Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Taka rura bedzie zakończeniem komina! Tylko teraz pytanie do wielkich zadymiaczy! czy rura komina może miec 80cm plus dzaszek bo tak mi wychodzi jak polącze jeden element ceramiczny i ten element co na zdjęciu czy jednak dolożyc kilka cm! Porsze o rade

 

[ Dodano: Nie 28 Mar, 2010 18:52 ]

aha zapomniałem dodać ze srednica przewodu kominowego wynosi 200mm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-107078
Udostępnij na innych stronach

Nie widzę wymiarów komory, ale tak na oko to 2 takie kominki, choć ja bym dał 4 (lub 2 o większej średnicy).

4 otwarte do osuszania, i potem na 2 bym wędził.

Przy jednym będą się pocić wędzonki i będziesz miała kłopoty.

 

PS

Dł. OK, co najwyżej ocieplić przed zimą.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-107580
Udostępnij na innych stronach

kolego tak mi napisałeś, że nie wiem co mysleć! Skoczy sie na tym ze bedzie miał komin metr wysokosci i bedzie ok, w większej części bedzie skladał sie z rury ceramicznej!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-107689
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

kolego tak mi napisałeś, że nie wiem co mysleć! Skoczy sie na tym ze bedzie miał komin metr wysokosci i bedzie ok, w większej części bedzie skladał sie z rury ceramicznej!

Cześć. Co prawda jestem na etapie projektowania, no i może ktoś pomyśli, że się nie znam, ale jeden komin w twojej wędzarni, to o wiele za mało. Przy takim małym (wąskim) wylocie, będzie Ci się skraplać woda. Zastosuj więcej takich kominków lub jeden sporo szerszy.

 

Adam.

Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-109577
Udostępnij na innych stronach

Rura 200 to mało ???

TAK :!:

Za mało, poczytaj inne tematy z serii "buduje wędzarnie...", a szczególnie recenzje po wybudowaniu

 

[ Dodano: Sro 21 Kwi, 2010 09:18 ]

Dym z paleniska idzie do kanału dymnego i to ma powiedzmy „dużą moc”, jednak jak wpadnie do komory rozpręża się i jego prędkość maleje. Dodatkowo traci dużo energii cieplnej (którą oddaje do wędzonek – a przede wszystkim szczególnie w wędzarniach murowanych energię pochłaniają ściany – mury).

W komorze wędzarniczej dym łączy się z wilgocią (ze ścian i wędzonek).

Tak obrazowo napisze staje się ”cięższy” , a ponieważ stracił już swoją „siłę” to trzeba mu jakoś pomóc wyjść z wędzarni, a nie wciskać go w cienką rurę.

Dlatego komin w wędzarni powinien być tak zbudowany żeby stawiał jak najmniejszy opór ( czyli jego średnica / światło / przekrój itd..) i dobrze by było żeby nie wychładzał dodatkowo dymu – dlatego zalecane jest ocieplanie komina.

Wysokość komina ma wpływ na cug, ale tylko pod warunkiem że ten cug jest możliwy, czyli mieszanina dymu, powietrza i wody ma na tyle dużą jeszcze „siłę” żeby pokonać opory przewodu kominowego.

Mam nadzieje że w miarę obrazowo wyjaśniłem sprawę i jest ona teraz do zrozumienia dla wszystkich, jeśli nie to pytaj.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-109668
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wędzarnia skończona i przetestowana jako grill i wedzarnia! Wszystko to dzięki waszej stronie! Pozdrawiam wszystkich wielkich zadymiaczy!

 

[ Dodano: Pon 03 Maj, 2010 15:42 ]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-110498
Udostępnij na innych stronach

kruszyna1696, bardzo podoba mi się Twoja wędzarnia. Mam zamiar modernizować swoją a właściwie wkład do wędzarni, to szafa metalowa w której wędzę do tej pory, zatem roboty dużo..Myślę, że uda mi się osiągnąć podobny efekt końcowy /mam nadzieję/. Czy posiadasz fotki z wędzenia? Jeśli tak to można je obejrzeć? Pozdrawiam i gratuluję.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-110551
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.