Jacbelfer Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Witam Byłem w tym roku po czeskiej stronie i w jednym z ich marketów kupiłem taką czerwona (kolor mocno paprykowy ) kiszkę. Średnica 3,5 cm. Bardzo smakowała, więc jeżeli ktoś ma przepis .... :grin: PozdrawiamJacek Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2009 więc jeżeli ktoś ma przepis Może to ta kiełbasa http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=759&highlight=kie%B3basa+w%EAgierska Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-90948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacbelfer Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Raczej o to nie chodzi. Nie sądzę aby w marketach sprzedawano tak "subtelne" wyroby. Może ktoś ma choć przepis na kiełbaskę z duuużą ilości papryki suszonej ?Pamiętam jeszcze, że tamta byłą bardzo tłusta i przez to dosyć trwała. Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-90958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Raczej o to nie chodzi. U nas sprzedają podobną i się nazywa " Kiełbasa węgierska " Twarda , chuda , czerwona o smaku papryki , w jelicie pewnie 30-32 . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-90962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Jacbelfer, Witam Spróbuj zrobić w ten sposób: 7 kg szynki 3 kg słoniny peklosól 18-19 g/kg 24 dkg słodkiej papryki(mielona) 20 g ostrej papryki (mielonej) 10 dkg płatków suszonej papryki(zielona, czerwona) 15 g kminku mielonego 50 g pieprzu mielonego 30-40 g czosnku woda ~1 litra Mięso zmielić na sicie 8 mm, słoninę też (tylko zmrożoną). Mięso wyrobić z wodą i przyprawami na kleistą masę, a słoninę tylko równomiernie rozprowadzić w masie (nie rozmazać) nabić jelita lub nabić osłonki 60 mm. Wędzić w temperaturze do 40 st C ( ciemny kolor)przez 4 dni - sparzyć do osiągnięcia temp.70 st C grubą kiełbasę suszyć przez 14 dni w temp.16-18 st C. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-90991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Witam, dla zainteresowanych, polecam cosik innego od południowych sąsiadów: http://recepty.dct.sk/recepty-laukovska-domaca-klobasa/http://www.golianovo.sk/joomla/index.php?Itemid=9&id=2&option=com_content&task=viewhttp://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/zakalackove-speciality/domaca-klobasa [receptury oryginał - przetłumaczę zainteresowanym, (domaca klobasa - swojska kiełbasa)] Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-90997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Witam, te receptury troszkę się różnią, jak jesteśmy na Słowacji zawsze kupujemy ich kiełbasy i Salami (wędzone zimny dymem) obowiązkowo - pycha. Słowacy robią kiełbasy typy węgierskiego - dużo papryki ostrej i słodkiej oraz kminek (rasce) przede wszystkim. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-91001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2009 waldi1961, Witam Jak widać z przepisów Węgrzy i Słowacy robią podobne wyroby. Cechą charakterystyczną jest bardzo uboga baza przypraw. W niektórych kiełbasach dodaje sie cebulę. Większość ich wyrobów jest surowa podsuszana.Bywając na Węgrzech też kupuję dobre kiełbasy - mają jedną wadę są drogie( nie mylić z wyrobami marketowymi to takie samo g...no jak u nas.). Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-91003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacbelfer Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Wędzę kiełbaskę podaną w przepisie.Jeden problem - to kolor.Wpakowałem w masę papryki a kolorek - lekko paprykowy zaledwie...Nie miałem tych suszonych płatków, może to jest powodem ? Jak uwędzę - odezwę się. :grin: Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-91386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Wędzę kiełbaskę podaną w przepisie. Jeden problem - to kolor. Wpakowałem w masę papryki a kolorek - lekko paprykowy zaledwie...Barwniki zawarte w papryce bardzo dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Tak, więc nie martw się. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-91389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Jacbelfer, Witam Jaką paprykę mieloną użyłeś bo jak polskich firm to jest ona brązawa - najlepsza jest węgierska ma dobry smak i ładny kolorek. Węgrzy mają kilka rodzajów papryki mielonej.Moim zdaniem najlepsza csemege. Kolor zmieni się po podsuszeniu - ściemnieje. Opisz jaki jest smak i czy Rodzina akceptuje?. Płatki dają efekt wizualny i lekki posmak paprykowy, nie mają wpływu na kolor. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-91421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacbelfer Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Powiem tak - nie jest to wyrób, który kiedyś smakowałem, ale... Kiełbaska wyszła bardzo dobra. Pięknie związana, wyglądem przypominająca Krakowską.Smak specyficzny - ilość papryki zrobiła swoje. Smakowało paprykowo, ale bardzo dobrze. Kolor pozostał jednak "średnio" czerwony. Trzeba pomyśleć o innej papryce. Jeżeli ktoś chce jednak robić - POLECAM. Bardzo smaczna. PozdrawiamJacek Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-92161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Jeżeli ktoś chce jednak robić - POLECAM. Szkoda że nie pokazałeś na zdjęciu tej kiełbaski . