EL GREGOR Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 1 Listopada 2011 :grin: spróbuj zrobić SWÓJ kindziuk w tej osłonce 100.Tylko pokrój mięso na większe kawałki 5-5cm,słoninę około cm.Przypraw tak jak się przyprawia kindziuka i odstaw mięso na 10dni w chłodnym miejscu,resztę będziemy robili na bieżąco :grin: z wędzeniem też damy radę :grin: [ Dodano: Wto 01 Lis, 2011 17:12 ]:grin: dzisiaj zrobiłem kociołek na gazie :grin: :thumbsup: http://images38.fotosik.pl/1174/ed5f5573f3484b3cmed.jpg http://images40.fotosik.pl/1176/3ae0ae25e6694bd4med.jpg http://images38.fotosik.pl/1174/291b5aa010b0a571med.jpg http://images47.fotosik.pl/1184/43a003b90c29c3a2med.jpg http://images49.fotosik.pl/1158/5e875038f23d10c7med.jpg http://images38.fotosik.pl/1174/d4c1e9056948feccmed.jpg http://images50.fotosik.pl/1194/11b95c7d284bbf41med.jpg Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 2 Listopada 2011 będziemy robili na bieżąco Dzięki :grin: Ja mam pokrojone i od poniedziałku pekluje się w misce. Panie Grzegorzu,czy można przyprawić to mięso i upchać do osłonki(jako kindziuk) czy czekać na nową "dostawę" szynki? Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 2 Listopada 2011 :grin: nie ma co czekać tylko robić,tylko przed wyrobieniem jeszcze można dodać;czosnku,rozmarynu,gorczycy,jałowca,kolendry,pieprz ziarnisty,jeden dobry gul alkoholu :grin: jałowiec,pieprz i kolendrę trzeba rozbić w możdzierzu tylko nie za drobno,utłuczony jałowiec rozcieramy w dłoniach nad mięsem,resztę przypraw rozsypujemy po mięsie i wyrabiamy :grin: to tylko tak informacyjnie,może już te przyprawy dałeś :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 2 Listopada 2011 nie ma co czekać tylko robić, tak i zrobiłem :grin: Pieprz i kolendrę grubo rozbiłem,kolendry dodałem trochę,czosnek posiekałem,gorczyce też dodałem ale jałowca nie dawałem do mięsa,chcę dodawać w czasie wędzenia(trochę nie przepadam za jałowcem)alkohol dodany i wyrabiałem :grin: deseczki mam jakie mam(myślę że jakość desek nie wpływa na smak wyrobów) z czasem będą ładniejsze :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 2 Listopada 2011 :grin: tylko te mięso miało się peklować 10 dni :grin: ale jak zrobione to zrobione :grin: może to będzie nowa szkoła :grin: peklowanie w osłonce :grin: to teraz trzeba trzymać w chłodnym miejscu z 5-8 dni i potem wędzenie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 2 Listopada 2011 tylko te mięso miało się peklować 10 dni Trochę za szybko zrobiłem :grin: trzymam w lodówce,po 5-8 dniach będę patrzył na pogodę i wędził. Kindziuk wędzimy zimnym dymem? Jeżeli tak,to dym uzyskam,teraz nie problem,warunki pogodowe dobre jak na razie :grin: Ale kilka dni z rzędu ni jestem w stanie tego robić :sad: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 2 Listopada 2011 :grin: zrobisz wędzenie raz i będzie ok,to właśnie będzie TWÓJ kindziuk i będziesz tak robił jak TY chcesz :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 2 Listopada 2011 zrobisz wędzenie raz i będzie ok Ok. Dzięki za podpowiedz :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 4 Listopada 2011 :grin: robię próby z posypką na sery,szukam ciekawego smaku :thumbsup: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 4 Listopada 2011 Grzesiu, widzę, że klapnął Ci serek.Spróbuj następnym razem lepiej schłodzić Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 4 Listopada 2011 widzę, że klapnął Ci serekA ja myślę że on celowo plaskaty. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 4 Listopada 2011 :grin: celowo zrobiłem plaskaty,po wyjęciu z formy,przekładałem go kilka razy o 180* :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 5 Listopada 2011 :grin: celowo zrobiłem plaskaty :grin: OK, mi czasami przechylały sie w wędzarni na ruszcie i nie wyglądało to za ładnie. Dlatego trzeba było wnosić poprawki Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 8 Listopada 2011 grzegorz565, Witam :grin: mój kindziuk dwa dni leżał w misce i już siedem dni jest w osłonce czy mogę go jutro,a może jeszcze dzisiaj zacząć wędzić? I czy po wędzeniu kindziuk dajemy z powrotem w deseczki? Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 8 Listopada 2011 :grin: możesz wędzić,2-3 godz.ciepłym dymem,kolor słomkowy wystarczy(ciemna słomka) :grin: w deski już nie dajemy :grin: [ Dodano: Wto 08 Lis, 2011 17:22 ]:grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 8 Listopada 2011 Ok. Dzięki,już się robi :grin: a wczoraj kupiłem karczek :grin: posolony,przyprawiony i schowany w lodówce :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 8 Listopada 2011 :grin: powoli zaczynam robić wędliny na święta(ścinkowa) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 8 Listopada 2011 Grzesiu , , zapowiada się :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 8 Listopada 2011 powoli zaczynam robić wędliny na święta nie ma co się śpieszyć :grin: lepiej po woli i dobrze niż szybko i źle :grin: P.S. ale tej ścinkowej to troszkę będzie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 8 Listopada 2011 :grin: na kiełbasy jest 8 kg ostatnie 5 zdjęć,tylko 4 kg pójdzie na ścinkową,drugie 4kg na nową kiełbasę nazwę ją rokersowa :grin: na razie przepis w głowie :grin: miałem 10kg ścinek z szynki :sad: 2 kg odpadów :grin: pies się cieszy :grin:reszta mięsa tradycyjnie :grin:część na sucho a mniejsza część na mokro :grin: kiełbasy robię w poniedziałek,wtorek wędzenie :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-184008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 8 Listopada 2011 a ja dopiero co z ogródka,mam mojego kindziuka już po 3 godzinach wędzenia :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-184010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 8 Listopada 2011 :grin: niech sobie tak wisi do świąt w chłodnym miejscu jak wytrzyma :grin: :thumbsup: :clap: [ Dodano: Wto 08 Lis, 2011 21:07 ]:grin: teraz możesz go nazwać jak chcesz,bo to jest twój własny wyrób :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-184012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 8 Listopada 2011 Dzięki,będzie wisieć :grin: a jak nie to leżeć w lodówce :grin: ale do świąt coś powinno zostać :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-184014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 8 Listopada 2011 :grin: teraz to jest TWÓJ wyrób,czy będzie wisiał czy leżał to od CIEBIE zależy :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-184016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 9 Listopada 2011 :grin: kiełbasa na pierwszych dwóch zdjęciach robiona była rok temu,leżała w zamrażarce :grin: karkówka i kiełbasa była wędzona 28pażdziernika :grin: szynka około 1,5 miesiąca :grin: jak ktoś chce mieć podobne wędliny na święta to już trzeba o tym powoli myśleć :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-184113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.