Piotr S Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1451 Opublikowano 4 Listopada 2012 oooooooooo dobry pomysł........fulll opcja Cytuj http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1452 Opublikowano 4 Listopada 2012 :grin: Witaj Grześ :grin: W środę będę peklował mięso na wędzonki i kiełbasy jak nie zapomnę to zrobię fotorelację. :grin: Artek (pokemon) też mnie prosił o fotorelację jak się robi ser od początku,postaram się w tym tygodniu jego prośbę spełnić :grin: chociaż w tym temacie jest wszystko o serze tylko porozrzucane (widocznie nie chce mu się szukać) założę nowy temat ser EL Gąsior :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1453 Opublikowano 5 Listopada 2012 Też jestem za założeniem takiego tematu :thumbsup:. A jak jeszcze będzie fotorelacja to juz full wypas ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1454 Opublikowano 5 Listopada 2012 :grin: dzisiaj byłem w firmie Agrovis,która rozprowadza wszystko do serów itp. :grin: Kupiłem podpuszczkę cielęcą,kulturę mleczarską liofilizowaną i powłokę serowarską dla zabezpieczenia sera przed pleśniami,wysychaniem podczas dojrzewania. :grin: Daniel mam dobrą wiadomość :grin: poczyniłem już pierwsze rozmowy na temat ,,Festiwalu sera,, w Lidzbarku Warmińskim hotel Krasicki,który ma się odbyć pierwszy weekend czerwca 2013r. Już najwyższy czas robić sery na ten festiwal. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1455 Opublikowano 5 Listopada 2012 Na stronce Agrovisu są relacje z festiwali które się odbyły.Grześ ,będe trzymała kciuki za Twoje sery.Ja kupuję podpuszkę specjalną do kozich serów,właśnie w Agrovisie. Sprzedają ,ale i chętnie pomagają. Same och i ach.... To jedna wielka rodzina serowarów. :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1456 Opublikowano 5 Listopada 2012 :grin: Elu :grin: a dlaczego CIEBIE tam nie będzie. :grin: Umówiłem się na kwiecień,że przyjadę zarezerwować miejsce :grin: tylko szepnij słówko a miejsce zaklepane. :grin: Staniemy w trójkę jako W-B :grin: Ela sery kozie,Daniel i JA sery i wędliny (o wędlinach też rozmawiałem) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1457 Opublikowano 5 Listopada 2012 Staniemy w trójkę jako W-B :grin: Ela sery kozie,Daniel i JA sery i wędliny (o wędlinach też rozmawiałem) :grin: No to super. Może więcej osób chętnych się pojawi, zarówno częstujących, jak i próbujących Cosik mi tu małym zlotem WM zalatuje :grin: Pozdrowienia z Ukrainy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1458 Opublikowano 5 Listopada 2012 :grin: Elu :grin: a dlaczego CIEBIE tam nie będzie. :grin: Umówiłem się na kwiecień,że przyjadę zarezerwować miejsce :grin: tylko szepnij słówko a miejsce zaklepane. :grin: Staniemy w trójkę jako W-B :grin: Ela sery kozie,Daniel i JA sery i wędliny (o wędlinach też rozmawiałem) :grin:Myślę już drugi rok...heheh W międzyczasie choroba i odejście Darusia. Więc kózki były,ale dałam sobie czas...co dalej.Teraz juz wiem ,że panny zostają,a ją biorę się do galopu. Tak więc mimo odległości, nie mówię nie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-247891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1459 Opublikowano 8 Listopada 2012 :grin: przyszedł czas na zastosowanie powłoki serowarskiej :grin: Jutro ser odwrócę i posmaruje drugą stronę :grin: bardzo jestem ciekawy efektu w trakcie dalszego dojrzewania. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1460 Opublikowano 8 Listopada 2012 :grin: Dzisiaj pierwszy raz robię ser z zastosowaniem naturalnej podpuszczki cielęcej i kultury mleczarskiej liofilizowanej. 10l mleka wiejskiego nie pasteryzowanego podgrzałem do 34*C i zaszczepiłem kulturą mleczarską OMEGA.Mleko stało w ciepłym miejscu ponad 2h. Po tym czasie podgrzałem mleko do 37*C i dodałem 25ml podpuszczki. Próbę na przełamanie zrobiłem po 45min. Skrzep się trochę różni od skrzepu z podpuszczką syntetyczną.Jest bardziej delikatniejszy i lepiej się kroi nożem i rozdrabnia trzepaczką (takie są moje spostrzeżenia). Posoliłem w masie serowej. :grin: Chciałem wstawić zdjęcia ale coś fotosik nie robi :sad: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1461 Opublikowano 9 Listopada 2012 :grin: ser w powłoce serowarskiej wygląda BDB. :grin: Na czwartym zdjęciu (po prawej na dole ser z naturalną podpuszczką i kulturami) :grin: Trzy pierwsze zdjęcia tyczą się wczorajszego wpisu :grin: http://img440.imageshack.us/img440/309/dsc09525z.