Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A po czym tak sądzisz bo jak po kolorze sera to............... :wink:

Bez prawdziwego mleczka takie rzeczy nie wychodzą :-P

 

A co do zupki jaką Grzesio przedstawił wyżej, miałem okazję degustować i naprawdę dobra :thumbsup: , początkowo przyznam, że miałem obawy co do serwatki, pierwsza łyżka z zamkniętymi oczami :-P

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213159
Udostępnij na innych stronach

miałem obawy co do serwatki,

 

Ale lufa w zupie czy ogólnie :question:

 

Przyznam się że ja tylko spijam I raz dodałem do ciasta na pizze :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213160
Udostępnij na innych stronach

Bez prawdziwego mleczka takie rzeczy nie wychodzą

To jesteś niestety w błędzie.Kolor można uzyskać w inny sposób. :wink: a serek oczywiście nie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213162
Udostępnij na innych stronach

:grin: W wielki piątek zrobiłem zupę z samej serwatki i tylko zagęściłem mąką orkiszowa.W smaku bdb :thumbsup: kto robi sery warto spróbować :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213178
Udostępnij na innych stronach

Może macie ciekawe propozycje z zastosowaniem serwatki.

Ja dodaję zamiast wody do:

1. produkcji chleba

2. ciasta na naleśniki

3. ciasta na pizzę

4. zup

5. sosów

Mleko po wyjęciu skrzepu zakwaszam kwasem mlekowym, a nie kwaskiem cytrynowym.

 

Grzesiek

do produkcji serów używasz specjalnych podpuszczek?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213181
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj zrobiłem sos (podpowiedź Piotra) z samej serwatki,oczywiście odpowiednio przyprawiłem,sól,(pieprz,kmin rzymski,ziele,koper włoski,kolendrę roztłukłem w moździerzu)warzywa;por,cebula,imbir,seler,pół kostki rosołowej..Do gotującego się sosu włożyłem kotlety z piersi kurczaka.Wyszło bardzo smaczne danie. :thumbsup: :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213474
Udostępnij na innych stronach

:grin:i o to chodzi o to chodzi Grześko :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213502
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz powiedz mi czy ta serwatka ,która używasz to jest ta przed zrobieniem ricotty czy też ta po wyprodukowaniu tego serka.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213545
Udostępnij na innych stronach

:grin: to jest ta już po,, wyprodukowaniu,, ricotty :grin: zaraz jadę po mleko i dzisiaj zrobię serki ,,oscypki,, i Paneer.Dzisiaj na śniadanie ser Caciotta. :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213600
Udostępnij na innych stronach

:grin: zapraszam na zlot w maju do Gąsiorowa,tam będzie Daniel (Shadow) mistrz serowarstwa.To właśnie rok temu na zlocie Daniel mnie wszystkiego nauczył. :grin: Na pewno na zlocie miedzy innymi sery będziemy robili. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213715
Udostępnij na innych stronach

:grin: sery dojrzewają :grin: zaczynają z lekka pleśnieć,pachną tak jak prawdziwe sery w dojrzewalni (znam ten zapach bo dawno ,dawno temu pracowałem w Trans-mleczu i woziłem sery do portu w Gdyni). Sery obmyłem wodą z solą,wytarłem do sucha i dalej będą dojrzewały jak pleśń się będzie dalej rozwijała to powtórzę obmywanie.Mięso też się pekluje,jutro kiełbasy i wiązanie,czwartek wędzenie. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213787
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap:

Na pewno mi znów czas do drogi zbierać się? :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213790
Udostępnij na innych stronach

Daniel (Shadow) mistrz serowarstwa

No toś mi pojechał :blush: :blush: :blush:

Jaki tam ze mnie mistrz? :rolleyes:

Trochę wiedzy ze szkoły zostało, ale zaraz tam mistrz... :grin: :shock:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213795
Udostępnij na innych stronach

Grzesko :shock: :clap: :clap: :clap: :grin: Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213796
Udostępnij na innych stronach

:grin: Daniel :grin: nie znam tu na forum osoby,która posiada więcej wiedzy na temat serów.Dla mnie jesteś mistrzem :grin: Jadłem Twoje sery i tak mogę Cię określać :grin: :thumbsup: :clap:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213803
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Oj tam , oj tam - mistrze jesteta obaj cwaj :wink:

A ja gratuluję Ci , że taką fajnego Lufę sobie strzeliłeś . Przerwij wędzenie - bierz się za seks - mistrzu .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213805
Udostępnij na innych stronach

wujtom, miałem ten przywilej kosztować serków EAnny i Andrzeja też .Nic dodać nic ująć !!!!!!!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213820
Udostępnij na innych stronach

:grin: pora zjeść kiełbasy Świąteczne,szkoda miejsca w zamrażarce,zostało jeszcze parę sztuk będą na pierwszego grilla w tym roku:grin: jutro trzeba robić nowe :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213831
Udostępnij na innych stronach

Masz wyczucie czasu z podawaniem takich potraw chętnie też bym zjadł ale zaraz zbieram się na nockę do pracy. :thumbsup:

 

Pozdro dla wszystkich.

mundek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213832
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, z tymi serami to wymiatasz naprawdę... a to nie jest takie proste, widze po moich próbach nędznych i niezbyt jadalnych... chyba łatwiej juz kiełbase zrobić...
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213846
Udostępnij na innych stronach

:grin: sery to jest tak jak wędliny dojrzewające do osiągnięcia sukcesu trzeba DUŻO doświadczenia.Z serami na razie raczkuję,cały czas szukam własnego smaku i eksperymentuję bo chcę mieć własny ser.Uważam,że jestem na dobrej drodze.Odnośnikiem mojej pracy będzie ocena smaku na zlocie W-M.To jeszcze będzie świeży ser ale już będzie można na jego temat podyskutować.Już wyjąłem mięso z lodówki i zaczynam robić kiełbasy,jelita się moczą.Jutro wędzenie a w piątek po mleko i dalej udoskonalanie prac nad serem.A niektórzy mówią,że w domu na emeryturze nie ma co robić. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213874
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.