anerka Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 12 Lipca 2010 nestor, fajnie że pokazałeś zdjęcie ale napisz coś więcej bo w moim pojęciu nic z tego nie wynika.Czy chleb jest udany, smaczny itp. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 13 Lipca 2010 Mójprzepis na chleb na zakwasie w automacie:2 łyżki oleju5 łyżek zakwasu żytniegoPół kg.mąki pszennej typu6501 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru C. D. N Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 13 Lipca 2010 C. D. Nno i pokaż w przekroju, jak możesz. [ Dodano: Wto 13 Lip, 2010 18:45 ] W zasadzie temat to: przepisy na chlebki beny :blush:a m y tutaj rozprawiamy. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 13 Lipca 2010 C.D ok półtora szklanki ciepłej wody. Wszystko dajemy do automatu i włączamy go na 5 minut. Wyłączony. pozostawiamy na całą noc. Rano włączamy na 3 i pół godziny .Chlebek wyszedł smaczny. [ Dodano: Wto 13 Lip, 2010 19:02 ] Zdjęcia chleba w przekroju nie mam, bo chleb został zjedzony. Benę przepraszam ,że umieściłem przepis na jej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 13 Lipca 2010 Benę przepraszam ,że umieściłem przepis na jej stronie.Ale ja się wcale nie gniewam im więcej wypróbowanych przepisów tym mamy większe pole do popisu no nie?? :wink: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 13 Lipca 2010 Święta racja! Pozdrawiam:nestor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 13 Lipca 2010 Czy do ciasta na chleb zamiast wody można dać serwatki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 13 Lipca 2010 A ja robię chlebusie z częściowego przepisu mojej mamy-zaczyn: 2 łyżki mąki mieszam w szkance lekko ciepłego mleka,wkruszam drożdże,zasypuję łyżeczką cukru-mieszam do rozpuszczenia i odstawiam na 10 minut.Po czym do 0,6kg mąki wsypuję łyżkę kminku,3 łyżki płatków owsianych i 2 łyżki soli- wlewam zaczyn dodaję łyżkę oleju i mieszam energicznie dodając letniej wody . Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 13 Lipca 2010 Einshel,2łyżki soli na 0,6kg. mąki to o wiele chyba za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 13 Lipca 2010 einshel jeśli już podajesz jakiś przepis to zrób to porządnie .Brakuje tu ilości poszczególnych składników np drożdże -ile ? ,zaczyn- ile ? .Brakuje też opisu technologicznego - co z tym dalej . A tak na marginesie to albo pieczemy chleb na zaczynie albo na drożdżach :rolleyes: Ps Nie wspominając już o tej soli o czym nestor spytał Cię powyżej.. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 13 Lipca 2010 A tak na marginesie to albo pieczemy chleb na zaczynie albo na drożdżachChleby zawsze pieczemy na zaczynie sporządzonym z drożdży lub zakwasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 13 Lipca 2010 przemek1978 u mnie akurat zaczynem w odniesieniu do chleba nazywa się to, co się zostawi z poprzedniego przygotowanego ciasta na chleb ( nie używana jest u nas nazwa zakwas chyba ,że w odniesieniu do żurku) ale nie chodzi mi tu w tej chwili o nomenklaturę tylko o sposób podania przepisu przez einshel . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 13 Lipca 2010 ok.ok. SORKI już podaję-poł kostki drożdży wkruszam do 3/4szkl. ciepłego mleka rozmieszanego z 2 łyżkami mąki-zwykłej przennej-daję łyżeczkę cukru i mieszam do rozpuszczenia-odstawiam na 10 minut. Do miski sypię 0,6 kg mąki+łyżka oleju+2 łyżki soli ,płatki owsiane ,kminek itp. wlewam zaczyn do mąki,dolewam letniej wody i bełtam łyżką jak bardzo gęstą śmietanę (ręka boli :grin: )ale twardo wyrabiam ok,10 minut dosypuję mąki ,aż będzie się dało w rękach wyrobić -zagniatam uparcie na stolnicy i formuję chlebki :smile: smaruje białkiem i 180 na 40-45 min Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 14 Lipca 2010 poł kostki drożdży wkruszam do 3/4szkl. ciepłego mleka rozmieszanego z 2 łyżkami mąki-zwykłej przennejA po co tak dużo drożdży?Czy to przepis wypróbowany? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 14 Lipca 2010 einshel, Ja na 60 dkg mąki daję najwyżej 2 dkg drożdży, /jeśli piekę chleb na drożdżach/bo bena i Beiot wprowadzili mnie na drogę pieczenia chleba na zakwasie.Teraz to już prawie rutyna i muszę szukać czegoś nowego :grin:Pozdrawiam i udanych wypieków życzę. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 14 Lipca 2010 I znów zgadzam się z anerką w kwestii drożdży ( choć sama piekę w tej chwili chleb właściwie tylko za zaczynie (zakwasie)) a soli daję na taką ilość 2 łyżeczki i wcale nie jestem "małosolna". Prosimy , einshel, o zdjęcia chleba Twej produkcji. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-117397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 25 Lutego 2011 Chleb polski Składniki: - 200 g aktywnego zakwasu żytniego, - 550 g mąki pszennej chlebowej, - 50 g mąki pszennej razowej, - 1 łyżeczka słodu (dodałam jęczmienny lekko palony), - 1 łyżka soli, - 300 g letniej wody, - można dodać odrobinę (0,25 – 0,5 łyżeczki) suszonych drożdży i ok. 2 łyżek mielonego bądź lekko rozkiśniętego kminku Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść elastyczne ciasto. (Ja używam automatu do chleba: program na ciasto rosnące, tzn.: 5 min zagniatanie- 5 min odpoczynku- 10 min zagniatanie ). Ciasto zostawić do wyrośnięcia, aż znacznie powiększy swoja objętość (moje wyrastało ok. 3 h). Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść nadając mu odpowiedni kształt. Bochenek umieścić w koszyku do wyrastania chleba wyłożonym ścierką i wysypanym obficie mąką (zamiast koszyka można użyć miski). Chleb zostawiłam ponownie do wyrośnięcia na ok. 3 h (część tego czasu bochenek spędził w piekarniku z włączoną żarówką). Piekarnik z kamieniem nagrzałam do temp. 230 stopni (w oryginalnym przepisie temp. 260 stopni, ale według mnie to stanowczo za dużo). Na dnie umieściłam blachę z 1 szk. gorącej wody. Chleb wyrzuciłam na kamień i nacięłam go 3- krotnie(lekko opadł, ale później szybko się podniósł). Piekłam 40 min. W połowie pieczenia temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni. Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 25 Lutego 2011 piękny chlebek :clap: :thumbsup: chyba sprobuje zrobić coś tak pięknego a jaki w smaku? Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 25 Lutego 2011 Bena ! Ty to jednak masz do tego rękę ... :clap: Dobrze, że przypomnieliście o tym temacie :blush: Robiłam wiele razy chlebki i wprowadzałam różne modyfikacje no i doszłam do wniosku ,że ten nam smakuje najbardziej Zaczyn przygotowałam z : łyżki mąki , 20g drożdży , łyżeczki cukru, 0,5szklanki ciepłego mleka. wymieszałam i odstawiłam na 15 min. do wyrośnięcia. 0,5kg mąki (typ 650) pszennej ,łyżeczkę soli ,łyżkę oleju łączę w misce z wyrośniętym zaczynem i wyrabiam mixerem ( końcówki- spiralki) na konsystencję...hmm :rolleyes: gumy do żucia :grin: Przekładam do foremek i wstawiam do ciepłego, wyłączonego piekarnika na 20-30 min. Piekę w 130*C 40min. i dopiekam 10min w 200*C. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 25 Lutego 2011 a jaki w smaku?Smaki są różne, zależy kto co lubi :grin: dla mnie przypomina stary babciny chlebek, albo taki kupowany niegdyś w GS-ie Oczywiści przepisy można a nawet należy modyfikować , słyszałam od starszych kobietek,że przy pieczeniu chleba obowiązuje jedna podstawowa zasada: nie należy się kurczowo trzymać przepisu i dokładać dużo serca a na pewno będzie dobrze No i oczywiście zachęcam do pieczenia zakwasowców, bo smak wtedy jest po prostu nie do opisania (nie ma żadnego porównania z chlebami pieczonymi na drożdżach) [ Dodano: Pią 25 Lut, 2011 18:18 ] Bena ! Ty to jednak masz do tego rękę ... :clap:Wielkie dzięki :blush: Przez cały czas testuję jakieś nowinki na rodzince, ale nie zawsze mam czas je wstukać gdzie trzeba dziś robię kolejne podejście do całkiem nowego pomysłu... jeśli okaże się, że wcześniejszy wypiek i jego super smak nie był dziełem przypadku , to wkrótce się pochwalę.. pozdrawiam [ Dodano: Pią 25 Lut, 2011 18:28 ] nieco wcześniej testowałam chlebek czeski - polecam przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6710&highlight=konkurs Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 25 Lutego 2011 Witamczy jest jakaś różnica wykonania zakwasu z mąki żytniej 720, a maki żytniej 2000Z której lepiej zrobić zakwaspozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 25 Lutego 2011 czy jest jakaś różnica wykonania zakwasu z mąki żytniej 720, a maki żytniej 2000Myślę, że jest dość zasadnicza, tak jak między chlebem żytnim a żytnim razowym; ja osobiście nigdy nie zaczynałam produkcji zakwasu od mąki żytniej 2000, zawsze zaczynam od chlebowej, tj.: 720; za to kiedy już zakwas pracuje i pięknie rośnie, to dożywiam go tym, co mam aktualnie pod ręką: razową żytnią albo pszenną... Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 25 Lutego 2011 Witaj bena! Upiekłem ten chleb czeski, bardzo smaczny - ale szklanka wody to troszeczkę za dużo przynajmniej w moim przypadku. Ciasto po przełożeniu na płytę, podczas pieczenia troszeczkę popłyneło, chlebek stracił na wysokości 1/3. Kiedyś piekarnie PSS wypiekały chleb praski, bardzo podobny w smaku do Twojego czeskiego. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 26 Lutego 2011 ale szklanka wody to troszeczkę za dużoNiestety, ale może się tak zdarzyć wiadomo mąka mące nie równa dlatego ilość płynów należy regulować indywidualnie; lepiej na początku dodać trochę mniej a potem dolewać np po łyżce i obserwować jaka ilość wystarczy pozdrawiam i smakowitych wypieków życzę Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 26 Lutego 2011 Jak widzę domowe pieczywo cieszy się coraz większym zainteresowaniem, więc dokładam kolejny przetestowany przez mnie przepis Prosty jasny chleb na zakwasie Przepis znaleziony w sieci, niestety nie pamiętam, na jakim blogu :blush: Chlebek bardzo smaczny i niezbyt pracochłonny. Wypiek chleba należy rozłożyć na 2 dni. W dniu poprzedzającym pieczenie należy odmłodzić zaczyn, tj.: wystawić z lodówki i dokarmić Bierzemy: - 2 łyżki zakwasu żytniego, - ok. 5 łyżek mąki pszennej chlebowej, - ok. 0,5 szklanki wody Wszystkie składniki należy wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 12-16godzin. Temperatura, w której pracuje zaczyn nie musi być zbyt wysoka, wystarczy ok. 21. st. C . Następnego dnia, do przygotowanego zaczynu dodajemy: - 400g maki pszennej chlebowej, - 50g maki żytniej chlebowej, - ok. 1 szklanki wody (ja dałam wodę po ugotowaniu ziemniaków), - 1 łyżeczkę soli, - dodatkowo wsypałam 2 łyżeczki słodu pszenicznego lekko palonego (nie było go w oryginalnym przepisie, ale ja uwielbiam chleby z dodatkiem słodu) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Wyrabiać mikserem tak długo, jak się da a później ręcznie. Konsystencję ciasta należy regulować, zależnie od potrzeb, wodą lub mąką. Ciasto powinno być niezbyt ściśle. Przykryć folią i odstawić na ok. 30 min. 2. Cisto wyrzucić na stolnicę szybko przegnieść i włożyć do naoliwionej miski. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po godzinie czynność powtórzyć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. 3. Z wyrobionego ciasta należy uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia. (Mój chleb wyrastał w sitku wyłożonym ściereczką i wysypanym mąką). Czas wyrastania jest indywidualny i zależny od wielu czynników. Generalnie chleb powinien podwoić objętość ( w moim przypadku trwało to ok. 3 h). 4. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C. Piec najlepiej na kamieniu. 5. Przy wkładaniu chleba do piekarnika, bochenek należy naciąć na głębokość ok. 1 cm. Dobrze jest wrzucić na dno piekarnika ok. 1 szk. lodu lub wstawić naczynie żaroodporne z 1 szk. wody. 6. Czas pieczenia ok. 40 - 45 minut. A oto efekt końcowy: Jak widać na fotkach chlebek znów popękany,co wcale mi nie przeszkadza, a do pęknięć zdążyłam się już przyzwyczaić Smakowity jest :thumbsup: a to chyba najważniejsze? Polecam i życzę smacznego! Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/4/#findComment-148909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.