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img856.imageshack.us/img856/6183/dsc09527j.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img834.imageshack.us/img834/1813/dsc09530iv.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img20.imageshack.us/img20/8308/dsc09536r.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img405.imageshack.us/img405/5083/dsc09545z.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1462 Opublikowano 9 Listopada 2012 super serki :clap: :clap: :clap: :smile: pewnie bardzo smaczne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1463 Opublikowano 10 Listopada 2012 :grin: ścinkowa z początku września,szynka i kiełbasa z ostatniego wędzenia. :grin: http://img834.imageshack.us/img834/3941/dsc09583w.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img441.imageshack.us/img441/73/dsc09594d.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img90.imageshack.us/img90/9012/dsc09619z.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img521.imageshack.us/img521/159/dsc09641w.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img442.imageshack.us/img442/7406/dsc09666j.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1464 Opublikowano 10 Listopada 2012 ścinkowa z początku września Grzesiu widzę na zdjęciu rzodkiew , też takową mam jeszcze w ogrodzie . Należy już ją wykopać , czy do mrozu może być w ogrodzie . Co do Twoich wyrobów to oczywiście :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1465 Opublikowano 11 Listopada 2012 :grin: Andrzejku niech rośnie,lekki mróz i śnieg jej za bardzo nie szkodzi.Przy lekkich zimach zostawała do wiosny. :grin: ale już na wiosnę tak nie smakuje. :grin: [ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 10:25 ]:grin: a że mizdry i serwatki u mnie dostatek :grin: wymyśliłem taką zupę :grin: Serwatkę doprawiłem liściem,pieprzem i zielem. Na patelni usmażyłem mizdrę i dodałem warzywa,marchew,cebula,czosnek,seler,smażyłem do miękkości,połączyłem z gotującą się serwatką. Następnie dodałem,ziemniaki,kapustę i roztarte pomidory,posoliłem do smaku. :grin: Smak zupy mnie zaskoczył :thumbsup: wyszła bardzo smaczna :thumbsup: Teraz jak będę robił zupy typu (buraczkowa,kapuśniak,pomidorowa.... zabielane śmietaną lub jogurtem) to na pewno na serwatce zamiast wody. Zdrowo i smacznie :grin: :thumbsup: :grin: http://img834.imageshack.us/img834/4341/dsc09553c.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img94.imageshack.us/img94/2193/dsc09554p.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img210.imageshack.us/img210/6600/dsc09558m.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img809.imageshack.us/img809/9148/dsc09563z.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1466 Opublikowano 11 Listopada 2012 :grin: http://img440.imageshack.us/img440/2193/dsc09568l.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img339.imageshack.us/img339/7521/dsc09569u.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img9.imageshack.us/img9/2441/dsc09579m.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1467 Opublikowano 11 Listopada 2012 Grzesiu,chwalić Cię po raz kolejny nie będę :lol: Twój temat oglądam od dawna....ale cały czas mnie zaskakuje.Miłośnik dobrego jedzonka,fachowiec od wszystkiego...zawsze miło się tu zagląda. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-248807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1468 Opublikowano 12 Listopada 2012 Jak zwykle wyroby palce lizać :thumbsup: Ja na serwatce robię też żurek, jest b. smaczny. Wczoraj dodatkowo był gotowany na smaku po naszej pierwszej białej kiełbasie :smile: Gregor, w sobotę zrobiliśmy naszego pierwszego El Gąsiora. Robiliśmy z 8 litrów, ale widzę, że w porównaniu z Twoim nasz jest malutki Widziałam, że Twój ważył 1410 g, muszę zwarzyć nasz, ale na oko widzę, że jest go sporo mniej.Czy przy okazji mógłbyś powiedzieć jaka jest średnica Twojej formy do sera ? Może nasza miska za duża ? Też zrobiliśmy sobie takie dziurki, wg Twojej pomysłu. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1469 Opublikowano 12 Listopada 2012 ścinkowa z początku września,szynka i kiełbasa z ostatniego wędzenia. :clap: :clap: :clap: Teraz jak będę robił zupy typu (buraczkowa,kapuśniak,pomidorowa.... zabielane śmietaną lub jogurtem) to na pewno na serwatce zamiast wody.Idziesz dobrą drogą. :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinson Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1470 Opublikowano 12 Listopada 2012 gatita pozwól, że wtrącę tu parę słów chociaż wiem ,że odpowiedzi oczekujesz od Grześka. Wielkość sera zależy przede wszystkim od ilości mleka przeznaczonego na ten wyrób. Jeżeli chodzi o formę to proponował bym kupić oryginalną na określoną ilość sera. Ma ona również atest, że jest do tego celu przeznaczona /można je nabyć w agrovisie, piwodzieju/. Miski wszelkiego rodzaju mogą mieć tylko powłokę dopuszczoną do produktów spożywczych w wewnątrz już niekoniecznie - przykład garnki emaliowane, patelnie pokryte jakąś powłoką a dalej jest np, aluminium. Dlatego daję pod rozwagę czy nie lepiej przygotować się do tematu , zainwestować i dopiero wtedy w spokoju o swoje zdrowie, które jest jest tu najważniejszym elementem produkować żywność zdrową w pełni tego słowa znaczeniu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annas Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1471 Opublikowano 12 Listopada 2012 Witam, proszę mi powiedzieć czy mogę użyć mięso mrożone do wyrobu kiełbas? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1472 Opublikowano 12 Listopada 2012 Witam, proszę mi powiedzieć czy mogę użyć mięso mrożone do wyrobu kiełbas?Tak :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annas Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1473 Opublikowano 12 Listopada 2012 Darino, bardzo dziękuje za szybką informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1474 Opublikowano 12 Listopada 2012 gatita pozwól, że wtrącę tu parę słów chociaż wiem ,że odpowiedzi oczekujesz od Grześka. Wielkość sera zależy przede wszystkim od ilości mleka przeznaczonego na ten wyrób. Jeżeli chodzi o formę to proponował bym kupić oryginalną na określoną ilość sera. Ma ona również atest, że jest do tego celu przeznaczona /można je nabyć w agrovisie, piwodzieju/. Miski wszelkiego rodzaju mogą mieć tylko powłokę dopuszczoną do produktów spożywczych w wewnątrz już niekoniecznie - przykład garnki emaliowane, patelnie pokryte jakąś powłoką a dalej jest np, aluminium. Dlatego daję pod rozwagę czy nie lepiej przygotować się do tematu , zainwestować i dopiero wtedy w spokoju o swoje zdrowie, które jest jest tu najważniejszym elementem produkować żywność zdrową w pełni tego słowa znaczeniu. pozdrawiamRobinson, wiem, wiem, że należy inwestować, ale zbyt dużo tych inwestycji na raz :smile: Więc wszystko po kolei musi iść. Wiem, też, że wielkość sera zależy od ilości zużytego mleka :grin: Tu chodziło mi o te, że Grzegorz robił z 10 litrów, a my z 8, więc różnica nie za duża, a nasz ser wydaje mi się sporo mniejszy... Czy może zależy to od jakości mleka i od skrzepu ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1475 Opublikowano 12 Listopada 2012 co do form serowych to ja wykorzystuję miskę od miksera (porwalem żonie), co prawda nie jest ona idealnie centryczna, ale po dopasowaniu odpowiedniego denka świetnie się sprawdza a jest o wiele tańsza od form dedykowanych. Co do wydajności zauwazyłem duże rozbieżności w wadze sera w zależności od partii mleka. Cytuj Pamiętaj, wędzenie konserwuje Ciebie i Twoje wyroby. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/59/#findComment-249094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.