Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nestor, fajnie że pokazałeś zdjęcie ale napisz coś więcej bo w moim pojęciu nic z tego nie wynika.Czy chleb jest udany, smaczny itp.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117203
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 127
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mójprzepis na chleb na zakwasie w automacie:

2 łyżki oleju

5 łyżek zakwasu żytniego

Pół kg.mąki pszennej typu650

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru C. D. N

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117297
Udostępnij na innych stronach

C. D. N

no i pokaż w przekroju, jak możesz.

 

[ Dodano: Wto 13 Lip, 2010 18:45 ]

W zasadzie temat to: przepisy na chlebki beny :blush:a m y tutaj rozprawiamy.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117299
Udostępnij na innych stronach

C.D

ok półtora szklanki ciepłej wody.

Wszystko dajemy do automatu i włączamy go na 5 minut. Wyłączony. pozostawiamy na całą noc.

Rano włączamy na 3 i pół godziny .Chlebek wyszedł smaczny.

 

[ Dodano: Wto 13 Lip, 2010 19:02 ]

Zdjęcia chleba w przekroju nie mam, bo chleb został zjedzony.

Benę przepraszam ,że umieściłem przepis na jej stronie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117300
Udostępnij na innych stronach

Benę przepraszam ,że umieściłem przepis na jej stronie.

Ale ja się wcale nie gniewam im więcej wypróbowanych przepisów tym mamy większe pole do popisu no nie?? :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117342
Udostępnij na innych stronach

A ja robię chlebusie z częściowego przepisu mojej mamy-zaczyn: 2 łyżki mąki mieszam w szkance lekko ciepłego mleka,wkruszam drożdże,zasypuję łyżeczką cukru-mieszam do rozpuszczenia i odstawiam na 10 minut.Po czym do 0,6kg mąki wsypuję łyżkę kminku,3 łyżki płatków owsianych i 2 łyżki soli- wlewam zaczyn dodaję łyżkę oleju i mieszam energicznie dodając letniej wody .
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117348
Udostępnij na innych stronach

einshel jeśli już podajesz jakiś przepis to zrób to porządnie .Brakuje tu ilości poszczególnych składników np drożdże -ile ? ,zaczyn- ile ? .Brakuje też opisu technologicznego - co z tym dalej . A tak na marginesie to albo pieczemy chleb na zaczynie albo na drożdżach :rolleyes:

Ps Nie wspominając już o tej soli o czym nestor spytał Cię powyżej..

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117362
Udostępnij na innych stronach

przemek1978 u mnie akurat zaczynem w odniesieniu do chleba nazywa się to, co się zostawi z poprzedniego przygotowanego ciasta na chleb ( nie używana jest u nas nazwa zakwas chyba ,że w odniesieniu do żurku) ale nie chodzi mi tu w tej chwili o nomenklaturę tylko o sposób podania przepisu przez einshel .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117371
Udostępnij na innych stronach

ok.ok. SORKI już podaję-poł kostki drożdży wkruszam do 3/4szkl. ciepłego mleka rozmieszanego z 2 łyżkami mąki-zwykłej przennej-daję łyżeczkę cukru i mieszam do rozpuszczenia-odstawiam na 10 minut. Do miski sypię 0,6 kg mąki+łyżka oleju+2 łyżki soli ,płatki owsiane ,kminek itp. wlewam zaczyn do mąki,dolewam letniej wody i bełtam łyżką jak bardzo gęstą śmietanę (ręka boli :grin: )ale twardo wyrabiam ok,10 minut dosypuję mąki ,aż będzie się dało w rękach wyrobić -zagniatam uparcie na stolnicy i formuję chlebki :smile: smaruje białkiem i 180 na 40-45 min
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117374
Udostępnij na innych stronach

poł kostki drożdży wkruszam do 3/4szkl. ciepłego mleka rozmieszanego z 2 łyżkami mąki-zwykłej przennej

A po co tak dużo drożdży?Czy to przepis wypróbowany?
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117390
Udostępnij na innych stronach

einshel, Ja na 60 dkg mąki daję najwyżej 2 dkg drożdży, /jeśli piekę chleb na drożdżach/bo bena i Beiot wprowadzili mnie na drogę pieczenia chleba na zakwasie.Teraz to już prawie rutyna i muszę szukać czegoś nowego :grin:Pozdrawiam i udanych wypieków życzę.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117396
Udostępnij na innych stronach

