gatita Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1376 Opublikowano 16 Października 2012 Gregor, chciałam zameldować, że nasze mięsa uwędzone. Wprawdzie odbyło to się w końcu bez naszego udziału, ale cóż...Wędliny smaczne, jak dla nas trochę za słone, część wilgotna, część sucha, ale i tak zdecydowanie smaczniejsze niż te sklepowa :smile: Niestety kolega wszystko sparzył, więc nie wiem jak z mrożeniem, bo wyczytałam, że najlepiej jednak mrozić przed parzeniem...I drugie pytanie co z dojrzewaniem takich wędlin ? Czy można spróbować ? Czy do dojrzewania nadają się tylko te nieparzone ?Jedno jest pewne, następnym razem wędzimy sami, mam nadzieję, że mąż jednak dojrzeje do budowy wędzarni.I jeszcze jedno: jak najlepiej przechowywać te wędliny ?Mam nadzieję, że nie zamęczam :grin: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1377 Opublikowano 16 Października 2012 :grin: gatita :grin: Do dojrzewania nie parzone. Do przechowania to najlepiej zamrozić :grin: Jak będziesz miała wędzarnie to krok po kroku CIĘ nauczymy wszystkiego :grin: Nie zamęczasz :grin: A koledze podziękuj za współpracę :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1378 Opublikowano 16 Października 2012 Te placki z dyni bardzo wyglądają smakowicie.Trzeba coś zmodyfikować ten specjał,może dodać kaszę manną lub bułkę tartą, oraz jeszcze twaróg.Zupa z dyni, którą gotuje żona ,jest dla mnie przysmakiem,zjadam 3 talerze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1379 Opublikowano 16 Października 2012 :grin: nestor zamiast twarogu lepiej dodaj ser typu feta :thumbsup: Dzisiaj po południu robiłem kiełbasy (wędzenie jutro) :grin: i nabrałem smaka na kiełbasę parzoną :grin: Pierwsze trzy zdjęcia po wyjęciu z wody :thumbsup: następne trzy po godzinie :thumbsup: Można śmiało wędzić w smaku OK :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1380 Opublikowano 17 Października 2012 Ale piękna kiełbaska :shock: :thumbsup: Dziękuję za odpowiedź :smile: Koledze już podziękowałam :???: Wędziliśmy tam 2 razy, pierwszy i ostatni :grin: Część wędlin powiesiłam w piwnicy i zastanawiam się czy lepiej nie przełożyć do lodówki ? W jakiej temperaturze będą w tej piwnicy bezpieczne ? Kurcze, muszę tam kupić termometr..., bo nawet nie wiem ile tam jest teraz stopni :blush: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1381 Opublikowano 17 Października 2012 Gatita ! czytam Twoje posty , przezywasz ten fakt , w sposob jaki El GREGOR komentuje wedzenie - jeszcze sie trzesies , a to przeciez poczatek i gra wstepna , odpowiedz EL GREGOR napisal , wyroby parzone zamrozic , wiec przechowywanie wedzonek , dojrzewanie po nastepnym wedzeniu , po zaplanowaniu wyrobów jakie bedziesz chciala zrobic , czyli teraz trzeba budowac wedzarnie lub przynajmniej kupic gotowa. Trzymam kciuki , przekonaj meza lub mu kup borniaka na najblizsza okazje ( rocznica slubu , urodziny , imieniny lub bez okazji w ramach okazywania uczuc ) moja zona tez byla entuzjastka ,ale przy myciu i sprzatani po przygotowywaniu wyrobów entuzjazm opadl ustapil miejsca racjonalizmowi.Pozwodzenia :clap: :grin: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1382 Opublikowano 17 Października 2012 :grin: Dzisiejsze wędzenie :grin: super pogoda :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1383 Opublikowano 17 Października 2012 Czy mogę dostac przepis? Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1384 Opublikowano 17 Października 2012 Ech Grzesiu... jak zwykle dajesz czadu... a ja dziś zapeklowałem Twoją solą ścinki na ścinkową, za tydzień.... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1385 Opublikowano 17 Października 2012 :grin: jacinto gdzie trzymasz i czy przykryłeś ścinki słoniną :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1386 Opublikowano 17 Października 2012 OO kolega coś świeżo uwedził fajne barwy wędlin jakie drzewo użyłeś kolorek znakomity Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1387 Opublikowano 17 Października 2012 :grin: od kilku lat tylko sezonowany dąb :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1388 Opublikowano 17 Października 2012 ja też tylko dąb wole ale znajomi co robią od wielkiego dzwona śmieją sie z tego. Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1389 Opublikowano 17 Października 2012 Trzymam w pojemniku w lodowce i nie przykryłem słoniną ale jutro moge przykryc.. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1390 Opublikowano 17 Października 2012 Ja podziwiam tematy zrobić kiełbase z szynki ale czasami cuda sie robi po niższych kosztach i to dużo (ja za dużo prywatek chyba robie i musze ze swiniaka wszystko przerobic a nie z szynki kiełbase ) Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1391 Opublikowano 17 Października 2012 Ja dziś kupiłem rąbankę po 10 zł, większość jest szynka, trochę "okolic", nie będzie tak piękna jak EL GREGORA, ale prawie...Ale przyznaję,,że jestem małym detalistą - parę kilo .... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1392 Opublikowano 17 Października 2012 :grin: koniecznie przykryj i posyp przyprawą peklującą z obu stron (słoninę pokrój na paski 5mm). Piotrek niech się śmieją :grin: a TY rób swoje :grin: Olchą wędziłem kilkadziesiąt lat teraz uważam,że dąb jest lepszy (to jest tylko moja ocena). :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1393 Opublikowano 17 Października 2012 :grin: koniecznie przykryj i posyp przyprawą peklującą z obu stron (słoninę pokrój na paski 5mm). Może to głupie pytanie ale dlaczego trzeba przykryć. Rozumiem, że słonina bez skóry? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1394 Opublikowano 17 Października 2012 ja im mówię ze szlachetna szynka to i szlachetne drewno (ładny kolorek jest po dębie ) ps.mogę przepis na ta szynke Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1395 Opublikowano 17 Października 2012 utlenia się z wierzchu i robi sie szare. Jak przykryjesz słoniną jest różowiutkie Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1396 Opublikowano 17 Października 2012 Jaki materiał taki towar to proste ja chyba do innej szkoły chodziłem robie dobre i troche tansze produkty Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1397 Opublikowano 17 Października 2012 Piotrek to żaden przepis tylko peklowanie z tabeli Dziadka na 7 dni wartość peklosoli tą mniejsza,woda z kranu do tego czosnek pokrojony w cienkie plastry(widać białą plamę na szynce),ziele i pieprz rozbite w moździerzu,połamany liść laurowy.Teraz trzymam w lodówce 7 dni,wędzę do koloru i parzę 68-72*C w środku tego przestrzegam. Tak proste jak sznurek w kieszeni :grin: żartuję :grin: Zawsze się udaje (100% satysfakcji) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1398 Opublikowano 17 Października 2012 ok kumam [ Dodano: Sro 17 Paź, 2012 22:01 ]i pozdrawiam Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1399 Opublikowano 18 Października 2012 :grin: szynka po nocy nabrała ładnego koloru :grin: degustacja była na śniadanie,bułka posmarowana ricottą :thumbsup: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-244069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1400 Opublikowano 18 Października 2012 :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-244183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.