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-92170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jary Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Hm, ja właśnie wczoraj zrobiłem tą węgierską konkursową i wyszła bardzo smaczna. Jak dla siebie to dałbym nieco więcej ostrej papryki (ale to dla siebie) niż w przepisie, który zresztą jest bardzo dobry. II-miejsce w konkursie zasłużone. Gratuluję Kolor - zdecydowanie ciemny - czerwony, teraz czekam aż trochę podeschnie. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacbelfer Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Ale paprykę dałeś węgierska - prawda ?Po mojej nie byłą bardzo ciemna. Dodam tylko, że ja jej nie parzyłem tylko przypiekłem :grin: , ale naprawdę dobra ...była. Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Jary, Witam Możesz zwiększyć ilość pieprzu do 50 g na 5 kg i ostrj papryki 20 g na 5 kg farszu - będzie to wersja lekko ostra. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jary Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Papryki węgierskiej nie miałem, dałem Kamis.Kolor nie jest czysto czerwony, ale jest niezły. Faktycznie, te dawki przypraw, o których pisze Smorodina - więcej pieprzu i papryki to pewnie są optymalne dla tych, którzy lubią ostrzejsze wyroby. Ale już te podstawowe dawki są spore (papryki słodkiej - to ona daje kolor). Ja kierowałem się przepisem "konkursowym" który jest nieco inny.Też 30% słoniny w składzie może być odpowiednie, zwłaszcza, kiedy kiełbaskę lekko podsuszamy - ja dałem 12 %. Takie małe kawałeczki słoniny - 5 mm (krojone a nie mielone - to ważne bo moim zdaniem wpływa korzystnei na wygląd) świetnie się w kiełbasie komponują.Kiełbaskę parzyłem, chociaż w oryginale była surowa. Surowa jednak mi nie smakowała - pewnie dlatego, że jeszcze nie "dojrzała" w batonach - bo próbowałem jej zaraz po uwędzeniu zresztą w zimnym dymie i tylko przez 1 dzień - a to mogło być i za zimno (wiecie jakie były w niedzielę mrozy) i za krótko. Na pewni jeszcze będę ją robił, rodzinie smakuje i mnie też! Pozdrawiam, Jary Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Tak się zastanawiam, czy dadnie np. ajwaru nie dałoby porządanego efektu ?Próbował ktoś może ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Grudnia 2009 lilliwashere, Witam Ajwar to pasta z ostrej papryki - spróbuj i zdaj relację. Ja będę robił salami wegierskie gdzie na 10 kg farszu daje się 20 dkg ostrej papryki , a najkrótszy okres dojrzewania to 3 miesiące. myślę, że do Wielkanocy się wyrobię. pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Powalczę,a przy okzaji zapytam - generalnie u mnie w sklepie nie ma problemu z jelitami ale cienkimi (takie do 4-5 cm.) W co pakujecie grube kiełbasy do wędzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Grudnia 2009 lilliwashere,do wędzenia w osłonki białkowe, fibrusowe. do samego parzenia barierowe. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Stycznia 2010 No to kontynuując wątek czerwonych kiełbas Zaryzykowałem z Ajwarem (ostrym), na 3 kg farszu dalem cały słoik (poza innymi przyprawami oczywiście) i ..... łagodniutkie fakt, że papryką trąci, ale to mimo wswzystko nie to. Chyba podejme sie eksperymentu z jakimś Chorizo, dorzucę ostrej papryki mielonej i zobaczymy jaki będzie efekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-96332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Marca 2010 Witam,Podjąłem się próby zrobienia kiełbas dojrzewających.I.... nie smakuja mi Może to przez te bakterie ? Chyba spróbuje raz jeszcze ale bez nich. Ale generalnie kiełbasy się dobrze u mnie w piwniczce trzymają i nie psują, co szokuje wszystkich znajomych (bo te sklepowe to wiecie )Śniegi z działki zeszły, pora na pierwsze wędzenia Pozdrawiam P.S. Drobiowe wywaliłem, choć nikt nie napisał o co chodzi z tym że mięso drobiowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-104742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Witam ponownie w temacie Chorizopodobnych.Cienka do bani, dałem psom (jak na moje dalej pachniała i smakowała nieciekawie), ale gruba (w osłonce białkowej do kiełbasy krakowskiej) pomalutku doszła i jest rewelacyjna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-109003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 No to kontynuując wątek czerwonych kiełbas Zaryzykowałem z Ajwarem (ostrym), na 3 kg farszu dalem cały słoik (poza innymi przyprawami oczywiście) i ..... łagodniutkie fakt, że papryką trąci, ale to mimo wswzystko nie to. jeśli lubisz ostre przyprawy polecam "TASTE THE PAIN lub GARLIC STYLE stronka producenta pierwsza tylko baaaaaaaaardzo ostra , drug z nutką czosnku , ale bardzo ostrożnie z nimi nie przyzwyczajonych pali 2x :grin: Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-109019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.