jędrek107 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 20 Grudnia 2009 A czy na forum pisałeś coś o tym a jeśli tak to mógłbyś podesłać link Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 20 Grudnia 2009 O ciemnym nie pisałem. Jak chcesz to przeczytaj to https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3659 Tak zacząłem, dalej już jakoś tak samo poleciało (Wena, kolejny raz dziękuję za pomoc). Reszta, jeśli będziesz zainteresowany, to na PW, bo temat nie jest o piwie. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Radzio to jest już wyższa szkoła jazdy tym bardziej gloria Tobie bracie żeś dał radę stworzyć taki produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Radzio , ktoś ci łazi po działce , to po pierwsze ! Primo :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Wyroby,- " bomba", Tylko szynki coś jakby obrażone,bo leżą do góry dupkami. A piwko ? piwko zawsze idzie w parze z takimi produktami. Dobrze mówię Piotrze ? Wiedziałem że wędzisz,bo dym czułem we Włocławku. Wesołych Świąt Piotrek.... Bogdan. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Moje wczorajsze wędzenio-parzenie.Szynki , boczki i golonka z kostką obsychały całą noc i o ósmej rano wybrałem się na działkę , by rozpalić wędzarnię. Temperatura -13 , wędzarnia to beczka , łącznik wcześniej skróciłem do jednego metra , obsypany ziemią .Rozpalenie - mały problem - poszło pół opakowania rozpałki do grilla.Zapakowałem palenisko do pełna - drewno sezonowane grusza i śliwa. Powrót do domy po mięso i pakowanie do wędzarni. Dosyć długie osuszanie ok 1,5 godz. i powoli zakrywanie workiem jutowym -gdy zakryłem na maksa to zaczęły się wędzonki robić lekko wilgotne i odpuściłem to sobie dając cały czas upust dla dymu . W palenisku cały czas paliło się dosyć intensywnie, a i tak temp dopiero pod koniec wędzenia podniosła się do 60 st.Z osuszaniem wędliny były w dymie 3 godz. Wyjąłem szynki a boczki i golonka dostały w ramach eksperymentu kilka gałązek świeżego świerka i dwa opakowania kulek jałowca .Palenisko zamknięte i po 15tu min. pakowanie i do domu.Parzenie.-Wędzonki wkładane do wrzątku i 10 min prawie gotowane następnie 50 min w temp. 80-82 st.Wyszły super.A zapach boczków po świerku lekko różniący się od szynek , ale bardzo przyjemny.Skandynawowie tak wędzą ryby , więc ja na sobie to przetestowałem i polecam tym co nie mają świeżych gałązek jałowca. Ps. Golonka parzona dwie godz. jeszcze nie testowana . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
news75 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Witajcie, kurka święta zapasem wszystkie zakupy zrobione, zostało nam do kupienia trochę mięska na 1-2 dzień Świąt. Nieco przypadkowo trafiłem na forum wspominając domowe wyroby Dziadków, dlatego tak pomyślałem, że może ktoś się rozpędził i zrobił trochę za dużo mięska na Święta i chciałby odstąpić za jaki trunek świąteczny lub opłatę jakieś ze 2kg swojskiej kiełbaski i jakiejś pieczeni szynki boczku czy czegoś innego? Łojej ośliniłem już całą klawiaturę :-) No w każdym razie byłbym wdzięczny, chodzi o okolice Starych Babic/Kaminos. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś znalazł się chętny. Pozdrawiam News75 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Na pewno się znajdzie. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Popytaj po okolicznych wioskach na pewno nie jedna świnka skoczy żywot w tym tygodniu, niektórzy masarze dorabiaja sobie w ten sposób ,że robią wyroby i potem sprzedają.U mnie kg. wiejskiej 22zł , boczek 16 zł z szynkami i baleronami już gorsza sprawa bo to wymaga czasu i sie z tym nie bawią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 21 Grudnia 2009 boczek 16 zł Ja niestety tyle płaciłam za boczek biały surowy :rolleyes: bo a tańszym źródle nie było :sad: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
