Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: Witaj Grześ :grin:

 

W środę będę peklował mięso na wędzonki i kiełbasy jak nie zapomnę to zrobię fotorelację. :grin:

 

Artek (pokemon) też mnie prosił o fotorelację jak się robi ser od początku,postaram się w tym tygodniu jego prośbę spełnić :grin: chociaż w tym temacie jest wszystko o serze tylko porozrzucane (widocznie nie chce mu się szukać) założę nowy temat ser EL Gąsior :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247703
Udostępnij na innych stronach

Też jestem za założeniem takiego tematu :thumbsup:. A jak jeszcze będzie fotorelacja to juz full wypas !
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247814
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj byłem w firmie Agrovis,która rozprowadza wszystko do serów itp. :grin:

 

Kupiłem podpuszczkę cielęcą,kulturę mleczarską liofilizowaną i powłokę serowarską dla zabezpieczenia sera przed pleśniami,wysychaniem podczas dojrzewania. :grin:

 

Daniel mam dobrą wiadomość :grin: poczyniłem już pierwsze rozmowy na temat ,,Festiwalu sera,, w Lidzbarku Warmińskim hotel Krasicki,który ma się odbyć pierwszy weekend czerwca 2013r.

 

Już najwyższy czas robić sery na ten festiwal. :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247846
Udostępnij na innych stronach

Na stronce Agrovisu są relacje z festiwali które się odbyły.Grześ ,będe trzymała kciuki za Twoje sery.

Ja kupuję podpuszkę specjalną do kozich serów,właśnie w Agrovisie. Sprzedają ,ale i chętnie pomagają. Same och i ach.... To jedna wielka rodzina serowarów. :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247862
Udostępnij na innych stronach

:grin: Elu :grin: a dlaczego CIEBIE tam nie będzie. :grin:

 

Umówiłem się na kwiecień,że przyjadę zarezerwować miejsce :grin: tylko szepnij słówko a miejsce zaklepane. :grin:

 

Staniemy w trójkę jako W-B :grin: Ela sery kozie,Daniel i JA sery i wędliny (o wędlinach też rozmawiałem) :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247869
Udostępnij na innych stronach

Staniemy w trójkę jako W-B :grin: Ela sery kozie,Daniel i JA sery i wędliny (o wędlinach też rozmawiałem) :grin:

No to super.

Może więcej osób chętnych się pojawi, zarówno częstujących, jak i próbujących

Cosik mi tu małym zlotem WM zalatuje :grin:

 

Pozdrowienia z Ukrainy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247880
Udostępnij na innych stronach

:grin: Elu :grin: a dlaczego CIEBIE tam nie będzie. :grin:

 

Umówiłem się na kwiecień,że przyjadę zarezerwować miejsce :grin: tylko szepnij słówko a miejsce zaklepane. :grin:

 

Staniemy w trójkę jako W-B :grin: Ela sery kozie,Daniel i JA sery i wędliny (o wędlinach też rozmawiałem) :grin:

Myślę już drugi rok...heheh

W międzyczasie choroba i odejście Darusia.

Więc kózki były,ale dałam sobie czas...co dalej.Teraz juz wiem ,że panny zostają,a ją biorę się do galopu.

Tak więc mimo odległości, nie mówię nie.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247891
Udostępnij na innych stronach

:grin: przyszedł czas na zastosowanie powłoki serowarskiej :grin:

 

Jutro ser odwrócę i posmaruje drugą stronę :grin: bardzo jestem ciekawy efektu w trakcie dalszego dojrzewania. :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248332
Udostępnij na innych stronach

:grin: Dzisiaj pierwszy raz robię ser z zastosowaniem naturalnej podpuszczki cielęcej i kultury mleczarskiej liofilizowanej.

 

10l mleka wiejskiego nie pasteryzowanego podgrzałem do 34*C i zaszczepiłem kulturą mleczarską OMEGA.Mleko stało w ciepłym miejscu ponad 2h.

 

Po tym czasie podgrzałem mleko do 37*C i dodałem 25ml podpuszczki.

 

Próbę na przełamanie zrobiłem po 45min.

 

Skrzep się trochę różni od skrzepu z podpuszczką syntetyczną.Jest bardziej delikatniejszy i lepiej się kroi nożem i rozdrabnia trzepaczką (takie są moje spostrzeżenia).

 

Posoliłem w masie serowej. :grin:

 

Chciałem wstawić zdjęcia ale coś fotosik nie robi :sad:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248355
Udostępnij na innych stronach

:grin: ser w powłoce serowarskiej wygląda BDB. :grin:

 

Na czwartym zdjęciu (po prawej na dole ser z naturalną podpuszczką i kulturami) :grin:

 

Trzy pierwsze zdjęcia tyczą się wczorajszego wpisu :grin:

 

http://img440.imageshack.us/img440/309/dsc09525z.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img856.imageshack.us/img856/6183/dsc09527j.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img834.imageshack.us/img834/1813/dsc09530iv.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img20.imageshack.us/img20/8308/dsc09536r.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img405.imageshack.us/img405/5083/dsc09545z.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248495
Udostępnij na innych stronach

ścinkowa z początku września

 

Grzesiu widzę na zdjęciu rzodkiew , też takową mam jeszcze w ogrodzie . Należy już ją wykopać , czy do mrozu może być w ogrodzie .

 

Co do Twoich wyrobów to oczywiście :clap:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248713
Udostępnij na innych stronach

:grin: Andrzejku niech rośnie,lekki mróz i śnieg jej za bardzo nie szkodzi.Przy lekkich zimach zostawała do wiosny. :grin: ale już na wiosnę tak nie smakuje. :grin:

 

[ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 10:25 ]

:grin: a że mizdry i serwatki u mnie dostatek :grin: wymyśliłem taką zupę :grin:

 

Serwatkę doprawiłem liściem,pieprzem i zielem.

