EL GREGOR Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1476 Opublikowano 10 Listopada 2012 :grin: ścinkowa z początku września,szynka i kiełbasa z ostatniego wędzenia. :grin: http://img834.imageshack.us/img834/3941/dsc09583w.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img441.imageshack.us/img441/73/dsc09594d.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img90.imageshack.us/img90/9012/dsc09619z.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img521.imageshack.us/img521/159/dsc09641w.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img442.imageshack.us/img442/7406/dsc09666j.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-248679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1477 Opublikowano 10 Listopada 2012 ścinkowa z początku września Grzesiu widzę na zdjęciu rzodkiew , też takową mam jeszcze w ogrodzie . Należy już ją wykopać , czy do mrozu może być w ogrodzie . Co do Twoich wyrobów to oczywiście :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-248713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1478 Opublikowano 11 Listopada 2012 :grin: Andrzejku niech rośnie,lekki mróz i śnieg jej za bardzo nie szkodzi.Przy lekkich zimach zostawała do wiosny. :grin: ale już na wiosnę tak nie smakuje. :grin: [ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 10:25 ]:grin: a że mizdry i serwatki u mnie dostatek :grin: wymyśliłem taką zupę :grin: Serwatkę doprawiłem liściem,pieprzem i zielem. Na patelni usmażyłem mizdrę i dodałem warzywa,marchew,cebula,czosnek,seler,smażyłem do miękkości,połączyłem z gotującą się serwatką. Następnie dodałem,ziemniaki,kapustę i roztarte pomidory,posoliłem do smaku. :grin: Smak zupy mnie zaskoczył :thumbsup: wyszła bardzo smaczna :thumbsup: Teraz jak będę robił zupy typu (buraczkowa,kapuśniak,pomidorowa.... zabielane śmietaną lub jogurtem) to na pewno na serwatce zamiast wody. Zdrowo i smacznie :grin: :thumbsup: :grin: http://img834.imageshack.us/img834/4341/dsc09553c.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img94.imageshack.us/img94/2193/dsc09554p.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img210.imageshack.us/img210/6600/dsc09558m.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img809.imageshack.us/img809/9148/dsc09563z.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-248794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1479 Opublikowano 11 Listopada 2012 :grin: http://img440.imageshack.us/img440/2193/dsc09568l.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img339.imageshack.us/img339/7521/dsc09569u.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img9.imageshack.us/img9/2441/dsc09579m.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-248803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1480 Opublikowano 11 Listopada 2012 Grzesiu,chwalić Cię po raz kolejny nie będę :lol: Twój temat oglądam od dawna....ale cały czas mnie zaskakuje.Miłośnik dobrego jedzonka,fachowiec od wszystkiego...zawsze miło się tu zagląda. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-248807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1481 Opublikowano 12 Listopada 2012 Jak zwykle wyroby palce lizać :thumbsup: Ja na serwatce robię też żurek, jest b. smaczny. Wczoraj dodatkowo był gotowany na smaku po naszej pierwszej białej kiełbasie :smile: Gregor, w sobotę zrobiliśmy naszego pierwszego El Gąsiora. Robiliśmy z 8 litrów, ale widzę, że w porównaniu z Twoim nasz jest malutki Widziałam, że Twój ważył 1410 g, muszę zwarzyć nasz, ale na oko widzę, że jest go sporo mniej.Czy przy okazji mógłbyś powiedzieć jaka jest średnica Twojej formy do sera ? Może nasza miska za duża ? Też zrobiliśmy sobie takie dziurki, wg Twojej pomysłu. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1482 Opublikowano 12 Listopada 2012 ścinkowa z początku września,szynka i kiełbasa z ostatniego wędzenia. :clap: :clap: :clap: Teraz jak będę robił zupy typu (buraczkowa,kapuśniak,pomidorowa.... zabielane śmietaną lub jogurtem) to na pewno na serwatce zamiast wody.Idziesz dobrą drogą. :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinson Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1483 Opublikowano 12 Listopada 2012 gatita pozwól, że wtrącę tu parę słów chociaż wiem ,że odpowiedzi oczekujesz od Grześka. Wielkość sera zależy przede wszystkim od ilości mleka przeznaczonego na ten wyrób. Jeżeli chodzi o formę to proponował bym kupić oryginalną na określoną ilość sera. Ma ona również atest, że jest do tego celu przeznaczona /można je nabyć w agrovisie, piwodzieju/. Miski wszelkiego rodzaju mogą mieć tylko powłokę dopuszczoną do produktów spożywczych w wewnątrz już niekoniecznie - przykład garnki emaliowane, patelnie pokryte jakąś powłoką a dalej jest np, aluminium. Dlatego daję pod rozwagę czy nie lepiej przygotować się do tematu , zainwestować i dopiero wtedy w spokoju o swoje zdrowie, które jest jest tu najważniejszym elementem produkować żywność zdrową w pełni tego słowa znaczeniu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annas Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1484 Opublikowano 12 Listopada 2012 Witam, proszę mi powiedzieć czy mogę użyć mięso mrożone do wyrobu kiełbas? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1485 Opublikowano 12 Listopada 2012 Witam, proszę mi powiedzieć czy mogę użyć mięso mrożone do wyrobu kiełbas?Tak :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annas Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1486 Opublikowano 12 Listopada 2012 Darino, bardzo dziękuje za szybką informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1487 Opublikowano 12 Listopada 2012 gatita pozwól, że wtrącę tu parę słów chociaż wiem ,że odpowiedzi oczekujesz od Grześka. Wielkość sera zależy przede wszystkim od ilości mleka przeznaczonego na ten wyrób. Jeżeli chodzi o formę to proponował bym kupić oryginalną na określoną ilość sera. Ma ona również atest, że jest do tego celu przeznaczona /można je nabyć w agrovisie, piwodzieju/. Miski wszelkiego rodzaju mogą mieć tylko powłokę dopuszczoną do produktów spożywczych w wewnątrz już niekoniecznie - przykład garnki emaliowane, patelnie pokryte jakąś powłoką a dalej jest np, aluminium. Dlatego daję pod rozwagę czy nie lepiej przygotować się do tematu , zainwestować i dopiero wtedy w spokoju o swoje zdrowie, które jest jest tu najważniejszym elementem produkować żywność zdrową w pełni tego słowa znaczeniu. pozdrawiamRobinson, wiem, wiem, że należy inwestować, ale zbyt dużo tych inwestycji na raz :smile: Więc wszystko po kolei musi iść. Wiem, też, że wielkość sera zależy od ilości zużytego mleka :grin: Tu chodziło mi o te, że Grzegorz robił z 10 litrów, a my z 8, więc różnica nie za duża, a nasz ser wydaje mi się sporo mniejszy... Czy może zależy to od jakości mleka i od skrzepu ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1488 Opublikowano 12 Listopada 2012 co do form serowych to ja wykorzystuję miskę od miksera (porwalem żonie), co prawda nie jest ona idealnie centryczna, ale po dopasowaniu odpowiedniego denka świetnie się sprawdza a jest o wiele tańsza od form dedykowanych. Co do wydajności zauwazyłem duże rozbieżności w wadze sera w zależności od partii mleka. Cytuj Pamiętaj, wędzenie konserwuje Ciebie i Twoje wyroby. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1489 Opublikowano 12 Listopada 2012 co do form serowych to ja wykorzystuję miskę od miksera (porwalem żonie), co prawda nie jest ona idealnie centryczna, ale po dopasowaniu odpowiedniego denka świetnie się sprawdza a jest o wiele tańsza od form dedykowanych. Co do wydajności zauwazyłem duże rozbieżności w wadze sera w zależności od partii mleka.To troszkę mnie uspokoiłeś :smile: To nasze pierwsze kroki w robieniu serków i myślałam, że może coś źle robimy... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1490 Opublikowano 12 Listopada 2012 :grin: gatita,mam 2 formy pierwsza średnica 160mm x 110 wysokość i druga 180 x 120h. W tej mniejsze to właśnie robię jak przywiozę 10l mleka i dwa odbiorę na potrzeby domu lub z 20 l to rozkładam do dwóch form. Teraz zważyłem ser z 8l waży 1100g. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1491 Opublikowano 12 Listopada 2012 :grin: Mój pierwszy ser, który robiłem 26 02 2012r. :grin: W smaku jest BDB,spróbowałem i zafoliowałem.Następna degustacja w rocznice. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1492 Opublikowano 12 Listopada 2012 Teraz zważyłem ser z 8l waży 1100g. :grin:Nasz waży równy kilogram, czyli nie jest tak źle ! :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1493 Opublikowano 12 Listopada 2012 :grin: trzeba zapakować szynki z ostatniego wędzenia bo jutro robię kiełbasę,wiążę szynki a w środę od rana seks :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1494 Opublikowano 12 Listopada 2012 Grzesiu Ty jakis erotoman jesteś Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1495 Opublikowano 12 Listopada 2012 :grin: w środę chcę zrobić taki mały eksperyment z szynkami (są już zapeklowane) ciekawe co wyjdzie i jak będą smakowały. :grin: A w czwartek robię ser z ciekawym składnikiem ( podał Daniel). Ma być rewelacyjny smak sera. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1496 Opublikowano 12 Listopada 2012 A w czwartek robię ser z ciekawym składnikiem ( podał Daniel). Ma być rewelacyjny smak sera. :grin: :thumbsup:To czekamy :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1497 Opublikowano 12 Listopada 2012 Myślę, że możemy podać tajemniczy składnik. - Skondensowane mleko Właśnie wróciłem z Ukrainy, gdzie byłem częstowany wieloma lokalnymi specjałami.Dwa z nich, to jogurt ze kondensowanego mleka oraz żółty ser z tym samym składnikiem.Nazwa dosłowna jogurtu tłumaczona z jęz. ang. to pieczone fermentowane mleko.Niestety nie dopytałem, czy mleko było kondensdowane metodą odwróconej osmozy, wyparki próżniowej, czy po prostu odparowane przez podgrzanie w normalnym ciśnieniu.Dzięki temu miało specyficzny karmelowy posmak (całkowicie bez słodyczy).W serze spotkałem się z tym smakiem w jednym ze znajomych angielskich cheddarów.W serowniach jest dodawane dla zwiększenia ilości skrzepu, zamiast proszku mlecznego.Niestety proszek powoduje mączystość, dlatego dodaje się koncentrat mleka w płynie (oczywiście niesłodzone).Sam jestem ciekaw efektu Grzesiu trzymamy kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1498 Opublikowano 12 Listopada 2012 Ja jadłem norweski ser, który był słodkawy i dość ciemny (brunost). Dało się zjeść pare plasterków. Al enie za duzo na raz. Z tego c wiem, to zawierał odparowane mleko. [ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 21:50 ]aaa juz pamiętam -to się nazywało myseost Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1499 Opublikowano 12 Listopada 2012 :grin: Daniel a może spotkam mleko skondensowane kakaowe :grin: to kupię takie i zwykle. Następnym razem zrobię kakaowy ser kanapkowy.Tylko to będzie typowy El Gasior do spożycia po dwóch dniach. :grin: Chrupiąca bułeczka,ser kakaowy i gorące mleko. :thumbsup: :grin: (ricotta też będzie w odcieniu kakaowym). :grin: Jak Ja lubię robić coś nowego. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1500 Opublikowano 12 Listopada 2012 może spotkam mleko skondensowane kakaowez tego co wiem to jest takie , ale ono jest słodzone . Zwykłe mleko skondensowanie jest słodzone lub niesłodzone . Kakao zawsze możesz dodać . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.