Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem te bułeczki wg twojego przepisu z 1 kg mąki są pyszne :thumbsup:

Jednakże drożdży dałem nie 8 dkg tylko 3 dkg i było dosyć.

No i mleka ok. 2 ½ szklanki (ale to zależy od wielu czynników) tak jak napisałaś trzeba to korygować w czasie wyrabiania.

A tak nawiasem nie myślałem że automat do chleba da sobie radę z tą ilością ciasta.

Wyszło ok. 1,8 kg.

 

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-110016
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 127
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

i są pyszne :thumbsup:

cieszę się, że smakują nie tylko mojej rodzinie, ale też innym;

tylko 3 dkg i było dosyć.

dobrze,że nie musze już sprawdzac ile wystarczy :grin:

miło korzystać z doświadczeń innych :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-110035
Udostępnij na innych stronach

Najnowsza produkcja sprawdzona przeze mnie to precle;

wykonanie jak najbardziej moje, ale przepis z netu;

myślę że doskonałe na majówkę; moja rodzina zajadała się nimi dziś :thumbsup:

 

Składniki na ok.10 sztuk:

- 500 gr mąki pszennej,

- 290 ml letniej wody,

- łyżka cukru, sól,

- 1 łyżeczka suszonych drożdży,

- 30 gr miękkiego masła

 

Dodatkowo:

- 700 ml wrzącej wody,

- 3 łyżki sody oczyszczonej,

- 1 łyżka soli

 

Wykonanie:

Ciasto zagniotłam tradycyjnie w automacie do chleba (program ciasto rosnące ok. 1h 25 min.). Ilość składników idealna (nic nie musiałam dodawać ani odejmować).

Otrzymałam bardzo delikatne, przyjemne w dotyku, gładkie i elastyczne ciasto.

 

 

W czasie rośnięcia w automacie podwoiło objętość (tak ma być).

Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto i formujemy kształt wypieków, mogą to być klasyczne precle, bułeczki, paluchy... kto co woli :smile:

 

 

Ułożone na blasze do pieczenia włożyłam na pół godziny do lodówki.

 

Następnie wodę z sodą i solą zagotowałam.Każdą bułeczkę należy włożyć do gotującej wody na ok. 20 sekund.

Wyjmujemy na kratkę- oby osuszyć ciasto.

Bułeczki układamy na blasze, robiąc w każdej bułeczce nacięcie ostrym nożem.

Zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 min).

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st.

Pieczemy do momentu, gdy staną się równomiernie brązowe.

 

 

Precle należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, choć w moim przypadku nie ma co przechowywać :lol:

najsmaczniejsze są oczywiście zaraz po upieczeniu :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-110404
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś testowałam przepis na zdrowy chlebek, tzn.: Pumpernikiel

przepis znalazłam w necie, a pochodzi ponoć z forum www.der-Sauerteig.de

 

Czas wykonania: 45 min przygotowanie + 2 godz wyrastanie + 4 godz (!! )pieczenie.

Bardzo zdrowy, musi jednak dojrzewać po upieczeniu min 1-2 dni.

 

Składniki:

- 600 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej,

- 400 g mąki żytniej razowej,

- 100 g otrąb mieszanych,

- 200 g ziaren pszenicy,

- 150 g płatków owsianych,

- 250 ml chudego mleka,

- 50 ml oleju,

- 1 łyżka soli morskiej,

- 3 łyżeczki zmielonych ziół (koper, anyz, kminek, kolendra etc.),

- parę łyżeczek zimnej kawy do posmarowania skórki

Dodatkowo wsypałam ok. 10 g słodu jęczmiennego lekko palonego czekoladowego (bo go po prostu uwielbiam)

 

Przygotowanie:

W wieczór poprzedzający dzień wypieku zalać otręby taką ilością wody, aby je przykryła i pozostawić do napęcznienia. Ziarna pszenicy zalać gorąca woda.

Następnego dnia ziarno odsączyć na sicie i ponownie zalać gorącą woda, pozostawić na 2 godz. i potem odcedzić.

Wszystkie składniki wymieszałam w automacie do chleba używając programu "ciasto rosnące"; można to zrobić ręcznie w misce ( wyrabiać ok 5 min aż ciasto będzie elastyczne i gładkie). W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki bądź dodać mleka. Odstawić na 30 min i jeszcze raz wyrabiać ok 5 min. (oczywiście w przypadku mieszania ręcznego).

Ciasto włożyłam do formy, oczywiście wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Można taż uformować okrągły placek, coś na kształt tortu (tak było w oryginalnym przepisie).