 

Na patelni usmażyłem mizdrę i dodałem warzywa,marchew,cebula,czosnek,seler,smażyłem do miękkości,połączyłem z gotującą się serwatką.

 

Następnie dodałem,ziemniaki,kapustę i roztarte pomidory,posoliłem do smaku. :grin:

 

Smak zupy mnie zaskoczył :thumbsup: wyszła bardzo smaczna :thumbsup:

 

Teraz jak będę robił zupy typu (buraczkowa,kapuśniak,pomidorowa.... zabielane śmietaną lub jogurtem) to na pewno na serwatce zamiast wody.

 

Zdrowo i smacznie :grin: :thumbsup: :grin:

 

http://img834.imageshack.us/img834/4341/dsc09553c.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img94.imageshack.us/img94/2193/dsc09554p.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img210.imageshack.us/img210/6600/dsc09558m.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img809.imageshack.us/img809/9148/dsc09563z.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248794
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu,chwalić Cię po raz kolejny nie będę :lol:

Twój temat oglądam od dawna....ale cały czas mnie zaskakuje.

Miłośnik dobrego jedzonka,fachowiec od wszystkiego...zawsze miło się tu zagląda.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248807
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle wyroby palce lizać :thumbsup:

Ja na serwatce robię też żurek, jest b. smaczny. Wczoraj dodatkowo był gotowany na smaku po naszej pierwszej białej kiełbasie :smile:

Gregor, w sobotę zrobiliśmy naszego pierwszego El Gąsiora. Robiliśmy z 8 litrów, ale widzę, że w porównaniu z Twoim nasz jest malutki :cry: Widziałam, że Twój ważył 1410 g, muszę zwarzyć nasz, ale na oko widzę, że jest go sporo mniej.

Czy przy okazji mógłbyś powiedzieć jaka jest średnica Twojej formy do sera ? Może nasza miska za duża ? Też zrobiliśmy sobie takie dziurki, wg Twojej pomysłu.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249058
Udostępnij na innych stronach

ścinkowa z początku września,szynka i kiełbasa z ostatniego wędzenia.

:clap: :clap: :clap:

Teraz jak będę robił zupy typu (buraczkowa,kapuśniak,pomidorowa.... zabielane śmietaną lub jogurtem) to na pewno na serwatce zamiast wody.

Idziesz dobrą drogą.

:clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249060
Udostępnij na innych stronach

gatita pozwól, że wtrącę tu parę słów chociaż wiem ,że odpowiedzi oczekujesz od Grześka. Wielkość sera zależy przede wszystkim od ilości mleka przeznaczonego na ten wyrób. Jeżeli chodzi o formę to proponował bym kupić oryginalną na określoną ilość sera. Ma ona również atest, że jest do tego celu przeznaczona /można je nabyć w agrovisie, piwodzieju/. Miski wszelkiego rodzaju mogą mieć tylko powłokę dopuszczoną do produktów spożywczych w wewnątrz już niekoniecznie - przykład garnki emaliowane, patelnie pokryte jakąś powłoką a dalej jest np, aluminium. Dlatego daję pod rozwagę czy nie lepiej przygotować się do tematu , zainwestować i dopiero wtedy w spokoju o swoje zdrowie, które jest jest tu najważniejszym elementem produkować żywność zdrową w pełni tego słowa znaczeniu.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249066
Udostępnij na innych stronach

Witam, proszę mi powiedzieć czy mogę użyć mięso mrożone do wyrobu kiełbas?

Tak

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249081
Udostępnij na innych stronach

gatita pozwól, że wtrącę tu parę słów chociaż wiem ,że odpowiedzi oczekujesz od Grześka. Wielkość sera zależy przede wszystkim od ilości mleka przeznaczonego na ten wyrób. Jeżeli chodzi o formę to proponował bym kupić oryginalną na określoną ilość sera. Ma ona również atest, że jest do tego celu przeznaczona /można je nabyć w agrovisie, piwodzieju/. Miski wszelkiego rodzaju mogą mieć tylko powłokę dopuszczoną do produktów spożywczych w wewnątrz już niekoniecznie - przykład garnki emaliowane, patelnie pokryte jakąś powłoką a dalej jest np, aluminium. Dlatego daję pod rozwagę czy nie lepiej przygotować się do tematu , zainwestować i dopiero wtedy w spokoju o swoje zdrowie, które jest jest tu najważniejszym elementem produkować żywność zdrową w pełni tego słowa znaczeniu.

pozdrawiam

Robinson, wiem, wiem, że należy inwestować, ale zbyt dużo tych inwestycji na raz :smile: Więc wszystko po kolei musi iść.

Wiem, też, że wielkość sera zależy od ilości zużytego mleka :grin: Tu chodziło mi o te, że Grzegorz robił z 10 litrów, a my z 8, więc różnica nie za duża, a nasz ser wydaje mi się sporo mniejszy... Czy może zależy to od jakości mleka i od skrzepu ?

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249087
Udostępnij na innych stronach

co do form serowych to ja wykorzystuję miskę od miksera (porwalem żonie), co prawda nie jest ona idealnie centryczna, ale po dopasowaniu odpowiedniego denka świetnie się sprawdza a jest o wiele tańsza od form dedykowanych.

Co do wydajności zauwazyłem duże rozbieżności w wadze sera w zależności od partii mleka.

Pamiętaj, wędzenie konserwuje Ciebie i Twoje wyroby.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249094
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.