Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 154
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

O ciemnym nie pisałem. Jak chcesz to przeczytaj to https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3659 Tak zacząłem, dalej już jakoś tak samo poleciało (Wena, kolejny raz dziękuję za pomoc). Reszta, jeśli będziesz zainteresowany, to na PW, bo temat nie jest o piwie.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93154
Udostępnij na innych stronach

Radzio , ktoś ci łazi po działce , to po pierwsze ! Primo :wink:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93161
Udostępnij na innych stronach

Wyroby,- " bomba",

Tylko szynki coś jakby obrażone,bo leżą do góry dupkami.

A piwko ? piwko zawsze idzie w parze z takimi produktami.

Dobrze mówię Piotrze ?

Wiedziałem że wędzisz,bo dym czułem we Włocławku.

Wesołych Świąt Piotrek....

Bogdan.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93182
Udostępnij na innych stronach

Moje wczorajsze wędzenio-parzenie.

Szynki , boczki i golonka z kostką obsychały całą noc i o ósmej rano wybrałem się na działkę , by rozpalić wędzarnię. Temperatura -13 , wędzarnia to beczka , łącznik wcześniej skróciłem do jednego metra , obsypany ziemią .Rozpalenie - mały problem - poszło pół opakowania rozpałki do grilla.Zapakowałem palenisko do pełna - drewno sezonowane grusza i śliwa. Powrót do domy po mięso i pakowanie do wędzarni. Dosyć długie osuszanie ok 1,5 godz. i powoli zakrywanie workiem jutowym -gdy zakryłem na maksa to zaczęły się wędzonki robić lekko wilgotne i odpuściłem to sobie dając cały czas upust dla dymu . W palenisku cały czas paliło się dosyć intensywnie, a i tak temp dopiero pod koniec wędzenia podniosła się do 60 st.

Z osuszaniem wędliny były w dymie 3 godz. Wyjąłem szynki a boczki i golonka dostały w ramach eksperymentu kilka gałązek świeżego świerka i dwa opakowania kulek jałowca .

Palenisko zamknięte i po 15tu min. pakowanie i do domu.

Parzenie.-

Wędzonki wkładane do wrzątku i 10 min prawie gotowane następnie 50 min w temp. 80-82 st.

Wyszły super.

A zapach boczków po świerku lekko różniący się od szynek , ale bardzo przyjemny.

Skandynawowie tak wędzą ryby , więc ja na sobie to przetestowałem i polecam tym co nie mają świeżych gałązek jałowca.

 

Ps. Golonka parzona dwie godz. jeszcze nie testowana .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93185
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

 

kurka święta zapasem wszystkie zakupy zrobione, zostało nam do kupienia trochę mięska na 1-2 dzień Świąt. Nieco przypadkowo trafiłem na forum wspominając domowe wyroby Dziadków, dlatego tak pomyślałem, że może ktoś się rozpędził i zrobił trochę za dużo mięska na Święta i chciałby odstąpić za jaki trunek świąteczny lub opłatę jakieś ze 2kg swojskiej kiełbaski i jakiejś pieczeni szynki boczku czy czegoś innego?

 

Łojej ośliniłem już całą klawiaturę :-) No w każdym razie byłbym wdzięczny, chodzi o okolice Starych Babic/Kaminos.

 

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś znalazł się chętny.

 

Pozdrawiam

 

News75

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93216
Udostępnij na innych stronach

Na pewno się znajdzie. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93218
Udostępnij na innych stronach

Popytaj po okolicznych wioskach na pewno nie jedna świnka skoczy żywot w tym tygodniu, niektórzy masarze dorabiaja sobie w ten sposób ,że robią wyroby i potem sprzedają.