Niezależnie od kształtu oprószyć dokładnie mąką i pozostawić na ok 2 godz do wyrośnięcia w cieple.

 

 

Pozwolić wyrosnąć do podwojenia objętości (czasem trwa to nieco dłużej). Po wyrośnięciu posmarować rozpuszczona kawą. (Niestety mój chlebek w czasie smarowanie nieco opadł :cry:).

 

Pieczenie:

Piekarnika nie rozgrzewać przed włożeniem chleba! Spokojnie może wyrastać w zimnym, zaś po wyrośnięciu nastawić temp 150st C już z chlebem w środku. Piec w tej temperaturze ok 4 godzin, co pół godziny lekko zwilżając powierzchnie chleba.

Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w środku do pełnego wystygnięcia.

 

 

 

 

Następnego dnia chleb przepołowić i pokroić w plastry, które owinięte w folie można przechowywać bardzo długo w lodówce.

 

Skórka jest mocno spieczona, ciemno brązowa, ale w żadnym wypadku nie jest twarda; chleb po przekrojeniu jest wilgotny, pachnący i pyszny !!!

Polecam :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-111300
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio była pierwsza moja próba z chlebkiem żytnim , oczywiście porażka .tzn. nie wyrósł . Strasznie byłem obrażony no bo to pierwszy raz ! pierwszy chlebek i porażka. Dzięki czacownym użytkownikom i forum nieudany chlebek przerodził się w napitek ,który właśnie przelewam do butelek. Że nie na temat ? Już wyjaśniam . Po zapoznaniu się z wypiekami BENY cała moja niechęć prysnęła ,już nie gniewam się na kuchnie i już zaczynam kombinować z następnym chlebkiem . Jak coś popełnię nie bardzo to znów będzie kwas chlebowy. ave wędzarnicza brać :lol:
nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-111311
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam ponownie

Dziś upiekłam kolejny chleb wg przepisu znalezionego w necie

Myślę ,że wart jest uwagi, bo jest smaczny, aromatyczny i nie wymaga ani dużo czasu, ani pracy, ani też zbyt wielkiego doświadczenia w pieczeniu chlebów na zakwasie i myślę, że wyjdzie nawet początkującemu piekarzowi :wink: ;

dodatkowym jego atutem jest to, że piecze się go bez dodatku drożdży i smakiem przypomina dawne babcine chleby :thumbsup:

 

Składniki na jeden bochenek:

 

230 g zakwasu żytniego lub pszennego (ja dałam żytni)

325 g maślanki wymieszanej z wodą (lub jogurtu albo samej wody)

300 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej

100 g mąki pszennej razowej

100 g mąki kukurydzianej

1,5 łyżeczki soli

 

dodatkowo wsypałam ok 8-10g słodu pszennego lekko palonego (tego w przepisie nie było)

 

Wieczorem wszystkie składniki włożyłam do automatu do chleba i zagniotłam luźne ciasto (program ciasto rosnące- przerwałam po drugim zagniataniu). Po wyrobieniu ciasto przełożyłam do miski wysmarowanej olejem. Wierzch ciasta posmarowałam również olejem; całość przykryłam folią i odstawiłam na noc w niezbyt ciepłe miejsce (ja zostawiłam po prostu na szafce).

 

Rano wyrzuciłam ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze raz zagniotłam (ciasto jest dość luźne, ale nie klejące).

Ciasto włożyłam do koszyka wiklinowego wyłożonego tetrą. Zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 1h)

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Chleb wrzucamy do piekarnika na rozgrzany kamień lub rozgrzaną blachę.

 

 

Ścianki piekarnika szybko spryskujemy spryskiwaczem ( trzy razy co ok. 30 sekund), następnie zmniejszamy temperaturę do 230 st C i pieczemy przez 20 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i dopiekamy kolejne 20 minut.

