EL GREGOR Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1501 Opublikowano 17 Listopada 2012 :grin: Daniel,ser z mlekiem z puszki zrobiony :grin: Szynka zakąskowa po czterech dniach nadal dobrze smakuje. :grin: :thumbsup: Dzisiaj narodził się nowy pomysł z serem :grin: realizacja w poniedziałek po zakupie mleka :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-250440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1502 Opublikowano 17 Listopada 2012 :grin: Daniel,ser z mlekiem z puszki zrobiony :grin: Super, a ile mleka surowego / mleko skondensowane 10L/na puszkę 300g??? A jak pozostałe parametry produkcji? metoda El gąsior i solenie w masie, czy inna? PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-250448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1503 Opublikowano 17 Listopada 2012 :grin: dałem puszkę na 10l i posoliłem w masie :grin: oczywiście metoda El Gąsior a jak by inaczej. :grin: Wczoraj byłem w Agrovisie po kultury,chlorek kupiłem w płynie 1l i powlokę serowarską 1l. :grin: W Agrovisie spróbowałem ser który był robiony przez ich technologa w kwietniu :thumbsup: ,myślę że kiedyś do tego dojdę :grin: Wczoraj jeszcze do sera kupiłem wąską siatkę 50m typ 14|5|CB|Z Soft (jeszcze takiej nie miałem ) i do szynek 50m ale trochę szersza. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-250491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1504 Opublikowano 18 Listopada 2012 :grin: karkówka i boczek z warzywami :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-250591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1505 Opublikowano 20 Listopada 2012 :grin: wczoraj zrobiłem ser,dzisiaj posoliłem z ręki (pierwszy raz,sól morska drobna ) :grin: W tej chwili dojrzewają sery solone w masie,solance i ( z reki w fazie początkowej celem stworzenia skórki) :grin: Trzeba czekać chociaż do wiosny żeby porównać smaki :sad: ale i tak będę robił nadal na trzy sposoby :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-251080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1506 Opublikowano 24 Listopada 2012 :grin: szynka wędzona 14.11.2012r :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-252040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1507 Opublikowano 24 Listopada 2012 Niewątpliwie była na sucho peklowana Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-252042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1508 Opublikowano 24 Listopada 2012 :grin: Krzysiu :thumbsup: Dobrej jakości szynki zawsze są peklowane na sucho. :grin: Ta szynka jest jeszcze bardzo świeża co widać po kolorze :grin: a co za tym idzie,smak dopiero zaczyna powoli osiągać. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-252043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1509 Opublikowano 24 Listopada 2012 :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-252095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1510 Opublikowano 25 Listopada 2012 :grin: polędwica :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-252238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1511 Opublikowano 25 Listopada 2012 :grin: warkocz,mizdra (wycięte z polędwicy),warzywa,kasza gryczana :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-252334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1512 Opublikowano 27 Listopada 2012 :grin: makaron spaghetti,szpinak mrożony,ricotta,śmietana,czosnek,sól,pieprz,gałka muszkatołowa (starta). :grin: Bardzo smaczne danie. :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-252715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1513 Opublikowano 28 Listopada 2012 :grin: osuszanie z lekkim wędzeniem godzinę. Wędzenie zasadnicze;słoninie wystarczyło 45 min,ser wędzony godzinę,boczki 1,5h,szynki,polędwice,kiełbasa 3,5h. :grin: Ser z formy jak obeschnie 2-4 dni to posmaruję powłoką serowarską,wędzony to może jutro.Zobaczymy co z tego wyniknie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-252935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1514 Opublikowano 28 Listopada 2012 EL GREGOR, mnie to tam najbardziej to białe miesko odpowiada pozostałe też piękne ale słoninka :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-252940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1515 Opublikowano 28 Listopada 2012 :grin: serki które roniłem tydzień temu 11.03. nabrały ładnego żółtego koloru :grin: :thumbsup: Obrazek Obrazekwitam, minelo kilka miesiecy od czasu kiedy robiles te serki i juz pewnie dawno sa strawione a nastepne wyprodukowane a ja mam pytanie czy te serki tak naturalnie pozolkly czy dodales jakiejs przyprawy lub barwnika podczas produkcji? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-252996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1516 Opublikowano 28 Listopada 2012 :grin: witaj Jarku,dodałem barwnika naturalnego 15 kropli na 10l mleka.Pewnie jakaś kostka by się jeszcze znalazła w lodówce :grin: jutro sprawdzę. Dzisiaj pierwszy raz sparzyłem szynkę peklowaną na sucho :grin: w smaku :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-253010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1517 Opublikowano 29 Listopada 2012 :grin: Jarku został jeszcze jeden kawałek (połówka, niski,pierwsze zdjęcie) to jest ten czas (luty,marzec) jak robiłem ten ser co przytaczasz na zdjęciach. :grin: Dzisiaj na śniadanie ser robiony 3.06.2012r. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-253096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1518 Opublikowano 29 Listopada 2012 dzieki Grzgorz za odpowiedz, fajne wyroby, w miedzyczasie doczytalem ze dodajesz barwnika annato e160b Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-253099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1519 Opublikowano 29 Listopada 2012 :grin: wczoraj podczas wędzenia nie było smaka na wędzonkę :sad: Ale dzisiaj trzeba było walnąć lufę. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-253168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1520 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Witam, oglądam Twoje wyroby mięsne i bardzo chciałbym takie móc robić,ale brak mi i doświadczenia i czasu bo święta tuż tuż. Byłbym zobowiązany gdybyś tak jak to zrobiłeś z serami pokazał swoją technologię wyrobu wędzonek. Na takiej lekcji skorzystam nie tylkoja ale także inni którzy śledzą Twoje dokonania. Z góry dziękuje.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-253504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1521 Opublikowano 2 Grudnia 2012 :grin: witaj gazda,zrobić ser to jest bardzo prosta i mało czasochłonna sprawa.Jeden - dwa dni i po zabiegu można ser degustować. Do wyrobu wędlin to już potrzeba więcej czasu i trochę doświadczenia w przygotowaniu i proces samego wędzenia.(typ wędzarni,drewno) Do świąt zostało jeszcze trochę czasu więc proponuję zrobić najprostszą wersję wędzonek parzonych (zawsze się udają). Peklujesz mięso według tabeli Dziadka na 7 dni (mniejsza ilość peklosoli z tabeli) tu do wędzenia nie trzeba żadnej wprawy,wędzisz 2-3 h tem.56-60*C dla lekkiego koloru a parzenie zrobi swoje.Tylko stosuj drewno dąb,buk,olcha,żadnych owocowych bo będzie wędzonka gorzka (z tymi drewnami nie masz wprawy). Parzenie;grzejesz wodę do wrzenia wkładasz wędzonki (robię wędzonki około 1kg)jak jest duży garnek i dużo wędzonek to gaz zmniejszasz bo mięso mocno obniży tem. staram się utrzymywać tem wody 80*C i po 40 min mierzę tem w szynce ma być 68-72*C,wybieram,wkładam do zimnej wody 2-3min.i wieszam do obciekniecie i wystudzenia. Jak tak zrobisz to będzie dobrze. Pozdrawiam. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-253556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1522 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Witam, z tego co napisałeś preferujesz peklowanie na mokro, oraz parzenie wyrobów a nie podpiekanie, dziękujęGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-253574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1523 Opublikowano 2 Grudnia 2012 :grin: preferuję peklowanie na sucho ale to już inna szkoła i trochę trudniejsza a i proces wędzenia jest inny (piszesz,że nie masz doświadczenia) dlatego dałem CI przykład bardzo prosty i skuteczny.Podpiekać to też trzeba umieć. :grin: Jak zakupisz mięso i będziesz gotowy to poprowadzę Cię za rączkę od początku procesu peklowania,poprzez wiązanie,ociekanie,suszenie,wędzenie i na końcu parzenie.Wędzeniem aż tak się nie przejmuj,ważniejsze jest peklowanie i parzenie w tym typie wędzonek. A co planujesz na święta przygotować (jaki asortyment). :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-253593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1524 Opublikowano 2 Grudnia 2012 EL GREGOR, robilem caciotte i mam pytanie co do twojej produkcji robilem caciotte z 20ltr mleka, wyszla dosc duza (tak mi sie wydaje), robilem 28.11 i wazyla 3,28kg a dzis 02.12 ma 2,98kg, lezy w piwnicy temp miedzy 4-12stC w zaleznosci dzien/noc, z wilgotonoscia jak chyba u kazdego slabo...40-50% (wstawilem nawet nawilzacz powietrza ale zupelnie bez rezultatu), ser jest ciagle obslizly wrecz "maziaty" i zaczyna pachniec kwaskowato, to objaw naturalny czy cos zlego sie zaczyna dziac? sorry ze w twoim temacie ale wrzuce rowniez fotke (to ten najwiekszy ser) http://img255.imageshack.us/img255/7770/dsc04298z.jpg Uploaded with ImageShack.us ser jest bialy a gdzieniegdzie pojawiaja sie zolte plamy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-253666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1525 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Witam, ponownie.Chcę zrobić baleron, boczek faszerowany, polędwicę boczek i może jakąśszynkę. Będę korzystał z wędzarni znajomego i on mi będzie ustawiał temperaturę wędzenia.Trochę już zrobiłem różnych wyrobów ale mam problem z powtarzalnością, bo dopiero niedawno udało mi się uruchomić swoją wędzarnię przy" bacówce" w górach tak że najbliższe miesiące nie będę mógł z niej korzystać- bazowałem się na Twoim pomyśle.Internet nie jest moim narzędziem, idzie mi to jak po grudzie ale ćwicząc może dojdędo jakiejś wprawy.Podam Ci kontakt na telefon I gdy dasz sygnał to oddzwonie.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/61/#findComment-253690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.