U mnie kg. wiejskiej 22zł , boczek 16 zł z szynkami i baleronami już gorsza sprawa bo to wymaga czasu i sie z tym nie bawią.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93220
Udostępnij na innych stronach

boczek 16 zł

Ja niestety tyle płaciłam za boczek biały surowy :rolleyes: bo a tańszym źródle nie było :sad:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93224
Udostępnij na innych stronach

nooo szukaj wiatru w polu.... przecież nie będę molestował sąsiadów jak dym z komina gdzieś zobacze ;-)

 

Jakby ktoś znał lub był chętny, to niech puści mailika na priv, cena już kilka zł w tą czy w tą nie robi różnicy wolę kilka złoty zapłacić więcej za coś swojskiego niż za jakieś niby-mięso z markjetu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93228
Udostępnij na innych stronach

Przy profilu każdego zadymiacza (no prawie każdego) jest miejsce jego zamieszkania.

Po prostu po odnalezieniu takiego (myślę, że jeśli jesteś z okolic Kampinosu - to Batiar) napisz do niego na PW i po krzyku.

Mam jednak nadzieję, że sami sie odezwą. Musisz tylko poczekać do wieczorka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93230
Udostępnij na innych stronach

HENIO.

Wyroby wspaniałe,zasługujące naprawdę na miano "WĘDLINY DOMOWE"

Zaskakujący dla mnie jest też sam sposób prezentacji.

Chyba się do Ciebie zgłoszę w celach edukacyjnych sposobu prezentacji. na PW.

 

Kol.SZUIRAD ,- Wyroby śliczne,niemal słoneczne,

Wielki aplauz.

 

Mam nadzieję że w obydwu przypadkach doczekamy się w odpowiednim czasie ,- przekrojów

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93249
Udostępnij na innych stronach

Chyba się do Ciebie zgłoszę w celach edukacyjnych sposobu prezentacji. na PW.

Dzięki. To dam instrukcję na problemy z załącznikami - fotki.

Może jeszcze kto inny skorzysta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93253
Udostępnij na innych stronach

To,że wyroby wychodzą super to zasługa mojej wedzarki ,która była zgłoszona do konkursu w tym roku no i wiedza którą zdobyłem dzieki wam.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93263
Udostępnij na innych stronach

Jutro u mnie pierwsze wędzenie, niebawem wszystkie fotki wkleję i pokażę moją wędzarkę- ponoć bardzo ładna, robiona oczywiście ze wzoru ze stronki. A czy dobrze dymi to się okaże jutro.

Już dziś przeżywam te wędzonki, aktualnie ociekają, obsuszają i jutro do wędzarki.

Oczywiście już mam problema :) bo coś zapach mi nie podchodzi ale to pewnie mój wymysł bo żona twierdzi, że ok. a nosa to ona ma. Nie wiem jak powinno pachnieć po 14 dniach peklowania na mokro wg. tabeli Dziadka ale tak jakoś jak rozcieńczony wywar z kapusty. Dałem listka laurowego, pieprzy, czostku i ziela angielskiego. W smaku ok. Pewnie sobie coś wymyśliłem bo ciśnienie rośnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93271
Udostępnij na innych stronach

Many bedzie wszysko ok,tabela Dziadka nie zawodzi,myslę ze za dwa dni sie bedziesz chwalił.Tylko nie zapomnij zrobic foteczek :lol:

 

 

 

 

 

Pozdrawiam....Darek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93273
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak powinno pachnieć po 14 dniach peklowania na mokro wg. tabeli Dziadka

W/g mnie jest to specyficzny zapach peklowanego mięsa . Po wędzeniu i parzeniu zanika . Ja tylko , jak na razie pekluję systemem 14 dniowym lub i trochę dłużej i znam ten zapach .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93283
Udostępnij na innych stronach

Ach, te święta..

Tak się człowiek naślini do tego monitora.Mój ślubny to już wie, ze jak mi slina kapie to znów ktoś, coś uwędził :grin:

No i to Radziowe piwko....ciemne...ach....dlaczego jesteś tak daleko???

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93305
Udostępnij na innych stronach

Henio, szuirad, i co ja mam napisać? Wyroby jak malowane!!!

 

many, jutro dołączysz do albumu. Kibicuję Ci ogromnie.

 

Jeśłi chodzi o zapach, to jak napisał andrzej k, tak właśnie pachnie długo peklowane na mokro, mięso. Dziś nawet dzwonił do mnie Tadzikmal z tym samym problemem. Nie ma w tym nic niepokojącego.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93356
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.