Gonzo Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1651 Opublikowano 15 Lutego 2013 czy to jest jakis lokalny duński przysmak ? ,czy poprostu czarny salcesonPewnie coś a'la kindziuk :rolleyes: Pozdrawiam :wink: [ Dodano: Pią 15 Lut, 2013 14:13 ]I się nie denerwujcie przecież to tylko jest zabawa. _________________Zabwa :grin: "Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej." Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1652 Opublikowano 15 Lutego 2013 EL Gregor dzieki za zaproszenie i pochwale. A na zdjeciu jest kindziuk 4 miesieczny. Pozdrawiam :grin: http://imageshack.us/photo/my-images/844/img0205rj.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/252/img0208mf.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1653 Opublikowano 15 Lutego 2013 Mirek240954 co te sznurki takie białe ?Sznurki sa z Polski, a czemu takie biale to nie mam pojecia. Moze to wina zdjecia. [ Dodano: Pią 15 Lut, 2013 14:51 ]Wedliny byly parzone i sznurek zrobil sie jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1654 Opublikowano 15 Lutego 2013 Mirek240954, a to ci pasztet , sznurek z Polski , kindziuk z Litwy , robiony w Danii -EUROPA WB , ładnie wyglada Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1655 Opublikowano 15 Lutego 2013 EL GREGOR, To nie cyferki tylko cyferki z literkami :tongue: a r134a to freon toć napisałem że naturę mam zimną. Dzięki za potwierdzenie moich domniemań. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1656 Opublikowano 15 Lutego 2013 wujtom, Jesteś wielki to nastepca freonu R12 nie czyni dziury ozonowej , niemniej w myśl nowych przepisów jest gazem cieplarnianym . Do czynników ekologicznych zaliczają czynniki naturalne amoniak , dwutlenek węgla , izobutan itp.To tyle w skrócie na temat chłodzenia naszych wspaniałych wyrobów . [ Dodano: Pią 15 Lut, 2013 19:31 ]:clap: :tongue: :grin: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1657 Opublikowano 16 Lutego 2013 :grin: polędwica po dwóch dniach,jeszcze bez żadnego smaku (pełny smak nabierze dopiero po 10-15 dniach):grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1658 Opublikowano 16 Lutego 2013 :clap: :thumbsup: :clap: A ja robie dzisiaj kielbase podobna do Twojej scinkowj i dodaje b. duzo pieprzu grubo zmielonego. Sprobuj, bo warto, jest pyszna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1659 Opublikowano 16 Lutego 2013 :grin: dzięki za radę :grin: ale Ja zawszę dodaję dużo pieprzu tylko zamiast mielić to tłukę w moździerzu (dodaję także tłuczone ziele,kolendrę,jałowiec,rozmaryn,kminek,nieraz daję kmin rzymski). :grin: Tylko nie dodawaj wody :!: zamiast wody to alkohol. Ważna sprawa to ścisłe napychanie i usuniecie powietrza z batonu. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1660 Opublikowano 16 Lutego 2013 ale Ja zawszę dodaję dużo pieprzuale ja dodaje bardzo , bardzo duzo i ten smak dominuje. Robie jeszcz jedna fajna kielbase z chilib b. ostra. http://imageshack.us/photo/my-images/841/samsung109.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1661 Opublikowano 16 Lutego 2013 Robie jeszcz jedna fajna kielbase z chilib b. ostra. A gdzie przepis :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1662 Opublikowano 16 Lutego 2013 :grin: bardzo ładna kiełbasa :grin: :thumbsup: :clap: Już tak,, ostrych,, kiełbas nie mogę robić :sad: mam kłopoty z żołądkiem jak zjem coś bardzo,, ostrego,,. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1663 Opublikowano 18 Lutego 2013 :grin: kiełbaski 20 kolagen powoli podsychają (trzy dni w kuchni) dzisiaj przeniosłem do garażu. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1664 Opublikowano 18 Lutego 2013 Witam Mógłbym prosić o przepis na te smakowite kiełbaski, które mi przypominają kabanosy, no ale ja się nie znam zbyt. Pozdrawiam cieplutko! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1665 Opublikowano 18 Lutego 2013 :grin: martin293,przepisu na te kiełbaski to nie ma i nie będzie (za każdym razem jest inna) :sad: Mogę napisać tylko opis jak je robiłem;mięso peklowałem mieszanką peklującą 70 soli-30peklosól na 1kg mięsa 20g mieszanki,przyprawy; kolendra ,jałowiec,kminek,pieprz,ziele,czosnek,gorczyca,majeranek.Mięso peklowałem 7 dni w lodówce.Część mięsa pokroiłem 1cmx1cm,,gorsze,, kawałki szynki zmieliłem na szarpaku zelmer 5.słoninę na 3.Najpierw mieszam mięso krojone,mielone i na koniec dodałem słoninę.napycham osłonki kolagen 20.Wędzę 2-3h tem 40-50C*. Myślę,że na pierwszy raz to weź dokładny przepis z forum. Bo Ja to sypię z torebki albo słoika i trudno napisać dokładną recepturę. Mięsa nie klasyfikuję to co jest w danej chwili to z tego robię. Jedyne co odmierzam to mieszankę peklującą na ilość mięsa. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1666 Opublikowano 18 Lutego 2013 GrzegorzMiałeś już sposobność obdzierać swoją obeschnietą dojrzałą kiełbaskę z tego kolagenu ? Jak to wygląda ? Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1667 Opublikowano 18 Lutego 2013 Miałeś już sposobność obdzierać swoją obeschnietą dojrzałą kiełbaskę z tego kolagenu ?To się je a nie obdziera . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1668 Opublikowano 18 Lutego 2013 DZIADEK, Wolałbym czuć tylko smak tych delicji , które są w środku . :tongue: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1669 Opublikowano 18 Lutego 2013 Jest tylko jeden sposób. Trzeba taki baton ostrugać nożem jak patyk . Miłego strugania Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1670 Opublikowano 18 Lutego 2013 Dzięki wielkie, na pewno spróbuję w przyszłości coś wykombinować. Swojskie najlepsze - taka prawda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1671 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zawsze robiłem w naturalnych ale widzę że Grzegorz eksperymentuje z kolagenem dlatego podpytuję czy warto . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1672 Opublikowano 18 Lutego 2013 W osłonkach kolagenowych już od dawna, na pewno co najmniej od kilkunastu lat, produkowane są wyroby. Problem był ze zdobyciem indywidualnie tych osłonek. Są to osłonki marszczone ,wymagające odpowiednich warunków przechowywania co zapewnia częściowo sposób ich pakowania i zabezpieczenia w kartonach. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1673 Opublikowano 18 Lutego 2013 To że od dawna są używane w zakładach to wiem , też już chlebek jem kilkadziesiąt lat , pytałem o to w kontekście czy warto dla siebie w nich robić . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1674 Opublikowano 18 Lutego 2013 :grin:W osłonki kolagenowe bardzo dobrze się napycha i wędzi. Przed użyciem moczę około 1 min. odcinam na długości około 70-80cm.(każdy odcina jaką długość potrzebuje) Bardzo dobrze mieć je w zapasie jak zabraknie jelit. Można napychać każdy farsz (oczywiście żeby kawałki mięsa nie były większe jak 1,5x1,5cm) Wystarczy 3-4 dni podsuszania (kuchnia) i są już jadalne. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1675 Opublikowano 18 Lutego 2013 Nie chciałbym Was zrazić do kolagenów, ale mi w nim wyrób smakuje jak kiełbasa w condomie.To nie to samo co jelito naturalne. Ps. EL Gregor tych osłonek nie trzeba moczyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.