczyniowo tłuszczowych to masakra. Może jest lepszy sposób?Maszynowy. "Kaszlarka"- odtłuszczarko-szlamiarka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3215-jelita-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-266403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.