Skocz do zawartości

3,5 kg szynki na zbyciu - co z nią zrobić? A raczej jak?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

wszedłem w posiadanie 3,5 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku. Dzisiaj chcę ją zapeklować, ale co dalej? Chciałbym, żeby w efekcie końcowym była to szynka o krwistym kolorze, no chyba, że macie coś innego do polecenia, co z nią zrobić? Czekam na propozycje.

Dodam, że jestem z Wrocławia, nie mam jednak dostępu do wędzarni.

 

pozdrawiam!

www.przemekbicki.pl

 

"Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.

W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."

Yousuf Karsh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/
Udostępnij na innych stronach

Dodam, że jestem z Wrocławia, nie mam jednak dostępu do wędzarni.

 

Zapekluj na mokro tak jak do wędzenia , a po zapeklowaniu sparzyć . Jak nie miałem wędzarni też tak robiłem .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93903
Udostępnij na innych stronach

...ewentualnie rozglądnij się za kimś z Twoich okolic (na pewno sa na forum), kto posiada wędzarnie i Ci ją udostępni. Wędzarnicza Brać jest bardzo koleżeńska. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93904
Udostępnij na innych stronach

...ewentualnie rozglądnij się za kimś z Twoich okolic (na pewno sa na forum), kto posiada wędzarnie i Ci ją udostępni. Wędzarnicza Brać jest bardzo koleżeńska. :grin:

Widziałem, że ktoś oferuje z Wrocławia wędzarnie na forum, ale głupio chyba tak, bo nowy jestem :) Do tego nie mam materiału do palenia, a z tego co wiem, najlepiej mieć wiśniowe drzewo, chyba że to już nieaktualne :)

 

Co do peklowania na mokro - na ile dni zostawić najlepiej? I jak później sparzyć?

www.przemekbicki.pl

 

"Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.

W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."

Yousuf Karsh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93917
Udostępnij na innych stronach

Własnie nowym trzeba pomagac. Odezwij sie do Kolegi na PW i dograjcie sprawy. Może i drewno sie znajdzie w zamian za jakąś książkę do wspólnego poczytania. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93918
Udostępnij na innych stronach

Ok, napisałem do niego, a jaka alternatywa? Jeśli nie będę wędził? To co najlepiej?

www.przemekbicki.pl

 

"Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.

W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."

Yousuf Karsh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93919
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie i parzenie. Poczekaj jednak na odpowiedź. Nie ma to jak wędzoneczka. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93920
Udostępnij na innych stronach

No, ale peklowanie do parzenia chyba takie samo jak do wędzenia?

www.przemekbicki.pl

 

"Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.

W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."

Yousuf Karsh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93922
Udostępnij na innych stronach

Takie samo.

Wejdź sobie na stronę główną www.wedlinydomowe.pl i tam, pod beleczką z zielonym listkiem, znajdziesz Akademię Dziadka. Poczytaj o wędzonka i bedziesz wszystko wiedział.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93924
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie będę wędził? To co najlepiej?

Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to właśnie peklowaną szyneczkę /peklowałam 3 dni z nastrzykiem wg.tabeli peklowania, z zaparzonymi przyprawami/ i piekłam w rękawie do pieczenia, w piekarniku.Jest super i moje wnuki zajadały się nią / te młodsze nie przepadają za wędzonkami/. Polecam.

 

[ Dodano: Pon Gru 28, 2009 11:19 ]

Acha, przed pieczeniem posypałam jeszcze majerankiem i naszpikowałam czosnkiem, bo tak lubimy ale o tym sam zdecyduj.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93932
Udostępnij na innych stronach

Jak długo piekłaś?

www.przemekbicki.pl

 

"Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.

W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."

Yousuf Karsh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93934
Udostępnij na innych stronach

Ok, część będzie zaparzona, druga część wg. anerki :)

Dzięki za pomoc!

www.przemekbicki.pl

 

"Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.

W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."

Yousuf Karsh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94001
Udostępnij na innych stronach

PePe, tzn?

www.przemekbicki.pl

 

"Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.

W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."

Yousuf Karsh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94004
Udostępnij na innych stronach

Quechua, PePe chce Ci powiedzieć, że dysponuje Wędzarnią Regionalną i do tego dziewiczą. :wink:

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94006
Udostępnij na innych stronach

Hmm kusząca propozycja, właśnie czytałem temat o Wędzarniach Regionalnych :)

Tylko jakie są zasady? Bo w tamtym temacie jest 9 stron, i jasno nic nie można wyczytać :)

Jak z transportem?

www.przemekbicki.pl

 

"Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.

W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."

Yousuf Karsh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94007
Udostępnij na innych stronach

Quechua, napisz na PW do PePe i On Ci wszystko powinien wyjaśnić.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94008
Udostępnij na innych stronach

Quechua _ pytasz o zasady , nie ma żadnych zasad , potrzebujesz i masz!

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94009
Udostępnij na innych stronach

To potrzebuje w takim razie, szynka jest peklowana, więc na weekend do wędzenia :)

www.przemekbicki.pl

 

"Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.

W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."

Yousuf Karsh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94011
Udostępnij na innych stronach

Proponuję zapoznać się w międzyczasie z tym linkiem, a szczególnie instrukcja obsługi urządzenia. http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=293

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94015
Udostępnij na innych stronach

Mówisz o tym dot. Wędzarni Regionalnych?

www.przemekbicki.pl

 

"Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.

W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."

Yousuf Karsh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94018
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.