Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy to jest jakis lokalny duński przysmak ? ,czy poprostu czarny salceson

Pewnie coś a'la kindziuk :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

 

[ Dodano: Pią 15 Lut, 2013 14:13 ]

I się nie denerwujcie przecież to tylko jest zabawa.

_________________

Zabwa :grin:

 

"Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej."

:cool::cool::cool:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268381
Udostępnij na innych stronach

EL Gregor dzieki za zaproszenie i pochwale.

A na zdjeciu jest kindziuk 4 miesieczny.

Pozdrawiam :grin:

 

http://imageshack.us/photo/my-images/844/img0205rj.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/252/img0208mf.jpg/

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268383
Udostępnij na innych stronach

Mirek240954 co te sznurki takie białe ?

Sznurki sa z Polski, a czemu takie biale to nie mam pojecia. Moze to wina zdjecia.

 

[ Dodano: Pią 15 Lut, 2013 14:51 ]

Wedliny byly parzone i sznurek zrobil sie jasny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268385
Udostępnij na innych stronach

Mirek240954, a to ci pasztet , sznurek z Polski , kindziuk z Litwy , robiony w Danii -EUROPA WB , ładnie wyglada Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268390
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR,

 

To nie cyferki tylko cyferki z literkami :tongue: a r134a to freon toć napisałem że naturę mam zimną.

Dzięki za potwierdzenie moich domniemań.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268405
Udostępnij na innych stronach

wujtom,

Jesteś wielki to nastepca freonu R12 nie czyni dziury ozonowej , niemniej w myśl nowych przepisów jest gazem cieplarnianym . Do czynników ekologicznych zaliczają czynniki naturalne amoniak , dwutlenek węgla , izobutan itp.

To tyle w skrócie na temat chłodzenia naszych wspaniałych wyrobów .

 

[ Dodano: Pią 15 Lut, 2013 19:31 ]

:clap: :tongue: :grin:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268430
Udostępnij na innych stronach

:grin: polędwica po dwóch dniach,jeszcze bez żadnego smaku (pełny smak nabierze dopiero po 10-15 dniach):grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268643
Udostępnij na innych stronach

:clap: :thumbsup: :clap:

A ja robie dzisiaj kielbase podobna do Twojej scinkowj i dodaje b. duzo pieprzu grubo zmielonego. Sprobuj, bo warto, jest pyszna.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268679
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzięki za radę :grin: ale Ja zawszę dodaję dużo pieprzu tylko zamiast mielić to tłukę w moździerzu (dodaję także tłuczone ziele,kolendrę,jałowiec,rozmaryn,kminek,nieraz daję kmin rzymski). :grin:

 

Tylko nie dodawaj wody :!: zamiast wody to alkohol.

 

Ważna sprawa to ścisłe napychanie i usuniecie powietrza z batonu. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268685
Udostępnij na innych stronach

ale Ja zawszę dodaję dużo pieprzu

ale ja dodaje bardzo , bardzo duzo i ten smak dominuje. Robie jeszcz jedna fajna kielbase z chilib b. ostra.

http://imageshack.us/photo/my-images/841/samsung109.jpg/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268695
Udostępnij na innych stronach

Robie jeszcz jedna fajna kielbase z chilib b. ostra.

A gdzie przepis :question: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268696
Udostępnij na innych stronach

:grin: bardzo ładna kiełbasa :grin: :thumbsup: :clap:

 

Już tak,, ostrych,, kiełbas nie mogę robić :sad: mam kłopoty z żołądkiem jak zjem coś bardzo,, ostrego,,. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-268698
Udostępnij na innych stronach

:grin: kiełbaski 20 kolagen powoli podsychają (trzy dni w kuchni) dzisiaj przeniosłem do garażu. :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269094
Udostępnij na innych stronach

Witam :D

 

Mógłbym prosić o przepis na te smakowite kiełbaski, które mi przypominają kabanosy, no ale ja się nie znam zbyt. :D

 

Pozdrawiam cieplutko!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269163
Udostępnij na innych stronach

:grin: martin293,przepisu na te kiełbaski to nie ma i nie będzie (za każdym razem jest inna) :sad:

 

Mogę napisać tylko opis jak je robiłem;mięso peklowałem mieszanką peklującą 70 soli-30peklosól na 1kg mięsa 20g mieszanki,przyprawy; kolendra ,jałowiec,kminek,pieprz,ziele,czosnek,gorczyca,majeranek.

Mięso peklowałem 7 dni w lodówce.

Część mięsa pokroiłem 1cmx1cm,,gorsze,, kawałki szynki zmieliłem na szarpaku zelmer 5.słoninę na 3.

Najpierw mieszam mięso krojone,mielone i na koniec dodałem słoninę.

napycham osłonki kolagen 20.

Wędzę 2-3h tem 40-50C*.

 

Myślę,że na pierwszy raz to weź dokładny przepis z forum.

 

Bo Ja to sypię z torebki albo słoika i trudno napisać dokładną recepturę.

 

Mięsa nie klasyfikuję to co jest w danej chwili to z tego robię.

 

Jedyne co odmierzam to mieszankę peklującą na ilość mięsa. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269189
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz

Miałeś już sposobność obdzierać swoją obeschnietą dojrzałą kiełbaskę z tego kolagenu ? Jak to wygląda ?

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269194
Udostępnij na innych stronach

Miałeś już sposobność obdzierać swoją obeschnietą dojrzałą kiełbaskę z tego kolagenu ?

To się je a nie obdziera .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269201
Udostępnij na innych stronach

Jest tylko jeden sposób. Trzeba taki baton ostrugać nożem jak patyk . Miłego strugania
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269205
Udostępnij na innych stronach

Zawsze robiłem w naturalnych ale widzę że Grzegorz eksperymentuje z kolagenem dlatego podpytuję czy warto .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269209
Udostępnij na innych stronach

W osłonkach kolagenowych już od dawna, na pewno co najmniej od kilkunastu lat, produkowane są wyroby. Problem był ze zdobyciem indywidualnie tych osłonek. Są to osłonki marszczone ,wymagające odpowiednich warunków przechowywania co zapewnia częściowo sposób ich pakowania i zabezpieczenia w kartonach.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269211
Udostępnij na innych stronach

To że od dawna są używane w zakładach to wiem , też już chlebek jem kilkadziesiąt lat , pytałem o to w kontekście czy warto dla siebie w nich robić .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269216
Udostępnij na innych stronach

:grin:W osłonki kolagenowe bardzo dobrze się napycha i wędzi. Przed użyciem moczę około 1 min. odcinam na długości około 70-80cm.(każdy odcina jaką długość potrzebuje)

 

Bardzo dobrze mieć je w zapasie jak zabraknie jelit.

 

Można napychać każdy farsz (oczywiście żeby kawałki mięsa nie były większe jak 1,5x1,5cm)

 

Wystarczy 3-4 dni podsuszania (kuchnia) i są już jadalne. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269268
Udostępnij na innych stronach

Nie chciałbym Was zrazić do kolagenów, ale mi w nim wyrób smakuje jak kiełbasa w condomie.

To nie to samo co jelito naturalne.

 

Ps. EL Gregor tych osłonek nie trzeba moczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/67/#findComment-269282
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.