Skocz do zawartości

Mięso i warzywa w galarecie w osłonkach polamidowych.


Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda prezentuję poniżej wyrób małżonki{moje tylko peklowanie},ale mam takie zasadnicze pytanko, Jak uzyskać równomierne rozmieszczenie składników na całej szer. i długości batonu w gotowym wyrobie ? Żona robiła to zawsze np.w miseczkach. Zaproponowałem jej osłonki.Ale jak patrzę jak musi "opiekować się batonami do momentu całkowitego wystudzenia,celem uzyskania efektu równomiernego rozmieszczenia składników to "głowa boli".Patrzę w sklepach,-batony długie, szerokie i wszystko jak "ta lala"Powiedzcie proszę jak oni to robią ? Przy większej ilości batonów przecież nie możliwa jest taka "indywidualna" opieka.

http://img193.imageshack.us/img193/2752/20091114.th.jpghttp://img193.imageshack.us/img193/5557/20091114001.th.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3230-mi%C4%99so-i-warzywa-w-galarecie-w-os%C5%82onkach-polamidowych/
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem można popróbować "gęściej upychać" składniki. U Ciebie na przekroju widać, że wszystko pływa swobodnie w dość dużej ilości żelatyny, tak więc nic dziwnego że szanowna Małżonka musiała trochę pożonglować batonem do momentu jego stwardnienia.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3230-mi%C4%99so-i-warzywa-w-galarecie-w-os%C5%82onkach-polamidowych/#findComment-87839
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie robię tę "kiełbasę” warzywno-mięsną. Tak jak pisze BonAir pakuję ciasno wsad by galaretki było sporo lecz by nie dominowała. dostosowałem średnicę osłonki do średnicy bułki i jeden słuszny plaster załatwia kanapkę. Ostatnio to dodaję soku z cytryny, bo chcą mieć lekko kwaśne, ot takie mają zachcianki. Osobiście wolę golonko.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3230-mi%C4%99so-i-warzywa-w-galarecie-w-os%C5%82onkach-polamidowych/#findComment-87974
Udostępnij na innych stronach

Przepis to tylko Twoja wyobraźnia.

Możesz wsadzić do osłonki wszystko co chcesz od warzyw ze słoiczka, mieszać to z różnymi mięsami (sparzonymi lub podsmażonymi) możesz np. wykorzystać wędzonki pokrojone, do wsadu tylko mięsnego, może też być pokrojone lub całe jajko ugotowane, sery, itd . Wsadzasz (wsypujesz) co chcesz i jak już jest pełna osłonka zalewasz to schłodzoną do granic tędnięcia silną galaretę – naturalną lub z żelatyny jak chcesz. Możesz też dodawać różne przyprawy np. pieprz kolorowy itd…. to tylko i wyłącznie zależy od twojego widzimisia i gustu smakowego.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3230-mi%C4%99so-i-warzywa-w-galarecie-w-os%C5%82onkach-polamidowych/#findComment-88017
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3230-mi%C4%99so-i-warzywa-w-galarecie-w-os%C5%82onkach-polamidowych/#findComment-88018
Udostępnij na innych stronach

No i nie takie straszne :) Często tak robię i najważniejsze to zadowolenie jak wcinają aż uszy się trzęsą.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3230-mi%C4%99so-i-warzywa-w-galarecie-w-os%C5%82onkach-polamidowych/#findComment-88208
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Spokojnie. :wink: Które linki nie działają?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Właśnie sprawdzałem. Działa bez zarzutu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

kolegi Maxella nie działa nie otwiera strony?

Działa :smile:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1251

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Byłem w latach 90 tych w Jndykpolu i widziałem jak robili takie wyroby .Po prostu po napełnieniu osłonek wkładali do dużych pralnic takich przemysłowych jakie mają w pralniach , zalewali zimną wodą i załączali .Kręciło to się jakiś czas aż do stężenia galarety i wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. Jak to robią teraz to nie wiem .W naszych warunkach pewnie można to samo zrobić w pralce.
zajasc
  • 1 rok później...
Witam właśnie szukam takiego przepisu na mięsko w galarecie. Czy ktoś może podać dokładny przepis??Dziękuję z góry.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.