Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Pis67, jakis czas temu tez udalo mi sie dostac miesko indycze z "dobrego zrodla" i bezstresowego chowu :grin: i podobnie jak ty poczynilem kielbaske. Piersi poszly do wedzenia w calsci, natomiast na kielbaske poszly praktycznie same udzce i palki. Przepisu nie mialem pelna improwizacja, usunalem skory kompletnie bo tez za nimi w kielbasce nie przepadam, dokupilem do tego boczek (brak dostepu do podgardla; niestety w niemczech najczesciej robia wielkie oczy w masarni jak pytam o podgardle) taki nie za tlusty, wagowo ok 10% masy miesa z indyka. Indyka zmielilem na 10mm a boczek i sciegniste na 7mm . Nikomu w domu nie powiedzialem z czego jest kielbaska, a po wedzniu rodzinka stwierdzila, ze to najsmaczniejsza z tych ktore do tej pory jedli. Faktycznie byla wspaniala na zimno, na cieplo i po podsuszeniu. Kurcze chyba znow trzeba bedzie takiej nakrecic.

Pozdrawiam i zycze milej zabawy przy robieniu no i oczywiscie przy konsumpcji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-200596
Udostępnij na innych stronach

jesli chcesz mozesz zrobic cos na podobe szynkowej, robie ja dla mojej zony ktorej bardzo smakuje(dla mnie jest za chuda). Piersi indycze rozdrobnione jak na szynkowa do tego 10-20% miesa z udek na 3mm 2 razy, z przypraw tylko pieprz bialy 2g. Do peklowania dodaje cukru gronowego 2g/kg zeby lepiej mieso skruszalo. Jesli bedziesz robil cos a´la krakowska uwazaj z tluszczem z indyka, bardzo szybko sie wytapia i podchodzi pod oslonki.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-200642
Udostępnij na innych stronach

Jesli bedziesz robil cos a´la krakowska uwazaj z tluszczem z indyka, bardzo szybko sie wytapia i podchodzi pod oslonki.

Dzięki, ale tłuszczu z indyka widocznego gołym okiem, ani skórki w mojej kiełbasie nie uświadczysz. Szynkowej nie robię, będzie z wieprzowiną, taką to i powiesić można, podeschnie ładnie, a z szynkową trudniej. A salami jak u Ciebie? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-200660
Udostępnij na innych stronach

Nadziałem wczoraj 27kg kiełbaski, zacząłem zadymianie, -16, w 5 minut w wędzarni 50 stopni, osuszanie trwa, miejsca w wędzarni jeszcze sporo. Na 3-ciej focie "dzicy" pomocnicy. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-200772
Udostępnij na innych stronach

Ale jesteś pracowity!

Jestem w pracy i oglądam Twoje zdjęcia :!:

Ślinka leci :thumbsup: :thumbsup:

 

Mam miejsce na nie w "brzuszku" i w lodówce :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-200777
Udostępnij na innych stronach

Na 3-ciej focie "dzicy" pomocnicy.

Na 3 focie to ja widzę piękne kiełbaski :!: :thumbsup: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-200779
Udostępnij na innych stronach

Jak się nazywa filet z piersi indyka w siatce? Boczuś to boczuś. :cool:

Fota podczas ociekania i osuszania, druga pt. pierwsze chwile w wędzarni. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-201617
Udostępnij na innych stronach

Jak tam idą prace w masarni :question: Coś ostatnio mało zdjęć zapodajesz :lol:

A może majster się przejadł Twoimi wyrobami i teraz leży do góry brzuchem. :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-201625
Udostępnij na innych stronach

...pierwsze chwile w wędzarni...

Pis, w moim rankingu prywatnym JESTEŚ w PIERWSZEJ TRÓJCE

pod względem atrakcyjności wędlin. :cool:

 

Twoje kiełbasy przedstawiają dla mnie WYSOKĄ WARTOŚĆ,

oceniam z grubsza na co najmniej 400 pln za kilogram! :clap:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-201626
Udostępnij na innych stronach

Jak tam idą prace w masarni Coś ostatnio mało zdjęć zapodajesz

Trzeci tydzień już tam siedzi...chyba ostatni. :cool:

 

pod względem atrakcyjności wędlin

Co to takiego ta atrakcyjność? I nie kadź. :cool:

 

W niespełna po dwóch godzinach w wędzarni... :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-201628
Udostępnij na innych stronach

...Co to takiego ta atrakcyjność?...

Pis nie wypada mi rozwijać tego tematu i tak pewnie

napisałem za wiele. :wink:

 

Ja osobiście nie cenie zbytnio FAŁSZYWEJ "skromności",

jak coś jest dobre lub złe,

to chce mieć ten komfort aby swobodnie to wyrazić! :cool:

 

Zresztą to chyba "zboczenie zawodowe". :lol:

 

BTW

Zapewniam, że swojej wyceny twoich SKARBÓW,

nie dokonałem lekkomyślnie, "po wyglądzie",

tylko uwzględniając CAŁOKSZTAŁT i perspektywy! :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-201638
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem trochę rybek - powalczymy + świeże filety z dorsza - brak na focie, ostatnio rybki polubiłem. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-201959
Udostępnij na innych stronach

sledzie,makrele,lososia ale nie wiem co to za ryba ta ostatnia tolpyga

Tak tołpyga i dwa steki z halibuta, które wraz z dzwonkami z łososia i jednym z tołpygi pływają w solance. Resztę tołpygi mniej lub bardziej udolnie wyfiletowałem i będzie w ziołach. Śledzie zrobię w sosie pomidorowym, makrelę w galarecie, a filety z dorsza w warzywach. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-201988
Udostępnij na innych stronach

Dziś polędwica, boczek i dwie szynki - już wiszą w wędzarni

A co tak mało. Na diecie jesteś czy co :question: :question: :question: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-202923
Udostępnij na innych stronach

Tak z ciekawosci tolpyga wedzona jaka w smaku byla?Do jakiej rybki ma najblizej

 

Taka tołpyga do 4 kilogramów wagi, to naprawdę ryba, która może zaskoczyć smakiem, lepsza od wędzonego karpia. :cool:

 

A co tak mało. Na diecie jesteś czy co

Mało, bo musi tyle być, z przyczyn obiektywnych. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/32/#findComment-202930
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.