Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Byłem w tym roku po czeskiej stronie i w jednym z ich marketów kupiłem taką czerwona (kolor mocno paprykowy ) kiszkę. Średnica 3,5 cm. Bardzo smakowała, więc jeżeli ktoś ma przepis .... :grin:

 

 

Pozdrawiam

Jacek

Jeżeli wiem - pomagam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/
Udostępnij na innych stronach

więc jeżeli ktoś ma przepis

 

Może to ta kiełbasa

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=759&highlight=kie%B3basa+w%EAgierska

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-90948
Udostępnij na innych stronach

Raczej o to nie chodzi. Nie sądzę aby w marketach sprzedawano tak "subtelne" wyroby.

 

Może ktoś ma choć przepis na kiełbaskę z duuużą ilości papryki suszonej ?

Pamiętam jeszcze, że tamta byłą bardzo tłusta i przez to dosyć trwała.

Jeżeli wiem - pomagam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-90958
Udostępnij na innych stronach

Raczej o to nie chodzi.

U nas sprzedają podobną i się nazywa " Kiełbasa węgierska "

 

Twarda , chuda , czerwona o smaku papryki , w jelicie pewnie 30-32 .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-90962
Udostępnij na innych stronach

Jacbelfer, Witam

Spróbuj zrobić w ten sposób:

7 kg szynki

3 kg słoniny

peklosól 18-19 g/kg

24 dkg słodkiej papryki(mielona)

20 g ostrej papryki (mielonej)

10 dkg płatków suszonej papryki(zielona, czerwona)

15 g kminku mielonego

50 g pieprzu mielonego

30-40 g czosnku

woda ~1 litra

Mięso zmielić na sicie 8 mm, słoninę też (tylko zmrożoną). Mięso wyrobić z wodą i przyprawami na kleistą masę, a słoninę tylko równomiernie rozprowadzić w masie (nie rozmazać) nabić jelita lub nabić osłonki 60 mm. Wędzić w temperaturze do 40 st C ( ciemny kolor)przez 4 dni - sparzyć do osiągnięcia temp.70 st C grubą kiełbasę suszyć przez 14 dni w temp.16-18 st C.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-90991
Udostępnij na innych stronach

Witam, dla zainteresowanych, polecam cosik innego od południowych sąsiadów:

 

http://recepty.dct.sk/recepty-laukovska-domaca-klobasa/

http://www.golianovo.sk/joomla/index.php?Itemid=9&id=2&option=com_content&task=view

http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/zakalackove-speciality/domaca-klobasa

 

[receptury oryginał - przetłumaczę zainteresowanym, (domaca klobasa - swojska kiełbasa)]

Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.

Skype: waldi19612

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-90997
Udostępnij na innych stronach

Witam, te receptury troszkę się różnią, jak jesteśmy na Słowacji zawsze kupujemy ich kiełbasy i Salami (wędzone zimny dymem) obowiązkowo - pycha. Słowacy robią kiełbasy typy węgierskiego - dużo papryki ostrej i słodkiej oraz kminek (rasce) przede wszystkim.

Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.

Skype: waldi19612

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-91001
Udostępnij na innych stronach

waldi1961, Witam

Jak widać z przepisów Węgrzy i Słowacy robią podobne wyroby. Cechą charakterystyczną jest bardzo uboga baza przypraw. W niektórych kiełbasach dodaje sie cebulę. Większość ich wyrobów jest surowa podsuszana.Bywając na Węgrzech też kupuję dobre kiełbasy - mają jedną wadę są drogie( nie mylić z wyrobami marketowymi to takie samo g...no jak u nas.).

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-91003
Udostępnij na innych stronach

Wędzę kiełbaskę podaną w przepisie.

Jeden problem - to kolor.

Wpakowałem w masę papryki a kolorek - lekko paprykowy zaledwie...

Nie miałem tych suszonych płatków, może to jest powodem ?

 

Jak uwędzę - odezwę się. :grin:

Jeżeli wiem - pomagam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-91386
Udostępnij na innych stronach

Wędzę kiełbaskę podaną w przepisie.

Jeden problem - to kolor.

Wpakowałem w masę papryki a kolorek - lekko paprykowy zaledwie...

Barwniki zawarte w papryce bardzo dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Tak, więc nie martw się.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-91389
Udostępnij na innych stronach

Jacbelfer, Witam

Jaką paprykę mieloną użyłeś bo jak polskich firm to jest ona brązawa - najlepsza jest węgierska ma dobry smak i ładny kolorek. Węgrzy mają kilka rodzajów papryki mielonej.Moim zdaniem najlepsza csemege. Kolor zmieni się po podsuszeniu - ściemnieje. Opisz jaki jest smak i czy Rodzina akceptuje?. Płatki dają efekt wizualny i lekki posmak paprykowy, nie mają wpływu na kolor.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-91421
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak - nie jest to wyrób, który kiedyś smakowałem, ale...

 

Kiełbaska wyszła bardzo dobra. Pięknie związana, wyglądem przypominająca Krakowską.

Smak specyficzny - ilość papryki zrobiła swoje. Smakowało paprykowo, ale bardzo dobrze.

 

Kolor pozostał jednak "średnio" czerwony. Trzeba pomyśleć o innej papryce.

 

Jeżeli ktoś chce jednak robić - POLECAM. Bardzo smaczna.

 

Pozdrawiam

Jacek

Jeżeli wiem - pomagam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-92161
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ktoś chce jednak robić - POLECAM.

