Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: spróbuj zrobić SWÓJ kindziuk w tej osłonce 100.Tylko pokrój mięso na większe kawałki 5-5cm,słoninę około cm.Przypraw tak jak się przyprawia kindziuka i odstaw mięso na 10dni w chłodnym miejscu,resztę będziemy robili na bieżąco :grin: z wędzeniem też damy radę :grin:

 

[ Dodano: Wto 01 Lis, 2011 17:12 ]

:grin: dzisiaj zrobiłem kociołek na gazie :grin: :thumbsup: http://images38.fotosik.pl/1174/ed5f5573f3484b3cmed.jpg http://images40.fotosik.pl/1176/3ae0ae25e6694bd4med.jpg http://images38.fotosik.pl/1174/291b5aa010b0a571med.jpg http://images47.fotosik.pl/1184/43a003b90c29c3a2med.jpg http://images49.fotosik.pl/1158/5e875038f23d10c7med.jpg http://images38.fotosik.pl/1174/d4c1e9056948feccmed.jpg http://images50.fotosik.pl/1194/11b95c7d284bbf41med.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182705
Udostępnij na innych stronach

będziemy robili na bieżąco

Dzięki :grin: Ja mam pokrojone i od poniedziałku pekluje się w misce. Panie Grzegorzu,czy można przyprawić to mięso i upchać do osłonki(jako kindziuk) czy czekać na nową "dostawę" szynki?
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182799
Udostępnij na innych stronach

:grin: nie ma co czekać tylko robić,tylko przed wyrobieniem jeszcze można dodać;czosnku,rozmarynu,gorczycy,jałowca,kolendry,pieprz ziarnisty,jeden dobry gul alkoholu :grin: jałowiec,pieprz i kolendrę trzeba rozbić w możdzierzu tylko nie za drobno,utłuczony jałowiec rozcieramy w dłoniach nad mięsem,resztę przypraw rozsypujemy po mięsie i wyrabiamy :grin: to tylko tak informacyjnie,może już te przyprawy dałeś :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182807
Udostępnij na innych stronach

nie ma co czekać tylko robić,

tak i zrobiłem :grin: Pieprz i kolendrę grubo rozbiłem,kolendry dodałem trochę,czosnek posiekałem,gorczyce też dodałem ale jałowca nie dawałem do mięsa,chcę dodawać w czasie wędzenia(trochę nie przepadam za jałowcem)alkohol dodany i wyrabiałem :grin: deseczki mam jakie mam(myślę że jakość desek nie wpływa na smak wyrobów) z czasem będą ładniejsze :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182810
Udostępnij na innych stronach

:grin: tylko te mięso miało się peklować 10 dni :grin: ale jak zrobione to zrobione :grin: może to będzie nowa szkoła :grin: peklowanie w osłonce :grin: to teraz trzeba trzymać w chłodnym miejscu z 5-8 dni i potem wędzenie. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182812
Udostępnij na innych stronach

tylko te mięso miało się peklować 10 dni

Trochę za szybko zrobiłem :grin: trzymam w lodówce,po 5-8 dniach będę patrzył na pogodę i wędził. Kindziuk wędzimy zimnym dymem? Jeżeli tak,to dym uzyskam,teraz nie problem,warunki pogodowe dobre jak na razie :grin: Ale kilka dni z rzędu ni jestem w stanie tego robić :sad:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182814
Udostępnij na innych stronach

:grin: zrobisz wędzenie raz i będzie ok,to właśnie będzie TWÓJ kindziuk i będziesz tak robił jak TY chcesz :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-182816
Udostępnij na innych stronach

:grin: celowo zrobiłem plaskaty,po wyjęciu z formy,przekładałem go kilka razy o 180* :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183233
Udostępnij na innych stronach

:grin: celowo zrobiłem plaskaty :grin:

OK, mi czasami przechylały sie w wędzarni na ruszcie i nie wyglądało to za ładnie.

Dlatego trzeba było wnosić poprawki :cool:

 

Pozdrówka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183370
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, Witam :grin: mój kindziuk dwa dni leżał w misce i już siedem dni jest w osłonce czy mogę go jutro,a może jeszcze dzisiaj zacząć wędzić? I czy po wędzeniu kindziuk dajemy z powrotem w deseczki? Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183947
Udostępnij na innych stronach

:grin: możesz wędzić,2-3 godz.ciepłym dymem,kolor słomkowy wystarczy(ciemna słomka) :grin: w deski już nie dajemy :grin:

 

[ Dodano: Wto 08 Lis, 2011 17:22 ]

:grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183961
Udostępnij na innych stronach

Ok. Dzięki,już się robi :grin: a wczoraj kupiłem karczek :grin: posolony,przyprawiony i schowany w lodówce :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183963
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu ,

,

zapowiada się :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183992
Udostępnij na innych stronach

powoli zaczynam robić wędliny na święta

nie ma co się śpieszyć :grin: lepiej po woli i dobrze niż szybko i źle :grin: P.S. ale tej ścinkowej to troszkę będzie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-183994
Udostępnij na innych stronach

:grin: na kiełbasy jest 8 kg ostatnie 5 zdjęć,tylko 4 kg pójdzie na ścinkową,drugie 4kg na nową kiełbasę nazwę ją rokersowa :grin: na razie przepis w głowie :grin: miałem 10kg ścinek z szynki :sad: 2 kg odpadów :grin: pies się cieszy :grin:reszta mięsa tradycyjnie :grin:część na sucho a mniejsza część na mokro :grin: kiełbasy robię w poniedziałek,wtorek wędzenie :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-184008
Udostępnij na innych stronach

:grin: niech sobie tak wisi do świąt w chłodnym miejscu jak wytrzyma :grin: :thumbsup: :clap:

 

[ Dodano: Wto 08 Lis, 2011 21:07 ]

:grin: teraz możesz go nazwać jak chcesz,bo to jest twój własny wyrób :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-184012
Udostępnij na innych stronach

:grin: teraz to jest TWÓJ wyrób,czy będzie wisiał czy leżał to od CIEBIE zależy :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-184016
Udostępnij na innych stronach

:grin: kiełbasa na pierwszych dwóch zdjęciach robiona była rok temu,leżała w zamrażarce :grin: karkówka i kiełbasa była wędzona 28pażdziernika :grin: szynka około 1,5 miesiąca :grin: jak ktoś chce mieć podobne wędliny na święta to już trzeba o tym powoli myśleć :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/18/#findComment-184113
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.