news75 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 21 Grudnia 2009 nooo szukaj wiatru w polu.... przecież nie będę molestował sąsiadów jak dym z komina gdzieś zobacze ;-) Jakby ktoś znał lub był chętny, to niech puści mailika na priv, cena już kilka zł w tą czy w tą nie robi różnicy wolę kilka złoty zapłacić więcej za coś swojskiego niż za jakieś niby-mięso z markjetu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Przy profilu każdego zadymiacza (no prawie każdego) jest miejsce jego zamieszkania.Po prostu po odnalezieniu takiego (myślę, że jeśli jesteś z okolic Kampinosu - to Batiar) napisz do niego na PW i po krzyku.Mam jednak nadzieję, że sami sie odezwą. Musisz tylko poczekać do wieczorka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 21 Grudnia 2009 A to trzy fotki z wędzonek.http://img42.imageshack.us/slideshow/player.php?id=img42/7303/126139473662y.smil Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 21 Grudnia 2009 To i ja coś dorzucę :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 21 Grudnia 2009 HENIO. Wyroby wspaniałe,zasługujące naprawdę na miano "WĘDLINY DOMOWE" Zaskakujący dla mnie jest też sam sposób prezentacji. Chyba się do Ciebie zgłoszę w celach edukacyjnych sposobu prezentacji. na PW. Kol.SZUIRAD ,- Wyroby śliczne,niemal słoneczne, Wielki aplauz. Mam nadzieję że w obydwu przypadkach doczekamy się w odpowiednim czasie ,- przekrojów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Chyba się do Ciebie zgłoszę w celach edukacyjnych sposobu prezentacji. na PW.Dzięki. To dam instrukcję na problemy z załącznikami - fotki. Może jeszcze kto inny skorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 21 Grudnia 2009 To,że wyroby wychodzą super to zasługa mojej wedzarki ,która była zgłoszona do konkursu w tym roku no i wiedza którą zdobyłem dzieki wam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Jutro u mnie pierwsze wędzenie, niebawem wszystkie fotki wkleję i pokażę moją wędzarkę- ponoć bardzo ładna, robiona oczywiście ze wzoru ze stronki. A czy dobrze dymi to się okaże jutro.Już dziś przeżywam te wędzonki, aktualnie ociekają, obsuszają i jutro do wędzarki.Oczywiście już mam problema bo coś zapach mi nie podchodzi ale to pewnie mój wymysł bo żona twierdzi, że ok. a nosa to ona ma. Nie wiem jak powinno pachnieć po 14 dniach peklowania na mokro wg. tabeli Dziadka ale tak jakoś jak rozcieńczony wywar z kapusty. Dałem listka laurowego, pieprzy, czostku i ziela angielskiego. W smaku ok. Pewnie sobie coś wymyśliłem bo ciśnienie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Many bedzie wszysko ok,tabela Dziadka nie zawodzi,myslę ze za dwa dni sie bedziesz chwalił.Tylko nie zapomnij zrobic foteczek :lol: Pozdrawiam....Darek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Nie wiem jak powinno pachnieć po 14 dniach peklowania na mokro wg. tabeli Dziadka W/g mnie jest to specyficzny zapach peklowanego mięsa . Po wędzeniu i parzeniu zanika . Ja tylko , jak na razie pekluję systemem 14 dniowym lub i trochę dłużej i znam ten zapach . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 21 Grudnia 2009 No to jestem spokojniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Ach, te święta..Tak się człowiek naślini do tego monitora.Mój ślubny to już wie, ze jak mi slina kapie to znów ktoś, coś uwędził :grin: No i to Radziowe piwko....ciemne...ach....dlaczego jesteś tak daleko??? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 21 Grudnia 2009 HENIO, Trzymam Cię za słowo. Moze być po ŚWIĘTACH,ale nie zapomnij,- dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Moze być po ŚWIĘTACH,ale nie zapomnij,- dobrze? Oj technik :grin:Popatrz: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=379 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Henio, szuirad, i co ja mam napisać? Wyroby jak malowane!!! many, jutro dołączysz do albumu. Kibicuję Ci ogromnie. Jeśłi chodzi o zapach, to jak napisał andrzej k, tak właśnie pachnie długo peklowane na mokro, mięso. Dziś nawet dzwonił do mnie Tadzikmal z tym samym problemem. Nie ma w tym nic niepokojącego. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/4/#findComment-93356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.