Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gregor, chciałam zameldować, że nasze mięsa uwędzone. Wprawdzie odbyło to się w końcu bez naszego udziału, ale cóż...

Wędliny smaczne, jak dla nas trochę za słone, część wilgotna, część sucha, ale i tak zdecydowanie smaczniejsze niż te sklepowa :smile:

Niestety kolega wszystko sparzył, więc nie wiem jak z mrożeniem, bo wyczytałam, że najlepiej jednak mrozić przed parzeniem...

I drugie pytanie co z dojrzewaniem takich wędlin ? Czy można spróbować ? Czy do dojrzewania nadają się tylko te nieparzone ?

Jedno jest pewne, następnym razem wędzimy sami, mam nadzieję, że mąż jednak dojrzeje do budowy wędzarni.

I jeszcze jedno: jak najlepiej przechowywać te wędliny ?

Mam nadzieję, że nie zamęczam :grin:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243541
Udostępnij na innych stronach

:grin: gatita :grin:

 

Do dojrzewania nie parzone.

 

Do przechowania to najlepiej zamrozić :grin:

 

Jak będziesz miała wędzarnie to krok po kroku CIĘ nauczymy wszystkiego :grin:

 

Nie zamęczasz :grin:

 

A koledze podziękuj za współpracę :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243606
Udostępnij na innych stronach

Te placki z dyni bardzo wyglądają smakowicie.Trzeba coś zmodyfikować ten specjał,może dodać kaszę manną lub bułkę tartą, oraz jeszcze twaróg.Zupa z dyni, którą gotuje żona ,jest dla mnie przysmakiem,zjadam 3 talerze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243617
Udostępnij na innych stronach

:grin: nestor zamiast twarogu lepiej dodaj ser typu feta :thumbsup:

 

Dzisiaj po południu robiłem kiełbasy (wędzenie jutro) :grin: i nabrałem smaka na kiełbasę parzoną :grin:

 

Pierwsze trzy zdjęcia po wyjęciu z wody :thumbsup: następne trzy po godzinie :thumbsup:

 

Można śmiało wędzić w smaku OK :grin:

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243622
Udostępnij na innych stronach

Ale piękna kiełbaska :shock: :thumbsup:

Dziękuję za odpowiedź :smile:

Koledze już podziękowałam :???: Wędziliśmy tam 2 razy, pierwszy i ostatni :grin:

Część wędlin powiesiłam w piwnicy i zastanawiam się czy lepiej nie przełożyć do lodówki ? W jakiej temperaturze będą w tej piwnicy bezpieczne ? Kurcze, muszę tam kupić termometr..., bo nawet nie wiem ile tam jest teraz stopni :blush:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243728
Udostępnij na innych stronach

Gatita ! czytam Twoje posty , przezywasz ten fakt , w sposob jaki El GREGOR komentuje wedzenie - jeszcze sie trzesies , a to przeciez poczatek i gra wstepna , odpowiedz EL GREGOR napisal , wyroby parzone zamrozic , wiec przechowywanie wedzonek , dojrzewanie po nastepnym wedzeniu , po zaplanowaniu wyrobów jakie bedziesz chciala zrobic , czyli teraz trzeba budowac wedzarnie lub przynajmniej kupic gotowa. Trzymam kciuki , przekonaj meza lub mu kup borniaka na najblizsza okazje ( rocznica slubu , urodziny , imieniny lub bez okazji w ramach okazywania uczuc ) moja zona tez byla entuzjastka ,ale przy myciu i sprzatani po przygotowywaniu wyrobów entuzjazm opadl ustapil miejsca racjonalizmowi.Pozwodzenia :clap: :grin:
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243812
Udostępnij na innych stronach

Ech Grzesiu... jak zwykle dajesz czadu... a ja dziś zapeklowałem Twoją solą ścinki na ścinkową, za tydzień.... :)
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243865
Udostępnij na innych stronach

OO kolega coś świeżo uwedził fajne barwy wędlin jakie drzewo użyłeś kolorek znakomity
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243873
Udostępnij na innych stronach

ja też tylko dąb wole ale znajomi co robią od wielkiego dzwona śmieją sie z tego.
Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243876
Udostępnij na innych stronach

Trzymam w pojemniku w lodowce i nie przykryłem słoniną :( ale jutro moge przykryc..
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243877
Udostępnij na innych stronach

Ja podziwiam tematy zrobić kiełbase z szynki ale czasami cuda sie robi po niższych kosztach i to dużo (ja za dużo prywatek chyba robie i musze ze swiniaka wszystko przerobic a nie z szynki kiełbase )
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243880
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś kupiłem rąbankę po 10 zł, większość jest szynka, trochę "okolic", nie będzie tak piękna jak EL GREGORA, ale prawie...

Ale przyznaję,,że jestem małym detalistą - parę kilo ....

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243881
Udostępnij na innych stronach

:grin: koniecznie przykryj i posyp przyprawą peklującą z obu stron (słoninę pokrój na paski 5mm).

 

Piotrek niech się śmieją :grin: a TY rób swoje :grin:

 

Olchą wędziłem kilkadziesiąt lat teraz uważam,że dąb jest lepszy (to jest tylko moja ocena). :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243882
Udostępnij na innych stronach

:grin: koniecznie przykryj i posyp przyprawą peklującą z obu stron (słoninę pokrój na paski 5mm).

 

Może to głupie pytanie ale dlaczego trzeba przykryć. Rozumiem, że słonina bez skóry?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243885
Udostępnij na innych stronach

ja im mówię ze szlachetna szynka to i szlachetne drewno (ładny kolorek jest po dębie )

 

ps.

mogę przepis na ta szynke

Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243886
Udostępnij na innych stronach

utlenia się z wierzchu i robi sie szare. Jak przykryjesz słoniną jest różowiutkie :)
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243888
Udostępnij na innych stronach

Jaki materiał taki towar to proste ja chyba do innej szkoły chodziłem robie dobre i troche tansze produkty
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243889
Udostępnij na innych stronach

Piotrek to żaden przepis tylko peklowanie z tabeli Dziadka na 7 dni wartość peklosoli tą mniejsza,woda z kranu do tego czosnek pokrojony w cienkie plastry(widać białą plamę na szynce),ziele i pieprz rozbite w moździerzu,połamany liść laurowy.Teraz trzymam w lodówce 7 dni,wędzę do koloru i parzę 68-72*C w środku tego przestrzegam.

 

Tak proste jak sznurek w kieszeni :grin: żartuję :grin:

 

Zawsze się udaje (100% satysfakcji) :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243890
Udostępnij na innych stronach

ok kumam

 

[ Dodano: Sro 17 Paź, 2012 22:01 ]

i pozdrawiam

Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-243891
Udostępnij na innych stronach

:grin: szynka po nocy nabrała ładnego koloru :grin: degustacja była na śniadanie,bułka posmarowana ricottą :thumbsup: :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/56/#findComment-244069
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.