 

 

 

Osobiście zajadałam z masłem i pomidorem :thumbsup: (może też być smalczyk) nic więcej nie trzeba; mam nadzieję, że mi brać wędzarnicza wybaczy, że tak bez mięcha :blush:

Ale do mięsa różnego rodzaju też będzie pasował :grin:

Pozdrawiam i polecam :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-112829
Udostępnij na innych stronach

Od dość dawna wkurzały mnie chleby tostowe kupowane w sklepach (zawsze albo miały zapach pleśni albo już w środku były zielone) postanowiłam piec swój chleb tostowy, zwłaszcza, że moje dzieci (chyba tak jak większość dzieciaków) uwielbiają tosty

 

Przepis pochodzi z instrukcji mojej maszyny chlebowej, ale jest dobry i nieskomplikowany; może komuś pomoże:

 

Przepis na chleb o masie 750g

Składniki:

270 ml wody,

1,5 łyżki oleju,

1,5 łyżeczki soli,

1,5 łyżki cukru,

2 łyżki mleka w proszku,

0,5 kg mąki pszennej,

1,5 łyżeczki drożdży suszonych

 

Wszystkie składniki wrzucam do automatu i wyrabiam. Wyrobine ciasto:

 

 

przekładam do foremki i odstawiam do wyrośnięcia (chleb wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika):

 

 

Po wyrośnięciu:

 

 

nagrzewam piekarnik do 190 st i piekę ok.40-45 min; w czasie pieczenia kilkakrotnie spryskuję piekarnik wodą ze spryskiwacza.

Gotowy chlebek studzę na kratce. Efekt końcowy:

 

 

 

Chleb można oczywiście piec w wypiekaczu do chleba, ale wówczas przekrój bochenka nijak nie pasuje do tostera. No i te dziury po mieszadłach bardzo mi się nie podobają

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113294
Udostępnij na innych stronach

No i te dziury po mieszadłach bardzo mi się nie podobają

Mieszadła trzeba po drugim wyrabianiu wyciągać. Będą tyko małe dziurki po ośkach mieszadeł.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113312
Udostępnij na innych stronach

Muszę zrobić ten chleb tostowy.

Nie mam maszyny, jak długo trzeba go wyrabiać ręcznie?

Widzę, ze masz kamień w piekarniku, ale to nie jest chyba taki standardowy kamień do pizzy, który można kupić w necie? Pytam, bo te kamienie są strasznie drogie i szukam jakiejś alternatywy.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113317
Udostępnij na innych stronach

jak długo trzeba go wyrabiać ręcznie?

aż ciasto będzie elastyczne;maszyna wyrabia 5 min, potem 5 min odpoczywa i znów wyrabia ok 10 min;

kamień w piekarniku, ale to nie jest chyba taki standardowy kamień do pizzy, który można kupić w necie?

kamień dostałam od znajomego kamieniarza w prezencie :grin: nie jest standardowy - moim zdaniem jest to płytka przygotowana do położenia na posadzkę; nie chciałam grubego - bo wiadomo, że wtedy dłużej się nagrzewa, jest więc dość cienki (ok 1 cm),ale sprawuje się dobrze

 

[ Dodano: Sob 29 Maj, 2010 20:30 ]

Mieszadła trzeba po drugim wyrabianiu wyciągać. Będą tyko małe dziurki po ośkach mieszadeł.

mimo wyjmowania mieszadeł i tego, że otwory nie są wielkie i tak mnie drażnią :devil:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113319
Udostępnij na innych stronach

bena,

upiekłam kolejny chleb wg przepisu znalezionego w necie

Piekarnik nagrzewamy do 250 st

Gdy rozgrzałam piekarnik do tak wysokiej temperatury /wg. przeisu również znalezionego w sieci/to skórka była twarda ,wszystko robiłam zgodnie z przepisem ale nie udało się. Chleb zjedliśmy, nie było aż tak tragicznie , zresztą w moim domu chleba się nie wyrzuca, ale następnym razem piekłam w temp. 200*, potem obniżyłam do 180* i było ok. A powiedz mi jeszcze proszę, czy używasz termoobiegu? {"chlebki Beny" oczywiście piekłam, bo to przecież Wy przekonaliście mnie o słuszności dokonania tego czynu. Pozdrawiam.Acha ,a jutro próbuję Twój tostowy, bo jak już wypróbowany przepis to pewniejszy.

 

[ Dodano: Sob 29 Maj, 2010 20:44 ]

I jeszcze jedno, chlebek mocno pęknięty, czy to właśnie nie od wysokiej temperatury?Może zbyt gwałtownie wyrósł, czy mi się tak wydaje?

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113324
Udostępnij na innych stronach

skórka była twarda ,wszystko robiłam zgodnie z przepisem ale nie udało się. Chleb zjedliśmy, nie było aż tak tragicznie , zresztą w moim domu chleba się nie wyrzuca, ale następnym razem piekłam w temp. 200*, potem obniżyłam do 180* i było ok.

