Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co przygotujecie na te Święta ? Ja dostałem zamówienie od rodzinki...

 

1. Kiełbasa biała

2. Szynka prasowana

3. Szynka wędzona na zimno i potem parzona

4. Boczek faszerowany wg. przepisu Papcia

5. Kiełbasa wiejska

6. Golonka prasowana

7. Kiełbasa szynkowa

8. Kiełbasa krakowska.

 

Uff... To ja już chyba muszę zaczynać :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Szynkowa zrobiona. Biała zrobiona. Dwie szynki peklują się na mokro. W niedzielę wędzenie.

Na sucho zapeklowałem szynkę i golonkę. Będzie wyrób prasowany. W tygodniu biorę się za kiełbasę chłopską. A jak mi czasu i zapału starczy , to zrobię krakowską. Niech się podsusza.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-104810
Udostępnij na innych stronach

Mała fotorelacja z wyrobu szynkowej.

C.D.N.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-105465
Udostępnij na innych stronach

Ja w tym roku poszedłem na całego :grin: , trochę zaszalałem. Kupiłem całą świnkę 140kg żywej wagi :lol:.

Zrobiona już

1. kaszanka-biała

2. wątrobianka-według andrzeja k (pychota :tongue: )

3. salceson

4. rolada Le-Coste Pen z głowy wg.Antozara :tongue:

5. kiełbasa słoikowa

6. kiełbasa biała

7. kiełbasa wielkopolska

8. kiełbasa szynkowa wg Szczepana :tongue:

9. kiełbasa polska surowa

10.zapeklowane 27kg różnych szynek, polędwic, polędwiczek, boczków na wędzonki.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-105477
Udostępnij na innych stronach

No to teraz dawaj materiały. Będzie jak znalazł na strone główną. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-105478
Udostępnij na innych stronach

Ciąg dalszy. Kiełbasa chłopska.

A szyneczki zaraz sznuruję i jutro zadymiam :grin:

Wiem że trochę nowatorski sposób osadzania :grin: , ale stojak zrobię sobie w tygodniu.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-105676
Udostępnij na innych stronach

Szyneczki uwędzone i sparzone :grin: . Teraz studzą się . Wyglądają i pachną smakowicie . Następnym razem zapekluję 5 szt. takich po około 1,5 kg. bo tyle wejdzie do mojej wędzarni. Ekonomia...

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-105851
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze szyneczki.

 

Smakują o niebo lepiej , niż wyglądają :grin:

Na fotce przekroju wygląda jakby była mało nastrzyknięta , ale to światło , a raczej jego brak :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-105920
Udostępnij na innych stronach

Smakują o niebo lepiej , niż wyglądają :grin:

 

Gratuluję , myślę że częściej zacznę jeździć w okolice Zakopanego :smile: Życzę następnych udanych i smacznych wędzeń . :smile:

Już myślałem że na Podhalu tylko oscypki wędzą .

 

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-105939
Udostępnij na innych stronach

Już myślałem że na Podhalu tylko oscypki wędzą .

 

Dziękuję :grin: . Piknie pytomy :grin: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-105942
Udostępnij na innych stronach

Witam :grin:

Ja zaczelam swoja przygode z domowym wyrobem kielbasek dwa tygodnie temu.

 

Pierwsza na obstrzl poszla biala kielbasa, ze wzgledu na latwy przepis. :wink:

Nawet niezle wygladala, :thumbsup: ale po sparzeniu i ostygnieciu zrobila sie troche pomarszczona :(

 

W zeszlym tygodniu nastapil drugi podchod i zrobilam podobny przepis jak na Biala kielbase, ale dodalam tez czesc miesa wolowego. Czesc kielbasy sparzylam a czesc ususzylam w piekarniku. Ta z piekarnika wyszla calkiem smaczna :thumbsup: mniam mniam. :thumbsup:

 

W tym tygodniu czaje sie, zeby zrobic Kielbase Slaska, jednak nie wiem co mi z tego wyjdzie...? :question:

Tym sposobem bede miala trzy rodzaje kiebasek na Swieta :)

Łasuch pragnący zglębić sekrety innych smakoszy :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-105964
Udostępnij na innych stronach

Biała i golonka z szynką . Golonka zmielona na siatce 8 , a szyneczka pokrojona 2 x 2 cm.

A teraz zrobię krakowską . Może się uda :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-105990
Udostępnij na innych stronach

Moja rolada Le-Coste Pen z głowy wg.Antozara

 

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-106001
Udostępnij na innych stronach

Moja rolada Le-Coste Pen

no tak najwyższy czas, bo rybki się brzydzą :cry:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-106068
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko i jak smakowało ? :thumbsup:

Jest bardzo bobra :tongue: , degustatorów było dużo, więc prawie nic już nie zostało, na święta będę musiał wskoczyć do ubojni po następny łeb bo nawet nie zdążyłem zawieść do rodzinki. Polecam ten przepis jest pycha, polewana skórka w czasie pieczenia wodą staję się chrupiąca, tłuszczyk bardzo delikatny, od teraz głowizna nie będzie szła do bigosu czy salcesonu, tylko będzie robiona rolada.

Pozdrawiam.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-106106
Udostępnij na innych stronach

Trochę tego jest :grin: . Wygląda , a i pewnie smakuje super :thumbsup: .

Pozdrawiam . Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-106139
Udostępnij na innych stronach

Witam, wygląd baaardzo apetyczny :thumbsup: i smak zapewne też, gratuluję wyrobów :clap: . Ta kiełbaska w tych średnich i długich osłonkach to co to :question: Pozdrawiam.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-106144
Udostępnij na innych stronach

W tych średnich to jest to samo co w cienkich,eksperyment w napychaniu; w sobotę przekroję i może dowędzę. W długich osłonkach to jest mięso tylko krojone,zasolone tak jak kindziuk, po 2 tygodniach. Wczoraj wędziłem 1,5 godz. i w sobotę jeszcze myślę około 2 godz. Na zlot w Pajtunach będzie OK. Serdecznie pozdrawiam :cool:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/#findComment-106145
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.