lufa Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 A po czym tak sądzisz bo jak po kolorze sera to............... :wink: Bez prawdziwego mleczka takie rzeczy nie wychodzą :-P A co do zupki jaką Grzesio przedstawił wyżej, miałem okazję degustować i naprawdę dobra :thumbsup: , początkowo przyznam, że miałem obawy co do serwatki, pierwsza łyżka z zamkniętymi oczami :-P Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 miałem obawy co do serwatki, Ale lufa w zupie czy ogólnie :question: Przyznam się że ja tylko spijam I raz dodałem do ciasta na pizze :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Bez prawdziwego mleczka takie rzeczy nie wychodzą To jesteś niestety w błędzie.Kolor można uzyskać w inny sposób. :wink: a serek oczywiście nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 :grin: W wielki piątek zrobiłem zupę z samej serwatki i tylko zagęściłem mąką orkiszowa.W smaku bdb :thumbsup: kto robi sery warto spróbować :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Może macie ciekawe propozycje z zastosowaniem serwatki. Ja dodaję zamiast wody do: 1. produkcji chleba 2. ciasta na naleśniki 3. ciasta na pizzę 4. zup 5. sosów Mleko po wyjęciu skrzepu zakwaszam kwasem mlekowym, a nie kwaskiem cytrynowym. Grzesiek do produkcji serów używasz specjalnych podpuszczek? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 :grin: dzisiaj zrobiłem sos (podpowiedź Piotra) z samej serwatki,oczywiście odpowiednio przyprawiłem,sól,(pieprz,kmin rzymski,ziele,koper włoski,kolendrę roztłukłem w moździerzu)warzywa;por,cebula,imbir,seler,pół kostki rosołowej..Do gotującego się sosu włożyłem kotlety z piersi kurczaka.Wyszło bardzo smaczne danie. :thumbsup: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 :grin:i o to chodzi o to chodzi Grześko :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinson Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Grzegorz powiedz mi czy ta serwatka ,która używasz to jest ta przed zrobieniem ricotty czy też ta po wyprodukowaniu tego serka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 :grin: to jest ta już po,, wyprodukowaniu,, ricotty :grin: zaraz jadę po mleko i dzisiaj zrobię serki ,,oscypki,, i Paneer.Dzisiaj na śniadanie ser Caciotta. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Wspaniały serek chyba wybiorę się na naukę do Ciebie Grzesiu. :wink: Pozdro dla wszystkich. Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 :grin: zapraszam na zlot w maju do Gąsiorowa,tam będzie Daniel (Shadow) mistrz serowarstwa.To właśnie rok temu na zlocie Daniel mnie wszystkiego nauczył. :grin: Na pewno na zlocie miedzy innymi sery będziemy robili. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 :grin: sery dojrzewają :grin: zaczynają z lekka pleśnieć,pachną tak jak prawdziwe sery w dojrzewalni (znam ten zapach bo dawno ,dawno temu pracowałem w Trans-mleczu i woziłem sery do portu w Gdyni). Sery obmyłem wodą z solą,wytarłem do sucha i dalej będą dojrzewały jak pleśń się będzie dalej rozwijała to powtórzę obmywanie.Mięso też się pekluje,jutro kiełbasy i wiązanie,czwartek wędzenie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Grzegorz normalnie jak w wytwórni serów :shock: :clap: :clap: :clap: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 :clap: :clap: :clap: Na pewno mi znów czas do drogi zbierać się? :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Daniel (Shadow) mistrz serowarstwa No toś mi pojechał :blush: :blush: :blush: Jaki tam ze mnie mistrz? :rolleyes: Trochę wiedzy ze szkoły zostało, ale zaraz tam mistrz... :grin: :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Grzesko :shock: :clap: :clap: :clap: :grin: Pozdra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 :grin: Daniel :grin: nie znam tu na forum osoby,która posiada więcej wiedzy na temat serów.Dla mnie jesteś mistrzem :grin: Jadłem Twoje sery i tak mogę Cię określać :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.Oj tam , oj tam - mistrze jesteta obaj cwaj :wink: A ja gratuluję Ci , że taką fajnego Lufę sobie strzeliłeś . Przerwij wędzenie - bierz się za seks - mistrzu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 :grin: Heniu :grin: z męskich spraw zostało tylko golenie. :wink: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 wujtom, miałem ten przywilej kosztować serków EAnny i Andrzeja też .Nic dodać nic ująć !!!!!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Grzesiu serki super a kiełbaski pewnie też będą extra. Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 :grin: pora zjeść kiełbasy Świąteczne,szkoda miejsca w zamrażarce,zostało jeszcze parę sztuk będą na pierwszego grilla w tym roku:grin: jutro trzeba robić nowe :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Masz wyczucie czasu z podawaniem takich potraw chętnie też bym zjadł ale zaraz zbieram się na nockę do pracy. :thumbsup: Pozdro dla wszystkich. Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Grzesiu, z tymi serami to wymiatasz naprawdę... a to nie jest takie proste, widze po moich próbach nędznych i niezbyt jadalnych... chyba łatwiej juz kiełbase zrobić... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 :grin: sery to jest tak jak wędliny dojrzewające do osiągnięcia sukcesu trzeba DUŻO doświadczenia.Z serami na razie raczkuję,cały czas szukam własnego smaku i eksperymentuję bo chcę mieć własny ser.Uważam,że jestem na dobrej drodze.Odnośnikiem mojej pracy będzie ocena smaku na zlocie W-M.To jeszcze będzie świeży ser ale już będzie można na jego temat podyskutować.Już wyjąłem mięso z lodówki i zaczynam robić kiełbasy,jelita się moczą.Jutro wędzenie a w piątek po mleko i dalej udoskonalanie prac nad serem.A niektórzy mówią,że w domu na emeryturze nie ma co robić. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/35/#findComment-213874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.