EL GREGOR Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 14 Maja 2012 :grin: kostek :grin: na temat wędlin trochę pojęcia mam,na temat smaków serów to jestem cienki Bolek.Smak tych serów co robię uważam,że jest jak na domowe warunki wytwarzania bardzo dobry.Te sery do których dodałem jogurtu to mają lekki posmak kwaskowy i inny zapach niż te bez jogurtu.Za krótko i za mało sera zrobiłem (ponad 10kg)żeby fachowo się wypowiadać. Czekam na ocenę kolegów na zlocie.Na razie staram się opanować dojrzewanie w warunkach domowych :grin: jeszcze muszę popracować nad soleniem.Myślę,że 20g soli na 1kg sera to za mało (chociaż teraz sypałem ,,na oko,, ,wcześniej odważałem). Co zauważyłem,nim ser dobrze dojrzeje to go nie można pakować bo się zmienia smak sera (oczywiście na gorszy). Cały czas wyciągam wnioski i staram się tych błędów nie popełniać.Za rok to na pewno coś więcej się wypowiem na temat smaków. :grin:ten co rozkroiłem przed chwilą jest za świeży :sad: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-217843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 14 Maja 2012 Grzesiu, serki wytrzyj czystą, wilgotną ścierką, nasmaruj suchą solą i otrzep. Resztę wyjaśnię na zlocie. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-217907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 15 Maja 2012 :grin: Daniel :grin: Tak zrobię i jeszcze dzisiaj zastosuje Twój pateny ( walka z muchami) :grin: Serdecznie WAS pozdrawiam :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-217925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 15 Maja 2012 Nie, wpuszczony w wąski słoik lep, a na dnie przekąska: piwo, wino lub sok z mięsa (atraktor) PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-217964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 15 Maja 2012 No taki patent robi wrażenie , toż to "zbrodnia doskonała" Lepiej z Tobą nie zadzierać :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-217966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 15 Maja 2012 Grzegorz skąd czerpiesz informacje o serach, masz jakąś książkę? Patrzę na Twoje osiągnięcia – robisz jak z najwyższej półki sklepowej i cenowej. Już nie mówię o Twoich „suszonych” wyrobach mięsnych, ale i o obiadach! Ogromne uznanie za całokształt tematu Twojego! :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 15 Maja 2012 Grzegorz skąd czerpiesz informacje o serach, masz jakąś książkę?Oj coś myślę, że grzesiu nabył tą wiedzę od jednego z naszych forumowiczów Grześ, sery wspaniałe !!! Musisz przywieść "próbki" do Napoleonowa w sierpniu Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 16 Maja 2012 :grin:wbijasz w Google ,,sery z mleka krowiego,, i robisz co ci pasuje.Bardzo dużo informacji o wyrobie serów udziela Mi kolega Daniel (Shadow). W sierpniu jadę do Grecji lub Bułgarii,degustacja odbędzie się w Gąsiorowie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 16 Maja 2012 :grin: ocet winny na sezon letni przygotowany (sałatki,przetwory) :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 17 Maja 2012 :grin: Grażki danie :thumbsup: pierś z kurczaka,por, majonez.Por musi być cały pokryty majonezem. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 18 Maja 2012 :grin: wędlinki na zlot dojrzewają :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 20 Maja 2012 pokrzywka na herbatkę też będzie Witam Cię Grzesiek,czy do herbaty z pokrzywy dodajesz jeszcze jakieś zioła? My pijemy melisę,mięte i zieloną,a pokrzywy jeszcze nie próbowałem. Pozdrawiam. P.S. zrobiłem na kolacje pierś,por i majonez,mojej rodzinie bardzo smakowało :thumbsup: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oojarasoo Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 20 Maja 2012 Pan grzegorz to mistrz pełan szacun za całokształt :clap: Cytuj Kobieta nie musi umieć gotować ale mężczyzna musi dobrze zjeść!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 20 Maja 2012 wowansw :grin: tak dodaję,melisę,miętę,lipę,skrzyp polny,rumianek, dzisiaj właśnie nazbierałem skrzyp polny,młode pędy malin. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 20 Maja 2012 Grzegorz widzę że na warsztaty żielarskie niedługo będziemy się do Ciebie zapisywać :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 20 Maja 2012 melisę,miętę,lipę,skrzyp polny,rumianek Dzięki,trzeba nazbierać i zrobić,Grzesiek masz jakieś proporcje czy jak zawsze na "oko" dajesz? Serdecznie pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 21 Maja 2012 :grin: jak zawsze na oko,ile mam,co mam i kiedy nazbieram :grin: to suszę oczywiście w cieniu nie na słońcu.Teraz czekam na kwiat lipy.Część pokrzywa już jest gotowa,trzymam w papierowych torbach,reszta dosycha.Potem wszystko pomieszam.Jak wszystkie zioła będą gotowe to je wymieszam.Na razie pije to co obecnie nazbieram, suche i zielone. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 21 Maja 2012 :grin: tak to wygląda np.dzisiejsze śniadanie;sałatka z młodych pędów rzodkiewki polana olejem lnianym,śniadanie popite naparem;pokrzywy,melisy,mięty,skrzypu.Rzodkiewka,szczypior,melisa,mięta zerwana przed chwila w ogrodzie.Takie to jest życie wieśniaka :sad: do teatru ,muzeum,kina nie chodzę bo go nie mam ale za to rekompensuję poprawienie samopoczucia dobrym i zdrowym jedzeniem.Właśnie przywiozłem mleko :thumbsup: ser i jogurt w trakcie zakwaszania. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 21 Maja 2012 :grin: na obiad szczawiowa (szczaw polny) z jajkiem i jogurtem.Ziemniaki ugotowane w mundurkach i obsmażone. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 21 Maja 2012 Dzięki Ci Grzesiek za wskazówkę z ziołami.My zbieramy kwiat lipy i kwiat czarnego bzu,mięte i melisę,jak wyschnie to przechowuje to osobno w słoikach(żeby mol mi tam nie wprowadziła się). Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-218988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 23 Maja 2012 :grin: dzisiejsze wędzenie :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-219309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 23 Maja 2012 :grin: te kawałki drewna wyjąłem z paleniska jeszcze się palące ale dymu na zdjęciach nie widać :sad: położyłem kawałek boczku na gorącym drewnie dla lepszego efektu :grin: ale też dymu nie widać (chociaż w trakcie zdjęć był )widocznie słaby aparat :sad: ale powtórzymy ujęcia w trakcie następnego wędzenia :grin: mam już nowy pomysł :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-219332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 23 Maja 2012 w tym wypadku chyba nie ma potrzeby czegokolwiek poświadczać :clap: czym posypujesz te boczusie? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-219357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 23 Maja 2012 Piękny boczuś, przyszedł mi smak na grochówkę wojskową na takim boczku :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-219360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 24 Maja 2012 :grin: Daniel :grin: pomysł BDB,coś w tym temacie będę myślał.Fajnie by wyglądało na boczku od strony skóry.Ten boczek jest taki poczochrany bo wyciąłem żebra :grin: Teraz boczki kupuje tylko z żebrami. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/39/#findComment-219411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.