Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

EL GREGOR, Grzesiu wspaniale wygląda i zapewne smakuje wybornie ,następnym razem dodaj kilka fasolek szparagowych :grin: dodam od siebie :grin: przykryłbym tą brukselkę sosem beszamelowym :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-245721
Udostępnij na innych stronach

:grin: Pawełku następnym razem będzie z sosem beszamelowym :grin:

 

Na jutro szykuję naleśniki z burakiem liściowym,masłem,czosnkiem, i ricotta (powinno być z serkiem mascarpone ) ale mam tyle ricotty i spróbuje z nią.

 

Naleśniki usmażone i liście ugotowane-odsączone. :grin: jak będzie mało to dodam szpinaku.

 

Może jeszcze coś dodam (boczek usmażony na chrupko) :grin: :thumbsup:

 

Ma ktoś jakiś pomysł z naleśnikami liściowymi (czas do jutra 13h).

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-245777
Udostępnij na innych stronach

El Gregor, mozesz na patelni zeszklic troche cebuli,jesli jest juz gotowa daj czosnek i na to wlasnie daj pbgotowane liscie buraczane( lub z dodatkiem szpinaku) wtedy dobrze odejdzie wilgoc z nich. Taka mieszanke dodaj do ricotty i wiadomoprzyprawy. Dodaj tez odrobine chili, albo pokruszonej suchej papryki slodkiej. Daje to specyficzny smak( tylko nie takiej sproszkowanej).

Pozawinieciu w nalesniki tej mieszanki mozesz tezto zapiec w piekarniku, jednka nie dawaj duzo zoltego sera, jesli juz dajesz to pomieszaj ja najpierw z bulka tarta, wtedy utworzy sie chrupiaca skorka. Lub eventualnie potraktuj te nalesniki jak krokiety i zawiniete zamocz w resztce ciasta nalesnikowego i nastepnie w bulce tartej, noi na patelnie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-245783
Udostępnij na innych stronach

:grin: ANNAM napisała przepis i tak wykonałem do momentu dodania papryki(danie wyszło lekko ostre). :grin: :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-245929
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ladnie wyglada,a wiemze u was nie jest popularne towarzywo. Co do papryki ostrej lub chili to trzeba lubiec( umnie juz poja piecioletnia gwiazda zajada sie daniami z chili) jednak odrobina dodana tutaj na pewno tez podnosci smak.

EL GREGOR, zawsze jestem zachwycona twoimi pomyslami. :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-245997
Udostępnij na innych stronach

:grin: Dzisiaj wieczorem zakończenie sezonu motocyklowego mojego klubu :grin:

 

Wczoraj zakupiłem karkówkę,boczek i słoninę (część karkówki i boczku od razu zapeklowałem). Z reszty dzisiaj przygotowałem moją wersie mielonego mięsa na grilla. :grin:

 

Jeszcze trzeba pokroić wędzonki i kowboje na koń :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Dodano: Sob 27 Paź, 2012 14:30 ]

:grin: dzisiaj zrobiłem ser ze świeżym rozmarynem (Sasza jak byś oglądał te zdjęcia to tak powinien wyglądać ser dobrze obsuszony przed włożeniem do formy) :grin:

 

teraz po godzinie zdjąłem gazę :grin:

 

 

 

http://images39.fotosik.pl/1809/4bfedeb9cc5a147amed.jpg

 

http://images49.fotosik.pl/1669/6efb8f16fc675dc7med.jpg

 

http://images44.fotosik.pl/465/2944b8448cad8765med.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-246152
Udostępnij na innych stronach

:grin: wymyśliłem takie wieszanie wędlin na drzwiach lodówki :grin:

 

Już teraz to będzie nie potrzebne bo idzie ochłodzenie,temperatura w garażu powoli spada. :grin:

 

Wędliny z ostatniego wędzenia.Pierwsza degustacja kiełbasy i szynki. :grin: :thumbsup:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-246305
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR, wesołku jeden :grin: wieszanie wieszaniem , ale na te temperatury to ja od dawna czekam :thumbsup: , a wyroby są smaczniusie :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-246391
Udostępnij na innych stronach

:grin: sezon zakończony :sad: czekamy na rozpoczęcie sezonu :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-246488
Udostępnij na innych stronach

Sorry Gregory - moje pierwsze wrażenie to stół udekorowany za tych , co wiraż był ich ostatnim .

