Quechua Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witam, wszedłem w posiadanie 3,5 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku. Dzisiaj chcę ją zapeklować, ale co dalej? Chciałbym, żeby w efekcie końcowym była to szynka o krwistym kolorze, no chyba, że macie coś innego do polecenia, co z nią zrobić? Czekam na propozycje.Dodam, że jestem z Wrocławia, nie mam jednak dostępu do wędzarni. pozdrawiam! Cytuj www.przemekbicki.pl "Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."Yousuf Karsh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Dodam, że jestem z Wrocławia, nie mam jednak dostępu do wędzarni. Zapekluj na mokro tak jak do wędzenia , a po zapeklowaniu sparzyć . Jak nie miałem wędzarni też tak robiłem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Grudnia 2009 ...ewentualnie rozglądnij się za kimś z Twoich okolic (na pewno sa na forum), kto posiada wędzarnie i Ci ją udostępni. Wędzarnicza Brać jest bardzo koleżeńska. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quechua Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Grudnia 2009 ...ewentualnie rozglądnij się za kimś z Twoich okolic (na pewno sa na forum), kto posiada wędzarnie i Ci ją udostępni. Wędzarnicza Brać jest bardzo koleżeńska. :grin: Widziałem, że ktoś oferuje z Wrocławia wędzarnie na forum, ale głupio chyba tak, bo nowy jestem Do tego nie mam materiału do palenia, a z tego co wiem, najlepiej mieć wiśniowe drzewo, chyba że to już nieaktualne Co do peklowania na mokro - na ile dni zostawić najlepiej? I jak później sparzyć? Cytuj www.przemekbicki.pl "Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."Yousuf Karsh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Własnie nowym trzeba pomagac. Odezwij sie do Kolegi na PW i dograjcie sprawy. Może i drewno sie znajdzie w zamian za jakąś książkę do wspólnego poczytania. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quechua Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ok, napisałem do niego, a jaka alternatywa? Jeśli nie będę wędził? To co najlepiej? Cytuj www.przemekbicki.pl "Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."Yousuf Karsh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Peklowanie i parzenie. Poczekaj jednak na odpowiedź. Nie ma to jak wędzoneczka. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quechua Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Grudnia 2009 No, ale peklowanie do parzenia chyba takie samo jak do wędzenia? Cytuj www.przemekbicki.pl "Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."Yousuf Karsh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Takie samo.Wejdź sobie na stronę główną www.wedlinydomowe.pl i tam, pod beleczką z zielonym listkiem, znajdziesz Akademię Dziadka. Poczytaj o wędzonka i bedziesz wszystko wiedział. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Jeśli nie będę wędził? To co najlepiej? Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to właśnie peklowaną szyneczkę /peklowałam 3 dni z nastrzykiem wg.tabeli peklowania, z zaparzonymi przyprawami/ i piekłam w rękawie do pieczenia, w piekarniku.Jest super i moje wnuki zajadały się nią / te młodsze nie przepadają za wędzonkami/. Polecam. [ Dodano: Pon Gru 28, 2009 11:19 ] Acha, przed pieczeniem posypałam jeszcze majerankiem i naszpikowałam czosnkiem, bo tak lubimy ale o tym sam zdecyduj. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quechua Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Jak długo piekłaś? Cytuj www.przemekbicki.pl "Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."Yousuf Karsh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Szynka ważyła ok. 1,50 kg. Piekłam godzinę w 180* Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-93935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quechua Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ok, część będzie zaparzona, druga część wg. anerki Dzięki za pomoc! Cytuj www.przemekbicki.pl "Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."Yousuf Karsh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Quechua - a może byś skorzystał z dziewiczej " Wedzarni Regionalnej"? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quechua Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Grudnia 2009 PePe, tzn? Cytuj www.przemekbicki.pl "Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."Yousuf Karsh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Quechua, PePe chce Ci powiedzieć, że dysponuje Wędzarnią Regionalną i do tego dziewiczą. :wink: Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quechua Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Hmm kusząca propozycja, właśnie czytałem temat o Wędzarniach Regionalnych Tylko jakie są zasady? Bo w tamtym temacie jest 9 stron, i jasno nic nie można wyczytać Jak z transportem? Cytuj www.przemekbicki.pl "Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."Yousuf Karsh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Quechua, napisz na PW do PePe i On Ci wszystko powinien wyjaśnić. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Quechua _ pytasz o zasady , nie ma żadnych zasad , potrzebujesz i masz! Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quechua Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Grudnia 2009 To potrzebuje w takim razie, szynka jest peklowana, więc na weekend do wędzenia Cytuj www.przemekbicki.pl "Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."Yousuf Karsh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Proponuję zapoznać się w międzyczasie z tym linkiem, a szczególnie instrukcja obsługi urządzenia. http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=293 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quechua Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Mówisz o tym dot. Wędzarni Regionalnych? Cytuj www.przemekbicki.pl "Sztuka to codzienne wyzwania; technikę należy zdobyć aby mieć kontrolę nad czasem.W fotografii nauka i sztuka są jednością, nie zaś swoim przeciwieństwem."Yousuf Karsh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3453-35-kg-szynki-na-zbyciu-co-z-ni%C4%85-zrobi%C4%87-a-raczej-jak/#findComment-94018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.