franpie Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Gospodarz u którego kupiłem świniaka ,uwędził mi wszystkie szynki i boczki wcześniej szprycowane i trzymane w solance .Jeszcze nigdy się z czymś takim się nie spotkałem żeby szynki po wędzeniu miały wewnątrz brzydkie krwawe plamki aż nie chce się tego jeść pomimo że w smaku są bardzo dobre.Czy ktoś z was wie od czego to ? czy to przez stres świniaka podczas zabijania ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3471-szynka-z-piegami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Na pewno coś w tym jest, musiało zostać zbyt dużo krwi.A tak w ogóle podpowiem Ci po cichu, że istnieje tutaj forum "Ludzie" a temat "Powitania i życzenia", byłoby miło gdybyś zechciał się przywitać. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3471-szynka-z-piegami/#findComment-94254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Stycznia 2010 witam krwawe plamki na szynce powstały w skutek złego ogłuszenia tz; po ogłuszeniu a przed wykrwawieniem sztuka bardzo się rzucała i podskakiwała w skutek czego popękały naczynia krwionośne w mięśniach i powstał taki efekt i mimo późniejszego wykrwawienia plamki te pozostają i są nie do usunięcia pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3471-szynka-z-piegami/#findComment-94365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franpie Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Dzięki serdeczne za odpowiedż i przepraszam całą Wędzarniczą Brać za to że wcześniej się nie przywitałem ale jestęm tutaj nowy i nie bardzo jeszcze wiem jak się na tej stronie poruszać. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3471-szynka-z-piegami/#findComment-94368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Stycznia 2010 franpie, nie przejmuj sie za bardzo :lol: jesteśmy po to by pomagac innym,masz problem pytaj śmiało zawsze odpowiedż dostaniesz :grin: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3471-szynka-z-piegami/#findComment-94378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Stycznia 2010 franpie, Witam Miałem ten sam problem i dostawca mięsa powiedział, że to efekt elektrycznych pałek do poganiania, Krwawe plamki były na szynkach. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3471-szynka-z-piegami/#findComment-94400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Tak po prawdzie to ja też się nigdy nie przywitałem w odpowiednim temacie, bo po prostu nie wiedziałem, że takowy istnieje A w temacie: tz; po ogłuszeniu a przed wykrwawieniem sztuka bardzo się rzucała i podskakiwała Tego konkretnie nie rozumiem - ogłuszenie powinno chyba skutkować 'wyłączeniem'? To jak coś ogłuszonego skacze? Proszę mnie źle nie zrozumieć - ja nie chcę niczego kwestionować, ja po prostu nigdy przy zarzynaniu nie byłem i naprawdę nie wiem, jak się ten cały proces odbywa. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3471-szynka-z-piegami/#findComment-94421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Tego konkretnie nie rozumiem - ogłuszenie powinno...No właśnie, powinno :wink: ,ale mogło nie "zadziałać",czy to jest przyczyną tych plamek :question: Wydaje się z opisu, że jest to uraz spowodowany przed wykrwawieniem ( taki siniak ), ale to tylko domysły. Najlepiej było by wkleić zdjęcie. nie bardzo jeszcze wiem jak się na tej stronie poruszać.1. Poczytać regulamin. 2. Używaj funkcji szukaj. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3471-szynka-z-piegami/#findComment-94422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franpie Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Akurat popsuł mi się aparat i nie mogę wam tego pokazać . Ale nie są to siniaki , wygląda to tak jak pisał Kurok syn Jarka - jakby popękały drobne naczynka krwionośne i chyba ma rację. Byłem przy zabijaniu . Cały ten proces odbywał się bardzo spokojnie, i świnka nie kwikła ani razu ale faktycznie to pierwsze uderzenie nie było udane bo sam do tego przyznał się rzeżnik --sztuka zaczęla się żucać dopiero drugi strzał był dobry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3471-szynka-z-piegami/#findComment-94433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Gospodarz u którego kupiłem świniaka ,uwędził mi wszystkie szynki i boczki wcześniej szprycowane i trzymane w solance .Jeszcze nigdy się z czymś takim się nie spotkałem żeby szynki po wędzeniu miały wewnątrz brzydkie krwawe plamki aż nie chce się tego jeść pomimo że w smaku są bardzo dobreByłem przy zabijaniu . Cały ten proces odbywał się bardzo spokojnie, i świnka nie kwikła ani razu ale faktycznie to pierwsze uderzenie nie było udane bo sam do tego przyznał się rzeżnik --sztuka zaczęla się żucać dopiero drugi strzał był dobrywitam przyczyną tego był bardzo silny stres w trakcie ogłuszania zwierzęcia co miało duży wpływ na prawidłowe wykrwawienie,które nie przebiegło prawidłowo w trakcie mocnego napięcia poszczególnych mięsni w tym przypadku szynki wyszły piegowate tak jak niektóre piersi z kurczaka ze sklepu,jeżeli byłoby zlamanie lub stłuczenie powstaje miejscowy krwiak który eliminuje się do kl.IV Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3471-szynka-z-piegami/#findComment-94443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Kurok syn Jarka już to opisał. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3471-szynka-z-piegami/#findComment-94444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.