I znów zgadzam się z anerką w kwestii drożdży ( choć sama piekę w tej chwili chleb właściwie tylko za zaczynie (zakwasie)) a soli daję na taką ilość 2 łyżeczki i wcale nie jestem "małosolna". Prosimy , einshel, o zdjęcia chleba Twej produkcji.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117397
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Chleb polski

 

Składniki:

 

- 200 g aktywnego zakwasu żytniego,

 

- 550 g mąki pszennej chlebowej,

 

- 50 g mąki pszennej razowej,

 

- 1 łyżeczka słodu (dodałam jęczmienny lekko palony),

 

- 1 łyżka soli,

 

- 300 g letniej wody,

 

- można dodać odrobinę (0,25 – 0,5 łyżeczki) suszonych drożdży i ok. 2 łyżek mielonego bądź lekko rozkiśniętego kminku

 

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść elastyczne ciasto. (Ja używam automatu do chleba: program na ciasto rosnące, tzn.: 5 min zagniatanie- 5 min odpoczynku- 10 min zagniatanie ).

 

Ciasto zostawić do wyrośnięcia, aż znacznie powiększy swoja objętość (moje wyrastało ok. 3 h).

 

Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść nadając mu odpowiedni kształt. Bochenek umieścić w koszyku do wyrastania chleba wyłożonym ścierką i wysypanym obficie mąką (zamiast koszyka można użyć miski). Chleb zostawiłam ponownie do wyrośnięcia na ok. 3 h (część tego czasu bochenek spędził w piekarniku z włączoną żarówką).

 

Piekarnik z kamieniem nagrzałam do temp. 230 stopni (w oryginalnym przepisie temp. 260 stopni, ale według mnie to stanowczo za dużo). Na dnie umieściłam blachę z 1 szk. gorącej wody. Chleb wyrzuciłam na kamień i nacięłam go 3- krotnie(lekko opadł, ale później szybko się podniósł). Piekłam 40 min. W połowie pieczenia temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148684
Udostępnij na innych stronach

piękny chlebek :clap: :thumbsup: chyba sprobuje zrobić coś tak pięknego a jaki w smaku?
picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148686
Udostępnij na innych stronach

Bena ! Ty to jednak masz do tego rękę ... :clap: Dobrze, że przypomnieliście o tym temacie :blush: Robiłam wiele razy chlebki i wprowadzałam różne modyfikacje no i doszłam do wniosku ,że ten nam smakuje najbardziej

Zaczyn przygotowałam z : łyżki mąki , 20g drożdży , łyżeczki cukru, 0,5szklanki ciepłego mleka. wymieszałam i odstawiłam na 15 min. do wyrośnięcia. 0,5kg mąki (typ 650) pszennej ,łyżeczkę soli ,łyżkę oleju łączę w misce z wyrośniętym zaczynem i wyrabiam mixerem ( końcówki- spiralki) na konsystencję...hmm :rolleyes: gumy do żucia :grin: Przekładam do foremek i wstawiam do ciepłego, wyłączonego piekarnika na 20-30 min. Piekę w 130*C 40min. i dopiekam 10min w 200*C.

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148699
Udostępnij na innych stronach

a jaki w smaku?

Smaki są różne, zależy kto co lubi :grin:

dla mnie przypomina stary babciny chlebek, albo taki kupowany niegdyś w GS-ie

Oczywiści przepisy można a nawet należy modyfikować , słyszałam od starszych kobietek,że przy pieczeniu chleba obowiązuje jedna podstawowa zasada: nie należy się kurczowo trzymać przepisu i dokładać dużo serca a na pewno będzie dobrze

 

No i oczywiście zachęcam do pieczenia zakwasowców, bo smak wtedy jest po prostu nie do opisania (nie ma żadnego porównania z chlebami pieczonymi na drożdżach)

 

[ Dodano: Pią 25 Lut, 2011 18:18 ]

Bena ! Ty to jednak masz do tego rękę ... :clap:

Wielkie dzięki :blush:

Przez cały czas testuję jakieś nowinki na rodzince, ale nie zawsze mam czas je wstukać gdzie trzeba :cry:

dziś robię kolejne podejście do całkiem nowego pomysłu... jeśli okaże się, że wcześniejszy wypiek i jego super smak nie był dziełem przypadku , to wkrótce się pochwalę..

pozdrawiam

 