Takie jakieś "sentymenta" weszły we mnie przed Wszystkich Świętami .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-246513
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR :clap: :clap: kawał dobrej i smacznej roboty.

Kiedy rozpoczęcie zapisów do klubu? :grin:

Dla samego chociaż jedzenia warto zrobić prawko na motocykl. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-246518
Udostępnij na innych stronach

:grin: ser z rozmarynem przechodzi do fazy dojrzewania :grin: w następnym tygodniu zrobię z kozieradką :grin:

 

Sery w siatkach ociekają,kiełbasa zrobiona ,zaraz idę wiązać szynki :grin:

 

Szynki z ostatniego wędzenia i czekające do wędzenia :grin:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-246721
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz szacun za wyroby.

Szybkie pytanie czy boczki po wędzeniu sparzasz w wodzie?

Bo kiełbase ścinkową parzysz chyba zawsze?

Pozdrawiam

Nowicjusz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-246858
Udostępnij na innych stronach

campus 1 boczków nie sparzam a kiełbasy ścinkowej jak ma dojrzewać to nie parzę.Chyba kilka razy sparzyłem po 1 szt. tak z ciekawości jak będzie wyglądała i smakowała.

 

Właśnie teraz trwa osuszanie wyrobów. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-246866
Udostępnij na innych stronach

Gregor masz jakieś konkretne, receptury, temperatury oraz czas wędzenia Twoich wędzoneczek ?

 

Prosiłbym o podzielenie się wiedzą bo smakowicie wyglądają.

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-247042
Udostępnij na innych stronach

:grin: Tak jak napisał Krzyś doświadczenie,brak u mnie receptur,temperatur bo wędzę na kolor a termometrem jest moja dłoń kładziona na kiju do wędzenia na którym wiszą wędzonki.Czas wędzenia zależy od pory roku i czasu na wędzenie (jak brakuje to podwyższam tem. a jak jest fajna pogoda to przedłużam).

 

A jaka konkretnie wiedza CIĘ interesuje to postaram się podzielić. :grin:

 

Jaką masz wędzarnię i jak peklujesz mięso. :question:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-247102
Udostępnij na innych stronach

:grin: udka kurczaka, karkówka, warzywa, pieczone w piekarniku,podane z risotto :grin: :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-247239
Udostępnij na innych stronach

:grin: szynki (druga parzona) i ser z ostatniego wędzenia :grin:

 

Kiełbasa u góry zdjęcia z dzika (robił kolega) obie mają dwa tygodnie :grin: :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-247328
Udostępnij na innych stronach

:grin: ser z rozmarynem nabiera fajnej skórki :grin:

 

W EL Gąsiorze po ponad miesięcznym zapakowaniu próżniowo zaszło ciekawe zjawisko :shock: stał się serem smarownym. :thumbsup:

 

W smaki i zapachu jest wszystko OK.

 

Problem jest tylko w krojeniu na plasterki :grin:

 

W tym tygodniu muszę powtórzyć wyrób i czekać ponad miesiąc czy nastąpi takie same zjawisko. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-247693
Udostępnij na innych stronach

Witam, jeżeli możesz się podzielić swoim doświadczeniem to zdradz jak przygotowujesz

mięso na wędzonki tz jaką zalewę stosujesz do szynek boczków itp. oraz jak przygotowujesz

mięso na kiełbasy.Wiem że to jest temat b. obszerny, ale może przy prezentacji swoich

następnych wyrobów podasz skrótowo swój przepis.Na pewno zyskasz grono swoich

"czytelników" a niedoświadczeni zadymiacze będą tak jak ja bardzo Ci wdzięczni.

Przy okazji dziękuję za przepis na "pomaczkę" którą to rozpropagowałem wśród swoich

znajomych.

Pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/58/#findComment-247696
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.