Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba zmienić.

Robisz zalewę w proporcji: na 10 l wody - 0,80-0,85 kg peklosoli. Ważysz mięso do peklowania i zalewasz je zalewą w ilości ok. 40% wagi mięsa. Najlepiej nie dodawać przypraw.

Mięso dociskasz np. talerzykiem obciążonym zamknietym słoikiem z wodą, aby nie miało kontaktu z powietrzem. Trzymasz to w temp. 4-6 st.C. przez ok. 12-14 dni. Dalsza procedura wg norm: próbowanie, ociekanie, sznurowanie, osuszanie, wędzenie, parzenie, studzenie i ...konsumpcja. :grin:

Zwróć uwagę na wskazówki producenta co do zawartości nitrytu w tej peklosoli. W ogólnej mieszance nie powinno go być więcej, jak 0,6%. Różnice wyrównuj solą warzoną.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3349-peklowanie-bez-nastrzyku/#findComment-90533
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.