robertj Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam jak chce peklowac mieso bez nastrzyku to proporcje beda takie same jak w tabeli od Dziadka czy trzeba cos zmienic. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3349-peklowanie-bez-nastrzyku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Trzeba zmienić. Robisz zalewę w proporcji: na 10 l wody - 0,80-0,85 kg peklosoli. Ważysz mięso do peklowania i zalewasz je zalewą w ilości ok. 40% wagi mięsa. Najlepiej nie dodawać przypraw. Mięso dociskasz np. talerzykiem obciążonym zamknietym słoikiem z wodą, aby nie miało kontaktu z powietrzem. Trzymasz to w temp. 4-6 st.C. przez ok. 12-14 dni. Dalsza procedura wg norm: próbowanie, ociekanie, sznurowanie, osuszanie, wędzenie, parzenie, studzenie i ...konsumpcja. :grin: Zwróć uwagę na wskazówki producenta co do zawartości nitrytu w tej peklosoli. W ogólnej mieszance nie powinno go być więcej, jak 0,6%. Różnice wyrównuj solą warzoną. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3349-peklowanie-bez-nastrzyku/#findComment-90533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.