cedro Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lutego 2010 Po raz pierwszy chcę popełnić :wink: kiełbasę. Szynki ,balerony, schaby wg. przepisów ze strony,w opinii różnych zjadaczy są więcej niż poprawne.Ale jak zgłębiłem temat kiełbas stwierdziłem iż jest to wyższa szkoła jazdy. Ma być krucha, chuda, tłustsza :question: Ale że od czegoś trzeba zacząć przymierzam się do kiełbasy Dziadka, i tu mam parę pytań: dlaczego kroimy najpierw mięsko w kostkę, anie od razu mielimy :question: Co daje oddzielne przyprawianie poszczególnych klas mięsa :question: Nie można od razu wg. proporcji soli oraz innych przypraw wymieszać wszystkiego razem :question: Dlaczego wyrabiamy oddzielnie poszczególne klasy miesa :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3754-kie%C5%82basa-dziadka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2010 A mozna wiedziec skad masz ten przepis? bo tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=541&highlight=kie%B3basa+dziadka nic nie pisze o przyprawianiu poszczegolnych klas miesa. Mieso kroimy zeby kawalki sie szybciej przepeklowaly i mozna bylo je wsadzic do maszynki. Poszczegolne klasy wyrabiamy oddzielnie zeby uzyskac odpowiednia strukture. Jesli wymieszasz wszystko razem wtedy np. tluszcz zostanie rozmazany i bedzie malo widoczny, dlatego zawsze robimy jak pisze w recepturze. Nie wiem o jakim przepisie piszesz, ale czesto przyprawy dodaje sie do miesa klasy 3 przy kutrowaniu.Pozdrawiam Yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3754-kie%C5%82basa-dziadka/#findComment-101837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego 2010 Czemu kroimy i peklujemy, a nie mielimy i peklujemy :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3754-kie%C5%82basa-dziadka/#findComment-101846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Lutego 2010 Może na to pytanie powinni odpowiedzieć technolodzy,pewnie procesy peklowania inaczej przebiegają Robiłem na poczatku mieląc i peklując, teraz kroję.Nauczyłem się zaufania do podawanych receptur i reżimów technologicznych, Wszystko w tym kiełbasy wychodzi wtedy naprawdę świetne Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3754-kie%C5%82basa-dziadka/#findComment-101849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Lutego 2010 Czemu kroimy i peklujemy, a nie mielimy i peklujemyObydwie możliwości są prawidłowe. Jednym z czynników wpływających na szybkość peklowania jest wielkość kawałka mięsa, grubszy wolniej cienki szybciej. W tym http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=166 na jakie kawałki powinno kroić się mięso aby było zapeklowane. Jeśli dzisiaj kroisz mięsa a jutro pragniesz wykonać kiełbasę to, proponuję od razu wykonać rozdrabianie(mniejszy kawałek-szybciej). Osobiście jestem zwolennikiem dłuższego peklowania mięs drobnych, szczególnie przeznaczonych do wyrobu grubo rozdrobnionych kiełbas. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3754-kie%C5%82basa-dziadka/#findComment-101956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lipca 2010 Witam zrobilem polska surowa w smaku jest pyszna ale nie wiem czemu jak sie gryzie to jak gume .Moze ktos wie czemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3754-kie%C5%82basa-dziadka/#findComment-116663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lipca 2010 Myślę ze wędziłeś w zbyt ciepłym dymie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3754-kie%C5%82basa-dziadka/#findComment-116666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.