Piotrekpiter2 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1451 Opublikowano 28 Października 2012 perfekcyjnie to zorganizowane Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-246525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1452 Opublikowano 29 Października 2012 Ale smakowite stoły :thumbsup: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-246653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1453 Opublikowano 29 Października 2012 :grin: ser z rozmarynem przechodzi do fazy dojrzewania :grin: w następnym tygodniu zrobię z kozieradką :grin: Sery w siatkach ociekają,kiełbasa zrobiona ,zaraz idę wiązać szynki :grin: Szynki z ostatniego wędzenia i czekające do wędzenia :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-246721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1454 Opublikowano 29 Października 2012 :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-246737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
campus1 Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1455 Opublikowano 30 Października 2012 Grzegorz szacun za wyroby.Szybkie pytanie czy boczki po wędzeniu sparzasz w wodzie?Bo kiełbase ścinkową parzysz chyba zawsze?Pozdrawiam Cytuj Nowicjusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-246858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1456 Opublikowano 30 Października 2012 campus 1 boczków nie sparzam a kiełbasy ścinkowej jak ma dojrzewać to nie parzę.Chyba kilka razy sparzyłem po 1 szt. tak z ciekawości jak będzie wyglądała i smakowała. Właśnie teraz trwa osuszanie wyrobów. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-246866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1457 Opublikowano 30 Października 2012 :grin: już jest ciemno :grin: powoli trzeba się zwijać :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-246887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1458 Opublikowano 31 Października 2012 Gregor masz jakieś konkretne, receptury, temperatury oraz czas wędzenia Twoich wędzoneczek ? Prosiłbym o podzielenie się wiedzą bo smakowicie wyglądają. Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 31 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1459 Opublikowano 31 Października 2012 :grin: Tak jak napisał Krzyś doświadczenie,brak u mnie receptur,temperatur bo wędzę na kolor a termometrem jest moja dłoń kładziona na kiju do wędzenia na którym wiszą wędzonki.Czas wędzenia zależy od pory roku i czasu na wędzenie (jak brakuje to podwyższam tem. a jak jest fajna pogoda to przedłużam). A jaka konkretnie wiedza CIĘ interesuje to postaram się podzielić. :grin: Jaką masz wędzarnię i jak peklujesz mięso. :question: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1460 Opublikowano 1 Listopada 2012 :grin: udka kurczaka, karkówka, warzywa, pieczone w piekarniku,podane z risotto :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1461 Opublikowano 2 Listopada 2012 :grin: szynki (druga parzona) i ser z ostatniego wędzenia :grin: Kiełbasa u góry zdjęcia z dzika (robił kolega) obie mają dwa tygodnie :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1462 Opublikowano 4 Listopada 2012 :grin: ser z rozmarynem nabiera fajnej skórki :grin: W EL Gąsiorze po ponad miesięcznym zapakowaniu próżniowo zaszło ciekawe zjawisko :shock: stał się serem smarownym. :thumbsup: W smaki i zapachu jest wszystko OK. Problem jest tylko w krojeniu na plasterki :grin: W tym tygodniu muszę powtórzyć wyrób i czekać ponad miesiąc czy nastąpi takie same zjawisko. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1463 Opublikowano 4 Listopada 2012 Witam, jeżeli możesz się podzielić swoim doświadczeniem to zdradz jak przygotowujeszmięso na wędzonki tz jaką zalewę stosujesz do szynek boczków itp. oraz jak przygotowujeszmięso na kiełbasy.Wiem że to jest temat b. obszerny, ale może przy prezentacji swoich następnych wyrobów podasz skrótowo swój przepis.Na pewno zyskasz grono swoich"czytelników" a niedoświadczeni zadymiacze będą tak jak ja bardzo Ci wdzięczni.Przy okazji dziękuję za przepis na "pomaczkę" którą to rozpropagowałem wśród swoichznajomych.Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr S Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1464 Opublikowano 4 Listopada 2012 oooooooooo dobry pomysł........fulll opcja Cytuj http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1465 Opublikowano 4 Listopada 2012 :grin: Witaj Grześ :grin: W środę będę peklował mięso na wędzonki i kiełbasy jak nie zapomnę to zrobię fotorelację. :grin: Artek (pokemon) też mnie prosił o fotorelację jak się robi ser od początku,postaram się w tym tygodniu jego prośbę spełnić :grin: chociaż w tym temacie jest wszystko o serze tylko porozrzucane (widocznie nie chce mu się szukać) założę nowy temat ser EL Gąsior :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1466 Opublikowano 5 Listopada 2012 Też jestem za założeniem takiego tematu :thumbsup:. A jak jeszcze będzie fotorelacja to juz full wypas ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1467 Opublikowano 5 Listopada 2012 :grin: dzisiaj byłem w firmie Agrovis,która rozprowadza wszystko do serów itp. :grin: Kupiłem podpuszczkę cielęcą,kulturę mleczarską liofilizowaną i powłokę serowarską dla zabezpieczenia sera przed pleśniami,wysychaniem podczas dojrzewania. :grin: Daniel mam dobrą wiadomość :grin: poczyniłem już pierwsze rozmowy na temat ,,Festiwalu sera,, w Lidzbarku Warmińskim hotel Krasicki,który ma się odbyć pierwszy weekend czerwca 2013r. Już najwyższy czas robić sery na ten festiwal. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1468 Opublikowano 5 Listopada 2012 Na stronce Agrovisu są relacje z festiwali które się odbyły.Grześ ,będe trzymała kciuki za Twoje sery.Ja kupuję podpuszkę specjalną do kozich serów,właśnie w Agrovisie. Sprzedają ,ale i chętnie pomagają. Same och i ach.... To jedna wielka rodzina serowarów. :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1469 Opublikowano 5 Listopada 2012 :grin: Elu :grin: a dlaczego CIEBIE tam nie będzie. :grin: Umówiłem się na kwiecień,że przyjadę zarezerwować miejsce :grin: tylko szepnij słówko a miejsce zaklepane. :grin: Staniemy w trójkę jako W-B :grin: Ela sery kozie,Daniel i JA sery i wędliny (o wędlinach też rozmawiałem) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1470 Opublikowano 5 Listopada 2012 Staniemy w trójkę jako W-B :grin: Ela sery kozie,Daniel i JA sery i wędliny (o wędlinach też rozmawiałem) :grin: No to super. Może więcej osób chętnych się pojawi, zarówno częstujących, jak i próbujących Cosik mi tu małym zlotem WM zalatuje :grin: Pozdrowienia z Ukrainy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1471 Opublikowano 5 Listopada 2012 :grin: Elu :grin: a dlaczego CIEBIE tam nie będzie. :grin: Umówiłem się na kwiecień,że przyjadę zarezerwować miejsce :grin: tylko szepnij słówko a miejsce zaklepane. :grin: Staniemy w trójkę jako W-B :grin: Ela sery kozie,Daniel i JA sery i wędliny (o wędlinach też rozmawiałem) :grin:Myślę już drugi rok...heheh W międzyczasie choroba i odejście Darusia. Więc kózki były,ale dałam sobie czas...co dalej.Teraz juz wiem ,że panny zostają,a ją biorę się do galopu. Tak więc mimo odległości, nie mówię nie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1472 Opublikowano 8 Listopada 2012 :grin: przyszedł czas na zastosowanie powłoki serowarskiej :grin: Jutro ser odwrócę i posmaruje drugą stronę :grin: bardzo jestem ciekawy efektu w trakcie dalszego dojrzewania. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1473 Opublikowano 8 Listopada 2012 :grin: Dzisiaj pierwszy raz robię ser z zastosowaniem naturalnej podpuszczki cielęcej i kultury mleczarskiej liofilizowanej. 10l mleka wiejskiego nie pasteryzowanego podgrzałem do 34*C i zaszczepiłem kulturą mleczarską OMEGA.Mleko stało w ciepłym miejscu ponad 2h. Po tym czasie podgrzałem mleko do 37*C i dodałem 25ml podpuszczki. Próbę na przełamanie zrobiłem po 45min. Skrzep się trochę różni od skrzepu z podpuszczką syntetyczną.Jest bardziej delikatniejszy i lepiej się kroi nożem i rozdrabnia trzepaczką (takie są moje spostrzeżenia). Posoliłem w masie serowej. :grin: Chciałem wstawić zdjęcia ale coś fotosik nie robi :sad: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1474 Opublikowano 9 Listopada 2012 :grin: ser w powłoce serowarskiej wygląda BDB. :grin: Na czwartym zdjęciu (po prawej na dole ser z naturalną podpuszczką i kulturami) :grin: Trzy pierwsze zdjęcia tyczą się wczorajszego wpisu :grin: http://img440.imageshack.us/img440/309/dsc09525z.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img856.imageshack.us/img856/6183/dsc09527j.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img834.imageshack.us/img834/1813/dsc09530iv.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img20.imageshack.us/img20/8308/dsc09536r.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img405.imageshack.us/img405/5083/dsc09545z.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1475 Opublikowano 9 Listopada 2012 super serki :clap: :clap: :clap: :smile: pewnie bardzo smaczne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.