 

Szkoda że nie pokazałeś na zdjęciu tej kiełbaski . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-92170
Udostępnij na innych stronach

Hm,

 

ja właśnie wczoraj zrobiłem tą węgierską konkursową i wyszła bardzo smaczna.

Jak dla siebie to dałbym nieco więcej ostrej papryki (ale to dla siebie) niż w przepisie, który zresztą jest bardzo dobry. II-miejsce w konkursie zasłużone. Gratuluję

Kolor - zdecydowanie ciemny - czerwony, teraz czekam aż trochę podeschnie.

 

Jacek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93241
Udostępnij na innych stronach

Ale paprykę dałeś węgierska - prawda ?

Po mojej nie byłą bardzo ciemna.

 

Dodam tylko, że ja jej nie parzyłem tylko przypiekłem :grin: , ale naprawdę dobra ...była.

Jeżeli wiem - pomagam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93256
Udostępnij na innych stronach

Jary, Witam

Możesz zwiększyć ilość pieprzu do 50 g na 5 kg i ostrj papryki 20 g na 5 kg farszu - będzie to wersja lekko ostra.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93362
Udostępnij na innych stronach

Papryki węgierskiej nie miałem, dałem Kamis.

Kolor nie jest czysto czerwony, ale jest niezły.

Faktycznie, te dawki przypraw, o których pisze Smorodina - więcej pieprzu i papryki to pewnie są optymalne dla tych, którzy lubią ostrzejsze wyroby. Ale już te podstawowe dawki są spore (papryki słodkiej - to ona daje kolor).

Ja kierowałem się przepisem "konkursowym" który jest nieco inny.

Też 30% słoniny w składzie może być odpowiednie, zwłaszcza, kiedy kiełbaskę lekko podsuszamy - ja dałem 12 %. Takie małe kawałeczki słoniny - 5 mm (krojone a nie mielone - to ważne bo moim zdaniem wpływa korzystnei na wygląd) świetnie się w kiełbasie komponują.

Kiełbaskę parzyłem, chociaż w oryginale była surowa. Surowa jednak mi nie smakowała - pewnie dlatego, że jeszcze nie "dojrzała" w batonach - bo próbowałem jej zaraz po uwędzeniu zresztą w zimnym dymie i tylko przez 1 dzień - a to mogło być i za zimno (wiecie jakie były w niedzielę mrozy) i za krótko.

 

Na pewni jeszcze będę ją robił, rodzinie smakuje i mnie też!

 

Pozdrawiam, Jary

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93384
Udostępnij na innych stronach

lilliwashere, Witam

Ajwar to pasta z ostrej papryki - spróbuj i zdaj relację. Ja będę robił salami wegierskie gdzie na 10 kg farszu daje się 20 dkg ostrej papryki , a najkrótszy okres dojrzewania to 3 miesiące. myślę, że do Wielkanocy się wyrobię.

pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93517
Udostępnij na innych stronach

Powalczę,a przy okzaji zapytam - generalnie u mnie w sklepie nie ma problemu z jelitami ale cienkimi (takie do 4-5 cm.) W co pakujecie grube kiełbasy do wędzenia ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93523
Udostępnij na innych stronach

lilliwashere,do wędzenia w osłonki białkowe, fibrusowe. do samego parzenia barierowe.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-93525
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

No to kontynuując wątek czerwonych kiełbas :)

Zaryzykowałem z Ajwarem (ostrym), na 3 kg farszu dalem cały słoik (poza innymi przyprawami oczywiście) i ..... łagodniutkie :( fakt, że papryką trąci, ale to mimo wswzystko nie to.

 

Chyba podejme sie eksperymentu z jakimś Chorizo, dorzucę ostrej papryki mielonej i zobaczymy jaki będzie efekt.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-96332
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

Podjąłem się próby zrobienia kiełbas dojrzewających.

I.... nie smakuja mi :( Może to przez te bakterie ? Chyba spróbuje raz jeszcze ale bez nich.

 

Ale generalnie kiełbasy się dobrze u mnie w piwniczce trzymają i nie psują, co szokuje wszystkich znajomych (bo te sklepowe to wiecie :))

Śniegi z działki zeszły, pora na pierwsze wędzenia :)

 

Pozdrawiam

 

P.S. Drobiowe wywaliłem, choć nikt nie napisał o co chodzi z tym że mięso drobiowe ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-104742
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam ponownie w temacie Chorizopodobnych.

Cienka do bani, dałem psom (jak na moje dalej pachniała i smakowała nieciekawie), ale gruba (w osłonce białkowej do kiełbasy krakowskiej) pomalutku doszła i jest rewelacyjna.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-109003
Udostępnij na innych stronach

No to kontynuując wątek czerwonych kiełbas :)

Zaryzykowałem z Ajwarem (ostrym), na 3 kg farszu dalem cały słoik (poza innymi przyprawami oczywiście) i ..... łagodniutkie :( fakt, że papryką trąci, ale to mimo wswzystko nie to.

jeśli lubisz ostre przyprawy polecam "TASTE THE PAIN lub GARLIC STYLE stronka producenta pierwsza tylko baaaaaaaaardzo ostra , drug z nutką czosnku , ale bardzo ostrożnie z nimi nie przyzwyczajonych pali 2x :grin:

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3369-czerwona-kie%C5%82basa-z-czech/#findComment-109019
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.