[ Dodano: Pią 25 Lut, 2011 18:28 ]

nieco wcześniej testowałam chlebek czeski - polecam

przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6710&highlight=konkurs

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148724
Udostępnij na innych stronach

czy jest jakaś różnica wykonania zakwasu z mąki żytniej 720, a maki żytniej 2000

Myślę, że jest dość zasadnicza, tak jak między chlebem żytnim a żytnim razowym;

ja osobiście nigdy nie zaczynałam produkcji zakwasu od mąki żytniej 2000, zawsze zaczynam od chlebowej, tj.: 720; za to kiedy już zakwas pracuje i pięknie rośnie, to dożywiam go tym, co mam aktualnie pod ręką: razową żytnią albo pszenną...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148739
Udostępnij na innych stronach

Witaj bena!

 

Upiekłem ten chleb czeski, bardzo smaczny - ale szklanka wody to troszeczkę za dużo przynajmniej w moim przypadku. Ciasto po przełożeniu na płytę, podczas pieczenia troszeczkę popłyneło, chlebek stracił na wysokości 1/3. Kiedyś piekarnie PSS wypiekały chleb praski, bardzo podobny w smaku do Twojego czeskiego.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148740
Udostępnij na innych stronach

ale szklanka wody to troszeczkę za dużo

Niestety, ale może się tak zdarzyć wiadomo mąka mące nie równa :cry:

dlatego ilość płynów należy regulować indywidualnie; lepiej na początku dodać trochę mniej a potem dolewać np po łyżce i obserwować jaka ilość wystarczy

pozdrawiam i smakowitych wypieków życzę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148889
Udostępnij na innych stronach

Jak widzę domowe pieczywo cieszy się coraz większym zainteresowaniem, więc dokładam kolejny przetestowany przez mnie przepis

 

Prosty jasny chleb na zakwasie

 

Przepis znaleziony w sieci, niestety nie pamiętam, na jakim blogu :blush:

Chlebek bardzo smaczny i niezbyt pracochłonny.

 

Wypiek chleba należy rozłożyć na 2 dni. W dniu poprzedzającym pieczenie należy odmłodzić zaczyn, tj.: wystawić z lodówki i dokarmić

 

Bierzemy:

- 2 łyżki zakwasu żytniego,

- ok. 5 łyżek mąki pszennej chlebowej,

- ok. 0,5 szklanki wody

Wszystkie składniki należy wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 12-16godzin. Temperatura, w której pracuje zaczyn nie musi być zbyt wysoka, wystarczy ok. 21. st. C .

 

Następnego dnia, do przygotowanego zaczynu dodajemy:

- 400g maki pszennej chlebowej,

- 50g maki żytniej chlebowej,

- ok. 1 szklanki wody (ja dałam wodę po ugotowaniu ziemniaków),

- 1 łyżeczkę soli,

- dodatkowo wsypałam 2 łyżeczki słodu pszenicznego lekko palonego (nie było go w oryginalnym przepisie, ale ja uwielbiam chleby z dodatkiem słodu)

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Wyrabiać mikserem tak długo, jak się da a później ręcznie. Konsystencję ciasta należy regulować, zależnie od potrzeb, wodą lub mąką. Ciasto powinno być niezbyt ściśle. Przykryć folią i odstawić na ok. 30 min.

2. Cisto wyrzucić na stolnicę szybko przegnieść i włożyć do naoliwionej miski. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po godzinie czynność powtórzyć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.

3. Z wyrobionego ciasta należy uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia. (Mój chleb wyrastał w sitku wyłożonym ściereczką i wysypanym mąką). Czas wyrastania jest indywidualny i zależny od wielu czynników. Generalnie chleb powinien podwoić objętość ( w moim przypadku trwało to ok. 3 h).

4. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C. Piec najlepiej na kamieniu.

5. Przy wkładaniu chleba do piekarnika, bochenek należy naciąć na głębokość ok. 1 cm. Dobrze jest wrzucić na dno piekarnika ok. 1 szk. lodu lub wstawić naczynie żaroodporne z 1 szk. wody.

6. Czas pieczenia ok. 40 - 45 minut.

A oto efekt końcowy:

 

 

Jak widać na fotkach chlebek znów popękany,co wcale mi nie przeszkadza, a do pęknięć zdążyłam się już przyzwyczaić

Smakowity jest :thumbsup:

a to chyba najważniejsze?

Polecam i życzę smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148909
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.