Skórka jest twarda i chrupiąca, ale nie taka,żeby to przeszkadzało (przynajmniej mojej rodzinie); nie używam termoobiegu do pieczenia chleba, bo wysusza a w trakcie pieczenia spryskuję spryskiwaczem do kwiatów piekarnik i często sam chleb; ale jak już sprawdziłaś niższą temperaturę , to ja dziś też przetestuję, bo ponownie piekę ten chleb :lol:

mój poprzedni chlebek też był popękany, jak to zresztą widać na zdjęciu :grin:

testowy również bez termoobiegu i spryskuję piekarnik; często też po wyjęciu chleba, jeszcze gorący pryskam obficie wodą i przykrywam ściereczką (tostowy również)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113365
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy pomysł z tym kamieniem.

Co do pękania chleba, to jest moja największa zmora, rzadko kiedy nie popęka i nie wiem co jest tego powodem. Próbowałam już wszystkiego, ciasto gęściejsze, ciasto rzadsze, oczywiście zawsze nacinam. Nie wiem być może niezbyt umiejętnie formuje ten bochenek?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113373
Udostępnij na innych stronach

Pękanie chleba zależy od jego wyrośnięcia, im mniej wyrośniety wsadzimy do piekarnika to napewno popęka, wystarczy żeby dobrze "wyrósł" w domowych warunkach może jeszcze to zależeć od tego że piekarnik nie ma opcji parowania jak to jest w piecach w piekarni, ale np. na dól piekanirna można trochę wylać wody lub wstawić foremke z wodą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113376
Udostępnij na innych stronach

Pękanie chleba zależy od jego wyrośnięcia, im mniej wyrośniety wsadzimy do piekarnika to napewno popęka

to prawda i jeszcze wg. moich doświadczeń właśnie ta wysoka temperatura na "dzień dobry".Ja też spryskuję piekarnik albo wstawiam naczynie z wodą.Jeżeli chleb jest zbyt słabo wyrośnięty i dostaje taką temperaturę, to szaleje /z moich obserwacji/.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113383
Udostępnij na innych stronach

w domowych warunkach może jeszcze to zależeć od tego że piekarnik nie ma opcji parowania jak to jest w piecach w piekarni, ale np. na dól piekanirna można trochę wylać wody lub wstawić foremke z wodą.

tu jest chyba pies pogrzebany, rozmawiałam dziś z kolegą piekarzem i właśnie powiedział mi że pierwsze 4 minuty są decydujące i piekarnik musi być porządnie naparowany. Muszę zacząć tak robić, bo co do wyrastania to nie mam zastrzeżeń, przeważnie wyrasta kilkanaście godzin w lodówce i jest bardzo dobrze wyrośnięty. W piątek ponownie będę piekła, to spróbuję z tą parą.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113425
Udostępnij na innych stronach

bo co do wyrastania to nie mam zastrzeżeń, przeważnie wyrasta kilkanaście godzin w lodówce i jest bardzo dobrze wyrośnięty.

Wyrasta w lodówce i to kilkanaście godzin??? ale po co? drożdze potrzebują ciepła a nie zimna :shock: :shock: wystarczy 1h lub 1.5h przed pieczeniem i chlebek jest ładnie wyrośnięty. Lub druga dobra metoda to przed nagrzaniem piekarnika wstawić chlebek z foremką w temp 50-60st co przyśpieszy wyrośnięcie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113427
Udostępnij na innych stronach

Nie piekę na drożdżach tylko na zakwasie, ale jak czasem robię bagietki czy chałkę, to również pięknie wyrastają w lodówce.

Od dłuższego już czasu mam tak rozłożoną produkcję, w środę robię zaczyn, w czwartek chleb a w piątek piekę. Kiedy wkładam do wyrastania do lodówki, to mogę zrobić luźniejszy bochenek, a i tak ładnie wyrośnie. W cieple musiałabym zrobić z mniejszą ilością wody, bo mi się rozłazi kiedy przekładam z koszyka na łopatę. Wydaje mi się lepszy w smaku ten z większą ilością wody. Po za tym mam naprawdę szalony zakwas, w cieple to mi chleby z koszyka wyskakują.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113430
Udostępnij na innych stronach

chlebek mocno pęknięty, czy to właśnie nie od wysokiej temperatury?Może zbyt gwałtownie wyrósł, czy mi się tak wydaje?

