kruszyna1696 Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Marca 2010 Wielki dzięki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-106792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1696 Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Marca 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-106984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Marca 2010 Na upartego można już wędzić,widzę że nabiera już kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-106986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1696 Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Marca 2010 Taka rura bedzie zakończeniem komina! Tylko teraz pytanie do wielkich zadymiaczy! czy rura komina może miec 80cm plus dzaszek bo tak mi wychodzi jak polącze jeden element ceramiczny i ten element co na zdjęciu czy jednak dolożyc kilka cm! Porsze o rade [ Dodano: Nie 28 Mar, 2010 18:52 ] aha zapomniałem dodać ze srednica przewodu kominowego wynosi 200mm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-107078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1696 Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 31 Marca 2010 Niech ktoś się zlituje i mi doradzi! bo nie chce pozniej zmieniać dlugości! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-107579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 31 Marca 2010 Nie widzę wymiarów komory, ale tak na oko to 2 takie kominki, choć ja bym dał 4 (lub 2 o większej średnicy).4 otwarte do osuszania, i potem na 2 bym wędził.Przy jednym będą się pocić wędzonki i będziesz miała kłopoty. PSDł. OK, co najwyżej ocieplić przed zimą. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-107580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1696 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 kolego tak mi napisałeś, że nie wiem co mysleć! Skoczy sie na tym ze bedzie miał komin metr wysokosci i bedzie ok, w większej części bedzie skladał sie z rury ceramicznej! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-107689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 kolego tak mi napisałeś, że nie wiem co mysleć! Skoczy sie na tym ze bedzie miał komin metr wysokosci i bedzie ok, w większej części bedzie skladał sie z rury ceramicznej! Cześć. Co prawda jestem na etapie projektowania, no i może ktoś pomyśli, że się nie znam, ale jeden komin w twojej wędzarni, to o wiele za mało. Przy takim małym (wąskim) wylocie, będzie Ci się skraplać woda. Zastosuj więcej takich kominków lub jeden sporo szerszy. Adam. Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-109577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1696 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Rura 200 to mało ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-109649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Rura 200 to mało ???TAK :!: Za mało, poczytaj inne tematy z serii "buduje wędzarnie...", a szczególnie recenzje po wybudowaniu [ Dodano: Sro 21 Kwi, 2010 09:18 ] Dym z paleniska idzie do kanału dymnego i to ma powiedzmy „dużą moc”, jednak jak wpadnie do komory rozpręża się i jego prędkość maleje. Dodatkowo traci dużo energii cieplnej (którą oddaje do wędzonek – a przede wszystkim szczególnie w wędzarniach murowanych energię pochłaniają ściany – mury). W komorze wędzarniczej dym łączy się z wilgocią (ze ścian i wędzonek). Tak obrazowo napisze staje się ”cięższy” , a ponieważ stracił już swoją „siłę” to trzeba mu jakoś pomóc wyjść z wędzarni, a nie wciskać go w cienką rurę. Dlatego komin w wędzarni powinien być tak zbudowany żeby stawiał jak najmniejszy opór ( czyli jego średnica / światło / przekrój itd..) i dobrze by było żeby nie wychładzał dodatkowo dymu – dlatego zalecane jest ocieplanie komina. Wysokość komina ma wpływ na cug, ale tylko pod warunkiem że ten cug jest możliwy, czyli mieszanina dymu, powietrza i wody ma na tyle dużą jeszcze „siłę” żeby pokonać opory przewodu kominowego. Mam nadzieje że w miarę obrazowo wyjaśniłem sprawę i jest ona teraz do zrozumienia dla wszystkich, jeśli nie to pytaj. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-109668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1696 Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Maja 2010 Wędzarnia skończona i przetestowana jako grill i wedzarnia! Wszystko to dzięki waszej stronie! Pozdrawiam wszystkich wielkich zadymiaczy! [ Dodano: Pon 03 Maj, 2010 15:42 ] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-110498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Maja 2010 Bardzo ładna wędzarnia tylko bym jeszcze brzegi dachu okuł blachą . :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-110500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Maja 2010 kruszyna1696, bardzo podoba mi się Twoja wędzarnia. Mam zamiar modernizować swoją a właściwie wkład do wędzarni, to szafa metalowa w której wędzę do tej pory, zatem roboty dużo..Myślę, że uda mi się osiągnąć podobny efekt końcowy /mam nadzieję/. Czy posiadasz fotki z wędzenia? Jeśli tak to można je obejrzeć? Pozdrawiam i gratuluję. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-110551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1696 Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Maja 2010 A proszę bardzo koleżanko! jest to już ente wędzenie tym razem kurak:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3813-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-kruszyny1696/page/2/#findComment-111827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.