Skocz do zawartości

Przyczyny powstawania "mięsa marmurkowego"


Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu (październik/listopad) w miejscu, w którym zaopatruję się w mięso, obserwuję fakt, że elementy pozyskane z szynki czy łopatki mają strukturę "marmurkową", przypominającą nieco mięso pozyskane z karkówki.

Mięso poprzerastane tłuszczem, „marmurkowe”, pozostaje dłużej soczyste i jest smaczniejsze od całkiem chudego, niemniej na przekroju tak uwędzona np. szynka wygląda mniej ciekawie, szczególnie dla osób "bardziej wrażliwych" na wszelkie postaci tłuszczu. ;)

 

Jaka może być przyczyna takiego mięsa?

Inny dostawca, a co za tym idzie inna rasa świń?

A może zimowa pora roku ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3377-przyczyny-powstawania-mi%C4%99sa-marmurkowego/
Udostępnij na innych stronach

Głównie nowe rasy, nie tylko świń. W wołowinie także jest to zauważalne (mam na mysli bydło młode rzeźne). Po prostu przyrosty dzienne tych zwierzat sa znacznie większe od przeciętnych, a mięso pozwala na uzyskiwanie większych wydajności gotowych wyrobów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3377-przyczyny-powstawania-mi%C4%99sa-marmurkowego/#findComment-91152
Udostępnij na innych stronach

Od pewnego czasu (październik/listopad) w miejscu, w którym zaopatruję się w mięso, obserwuję fakt, że elementy pozyskane z szynki czy łopatki mają strukturę "marmurkową", przypominającą nieco mięso pozyskane z karkówki.

Mięso poprzerastane tłuszczem, „marmurkowe”, pozostaje dłużej soczyste i jest smaczniejsze od całkiem chudego, niemniej na przekroju tak uwędzona np. szynka wygląda mniej ciekawie, szczególnie dla osób "bardziej wrażliwych" na wszelkie postaci tłuszczu. ;)

 

Jaka może być przyczyna takiego mięsa?

Inny dostawca, a co za tym idzie inna rasa świń?

A może zimowa pora roku ?

Główna przyczyna, to rasa. Później dochodzi, źle zbilansowane żywienie w składniki pokarmowe.

Prawdopodobnie, twój dostawca pozyskuje elementy zasadnicze z rozbioru półtusz w kl mięsności R i O.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3377-przyczyny-powstawania-mi%C4%99sa-marmurkowego/#findComment-91256
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Tutaj Was zaskoczę. Mięso marmurkowe jest bardzo poszukiwanym mięsem zwłaszcza do kuchni (pieczenie, smażenie, grillowanie)

Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego prowadził badania na ten temat i różnie wychodziło, próbowano na różnych rasach tłustych i wysokowydajnych.

W domowym systemie karmienia (świnia karmiona jak dawniej ziemniaki pokrzywy itp.) było marmurku więcej niż u mięsnych sztukach, ale mięso balansowało blisko PSE.

W wołowinie wygląda to troszeczkę inaczej :smile:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3377-przyczyny-powstawania-mi%C4%99sa-marmurkowego/#findComment-94201
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.