Ten chlebek zawsze mi pęka (mimo wyrastania, temperatury wyższej lub niższej i spryskiwania piekarnika), ale smakuje mi bardzo a pęknięcia nie przeszkadzają mi zbytnio, bo nie przeszkadzają ani w krojeniu ani w konsumpcji;

dziś piekłam go ponownie i oczywiście popękał:

 

 

 

zmniejszyłam temp w stosunku do wcześniejszych wypieków za - radą anerki oczywiście

 

[ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 22:23 ]

Piekłam dziś też drugi chleb, myślę że bardzo odpowiedni dla wielbicieli kawy w każdej postaci

 

Ciemny, żytnio-pszenny chleb z dodatkiem mielonej kawy.

 

Chleb czarny

Przepis na 1 mały bochenek.

Źródło: Jeffrey Hamelman: Black Bread

(dla mnie żródłem był oczywiście internet: blog pracowniawypieków - chyba że źle pamiętam)

 

Zaczyn:

140 g mąki żytniej jasnej

130 g wody

1 łyżka zakwasu

 

Wymieszać, przykryć folią i odstawić na 12-16 h.

 

W drugiej misce:

50 g czerstwego chleba, najlepiej żytniego (to ok. 1 kromki)

20 g mielonej kawy

10 g oleju roślinnego

180 g gorącej wody

 

Chleb, kawę i olej umieścić w misce, zalać gorącą wodą, a kiedy ostygnie, przykryć folią i odstawić na 12-16 h.

(odstawiłam obie miski na noc).

Następnego dnia wymieszałam zaczyn i namoczony czerstwy chleb z kawą i dodałam:

120 g mąki żytniej jasnej

180 g mąki pszennej chlebowej

1,5 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant

 

Wszystkie składniki wymieszałam w automacie do chleba; ciasto wyrastało 1 h (program ciasto rosnące)

Wyjęłam ciasto na posypany mąką blat,przegniotłam i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem i wysypanym mąką)

 

 

 

 

Posypałam bochenek mąką i nacięłam kratki. Odstawiłam do wyrastania na ok 1 h do ciepłego piekarnika. Podniosłam temp do 230 st i wrzuciłam kilka kostek lodu.

 

 

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 st C i piekłam jeszcze przez 30 minut.

 

 

 

 

 

Moje uwagi:

Chleb na pewno wart upieczenia i spróbowania, ale po degustacji wiem, że wolę nadal kawę w filiżance :grin:

Na pewno go jeszcze upiekę, ale następnym razem kawę zastąpię słodem mocno palonym (nie będzie to już wówczas chleb z dodatkiem kawy, ale przecież nie o nazwę tu chodzi) :wink:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113459
Udostępnij na innych stronach

ale smakuje mi bardzo a pęknięcia nie przeszkadzają mi zbytnio, bo nie przeszkadzają ani w krojeniu ani w konsumpcji;

I to jest najważniejsze. Gratuluję tylu udanych wypieków. :clap:

 

[ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 22:48 ]

zmniejszyłam temp w stosunku do wcześniejszych wypieków za - radą anerki oczywiście

no i co? jest jakaś różnica, jeśli chodzi np. o skórkę?
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113468
Udostępnij na innych stronach

no i co? jest jakaś różnica, jeśli chodzi np. o skórkę?

Skórka jest trochę cieńsza, ale i przedtem i teraz jest chrupiąca :lol: nie trzeba mocno się męczyć przy gryzieniu, to raczej miłe lekkie pochrupywanie :grin:

 

Gratuluję tylu udanych wypieków. :clap:

wielkie dzięki :grin: , ale mam wrażenie, że się dopiero rozkręcam

szkoda, ze mój beiot ogranicza węglowodany, będę musiała tuczyć się w samotności lub liczyć na gości :blush:

 

[ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 23:05 ]

Acha ,a jutro próbuję Twój tostowy, bo jak już wypróbowany przepis to pewniejszy.

A jak tam tostowy??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113470
Udostępnij na innych stronach

A jak tam tostowy??

Niestety, jeszcze nie upiekłam bo okazało się, że jest za duży zapas chleba, a tak po cichu przyznam się że też ograniczam węglowodany. Bardzo lubię eksperymentować a nie ma kto jeść, jak dzieci nie przyjdą.Tostowy jednak jutro na pewno upiekę i pochwalę Ci się albo pożalę. :???: :question:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-113472
Udostępnij na innych stronach

A jak tam tostowy??

No, wreszcie dzisiaj upiekłam. Jest super.

 

 

następnym razem kawę zastąpię słodem mocno palonym

A może tutaj chodziło o kawę zbożową, coś mi świta, że przepis na chleb /właśnie z kawą zbożową/ był w jakiejś gazecie ale wtedy nie piekłam jeszcze chleba i nie pamiętam dokładnej receptury.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/3/#findComment-114026
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.