Skocz do zawartości

Czy to zepsuta solanka czy tak musi być?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakie jest prawdopodobieństwo zepsucia się mięsa podczas peklowania jeżeli podstawowe zasady higieny są zachowane oraz temperatura utrzymywana 2-6st?

Pytam, bo nie podoba mi się zapach jak i kolor solanki po dwóch dniach.

Pekluję szynkę i baleron wg tabeli tak jak zawsze to robiłem oraz w osobnym naczyniu polędwicę wg LIGAWY z dodatkiem cukru trzcinowego i ta właśnie zalewa mi się nie podoba jest szara i mętna. Czy to jest normalny objaw po dodaniu cukru czy coś poszło nie tak?

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3312-czy-to-zepsuta-solanka-czy-tak-musi-by%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

A kiedy dodawałeś cukier? Do ciepłej solanki ? Jak szybko całość została schodzona?

Może zdążyły rozwinąć się jakieś drobnoustroje? Najlepiej szybko wymień na świeżą.

Cukier dodaj do już zimnej, schłodzonej solanki, rozrobiony w odrobinie ciepłej.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3312-czy-to-zepsuta-solanka-czy-tak-musi-by%C4%87/#findComment-89568
Udostępnij na innych stronach

A kiedy dodawałeś cukier? Do ciepłej solanki ? Jak szybko całość została schodzona?

Wszystkie składniki czyli peklosól i cukier mieszałem w zimnej, odmierzonej wodzie i taką mieszanką zalałem mięso.

Woda to zwykła kranówa jak zawsze :rolleyes:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3312-czy-to-zepsuta-solanka-czy-tak-musi-by%C4%87/#findComment-89598
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie dodawalęś żadnych dodatków, czyli przypraw zmętniających.

Za wczasu wymieniłbym na nową.

Jak najszybciej.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3312-czy-to-zepsuta-solanka-czy-tak-musi-by%C4%87/#findComment-89887
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.