sebastian Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Witam, więc pierwsze wędzenie mam za sobą. Ale od początku, przygotowałem wodę z solą w prop. 80 gram. na litr, w sumie 5L takiej wody z przyprawami. Lezało to sobie 6 dni po czym wyjąłem i osuszyłem ok. 12h w dość zimnym garażu w temp. 8st. Wędziłem bez mała 4h, następnie wystudziłem i parzyłem w wodzie o temp. ~70st. przez 1,5h. (parzenie odbywało się na kuchni elektrycznej) I teraz pytanie dlaczego zarówno szynka jak i schab w środku wyszły szare lub można też uznac ten kolor za zielony ?? a do tego wyszło to mocno suche. Szynka przed uwędzenie, waga ok. 1,5kg a schab jakieś 1,4kg. Co zrobiłem nie tak ? prosze o poradę i pomoc. pozdrawiam Sebastian [ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 00:07 ] i co ważne pewnie jest to nie za bardzo znałem temp. wędzenie. Starałem sie utrzymywać ok. 50 st. i wędziłem drewnem olchowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Peklosól wg tabeli Dziadka(z nastrzykiem ok 50 ml na 1 kg). Peklowanie w temperaturze +4 do +8 I musi się udać Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Mięsko wyszło Ci szare bo do peklowania użyłeś tylko soli. proporcje do peklowania bierz sobie z tabeli Dziadka zawsze mi wszystko wychodzi http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 .Po wędzeniu wędzonki wkładaj od razu do parzenia ,najpierw ok 10 min gotować we wrzątku później woda do ok 80 stopni, razem na kilogram np.szynki 50 min parzenia. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Stycznia 2010 przygotowałem wodę z solą w prop. 80 gram. na litr, w sumie 5L takiej wody A powinna być peklosól w ilości około 160g i woda około 1,2 litra. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Czy czas peklowanie takie jak w tabeli zaznaczony koloem żółtym ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Stycznia 2010 sebastian, czas peklowania ustalasz sobie sam w zależności od tego kiedy będziesz wędził. Według tego wybierasz sobie odpowiednią kolumnę. To co jest zaznaczone na żółto to wg. Dziadka... optimum. Tak myślę, bo sam stosuję peklowanie 10-cio dniowe. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Stycznia 2010 radzio, dzięki serdeczne ! Czy to, że użyłem samej soli mogło być przyczyna, że wyszły za suche czy może źle je sparzyłem ? Jutro zabieram sie za przygotowanie nowych wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Witam.Dodam jeszcze, że jeżeli peklujesz 5-6 dni, to konieczny jest nastrzyk.Inaczej nawet przy peklowaniu będziesz miał w środku szare tzw.oko.Co do suchości, to Przemo podał jak trzeba parzyć. No i oczywiście ważna jest temp. wędzenia. Pozdrawiam :wink: P.S. Jak jesteś z tego Osowca w podlaskiem, to najbliżej masz Tiera (Mońki) Możesz się umówić na wspólne wędzenie Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Witaj Sebastian Poczytaj to, naprawdę warto: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Witam. P.S. Jak jesteś z tego Osowca w podlaskiem, to najbliżej masz Tiera (Mońki) Możesz się umówić na wspólne wędzenie Jestem z Osowca ale w mazowieckim, gm. Żabia Wola. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Stycznia 2010 sebastian, Masz w Grodzisku "abratka" ja w Żyrardowie.Mały-mały w Brwinowie. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Stycznia 2010 sebastian, Masz w Grodzisku "abratka" ja w Żyrardowie.Mały-mały w Brwinowie.dodam jeszcze Arkadiusza (co to się z nim zejść nie mogę mając 10 minut piechotą :blush: ) Sebastian, "suchość" to pojęcie względne... nie uzyskasz takiego poziomu jak w sklepie nie wiemy tak naprawdę o jakim poziomie tej suchości mówisz... wiele zależy też od samego mięsa - czasem mimo zachowania wszystkich procedur wychodzi "coś nie tak" "oczko" to jak wspomniano niedopeklowanie (tu niedosolenie :rolleyes: ) spowodowane brakiem nastrzyku przy krótkim czasie . nie łam się nie zawsze wychodzi "ten pierwszy raz" :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Stycznia 2010 nie łam się nie zawsze wychodzi "ten pierwszy raz"Co ty tutaj Abratku za nowe prawa fizyki wprowadzasz? :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Stycznia 2010 nie łam się nie zawsze wychodzi "ten pierwszy raz"Co ty tutaj Abratku za nowe prawa fizyki wprowadzasz? :wink:ehm.... a nie łapię o co chodzi ? :blush: :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Proste. By coś wyszło, najpierw musi wejść. :grin:A tak na powaznie, to po zapoznaniu sie z postami i podanymi linkami powinienes nastepnym razem uzyskać produkt bez skazy, czego Ci życzę. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Stycznia 2010 aaa no to wszystko ok. :grin: - nie wsadził, nie wstrzyknął to mu i nie wyszło :grin: :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Serdecznie wszystkim Wam dzięki za wskazówki, przeczytałem już prawie wszystko i jutro sie złapię za kolejną próbę. Widzę, że w mojej okolicy jest kilku zadymiaczy Może jak sie zrobi nieco cieplej to chętnie zaprosze do siebie na wędzenie lub równie chętnie przyjmę zaproszenie od kogoś Jak uwędzę kolejne sztuki to napewno sie pochwalę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Sebastian, nie ma problemu :wink: daleko nie jest :lol: i autobus mamy "pod nosem" :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Stycznia 2010 abratek, więc jak zejdą nieco śniegi to zapraszam do siebie na wędzenie i grzene winko, które, nie chwaląc sie wychodzi znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3528-problem-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-95863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.