SZCZEPAN Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Października 2006 Przepisudziec cielęcy ok 5kg100g soli -150g peklosoli5g ziela angielskiego6 liści laurowych5 ziaren kolendry1 łyżka sproszkowanego rozmarynuGotujemy 2 litry wody z solą,peklosolą i powyżej podanymi przyprawami,a następnie studzimy.Za pomocą strzykawki lub nastrzykiwarki wprowadzić solankę do głębszych warstw mięsa,zwłaszcza w okolice kości(25-30nakłuć)Szynkę układamy w kamiennym naczyniu,zalewamy solanką,przykrywamy talerzykiem,obciążamy i zostawiamy na 3 tygodnie,przewracamy co 2 dni.Wyjmujemy,obwiązujemy sznurkiem ,suszymy 5h w przewiewnym chłodnym miejscu.Wędzimy 1h dymem gorącym i 6h dymem zimnym. Szynka jest zaliczana do produktów średniej trwałości.SMACZNEGO Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/347-szynka-po-wile%C5%84sku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.